Najlepszy debiut historyczny roku

Praca magisterska historyka, który korzysta艂 z zasobów Archiwum KK NSZZ "Solidarno艣膰" otrzyma艂a wyró偶nienie w tegorocznej edycji konkursu im. W艂adys艂awa Pobóg – Malinowskiego na „Najlepszy Debiut Historyczny Roku”.

W konkursie udzia艂 brali autorzy niepublikowanych prac magisterskich i doktorskich, po艣wi臋conych historii Polski i Polaków w XX wieku, które zosta艂y obronione w okresie od 1 pa藕dziernika 2015 roku do 31 pa藕dziernika 2016 roku. Spo艣ród 35 nades艂anych prac  11 to doktoraty, a 24 – prace magisterskie. Wyró偶nienie w kategorii prac magisterskich otrzyma艂 艁ukasz Szkwarek za prac臋 pt. NSZZ „Solidarno艣膰”. Podregion Miastko w latach 1980-1981. Wyró偶niony historyk w pracy wykorzysta艂 archiwalia z zasobu Archiwum Historycznego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarno艣膰” – dokumenty Zarz膮du Regionu S艂upsk NSZZ „Solidarno艣膰”.

艁ukasz Szkwarek prac臋 napisa艂 w Instytucie Historii Uniwersytetu Gda艅skiego pod kierunkiem prof. UG dr. hab. Piotra Perkowskiego. Autor wyró偶nionej pracy jest cz艂onkiem gda艅skiego oddzia艂u Stowarzyszenia Archiwistów Polskich .

Tematyka pracy magisterskiej  艁ukasza Szkwarka to dzieje ruchu solidarno艣ciowego miasteckiego podregionu NSZZ „Solidarno艣膰” w latach 1980-1981, od momentu powstania do wprowadzenia stanu wojennego. W sk艂ad tego podregionu wchodzi艂y: Miastko, K臋pice, Trzebielino i Kocza艂a. 殴ród艂a na temat miasteckiej „Solidarno艣ci” znajduj膮 si臋 w Archiwum KK NSZZ "S", w gda艅skim oddziale Archiwum Instytutu Pami臋ci Narodowej oraz w s艂upskim oddziale Archiwum Pa艅stwowego w Koszalinie. Na potrzeby pracy jej autor przeprowadzi艂 wywiady zarówno z cz艂onkami NSZZ „Solidarno艣膰”, jak i PZPR.

艁ukasz Grochowski
Powr贸t na g贸r臋