Tak, spotkamy si臋 z Prezydentem w sprawie referendum konstytucyjnego

W wywiadzie, który ukaza艂 si臋 na 艂amach dziennika Super Ekspres, prezydent Andrzej Duda stwierdzi艂, 偶e jest ju偶 wst臋pnie umówiony z przewodnicz膮cym „Solidarno艣ci” Piotrem Dud膮. Szef Solidarno艣ci Piotr Duda potwierdza w imieniu Zwi膮zku – tak, spotkamy si臋 z Panem Prezydentem w sprawie referendum konstytucyjnego. Jest du偶a szansa, 偶e b臋dzie to 25 sierpnia w historycznej Sali BHP Stoczni Gda艅skiej.

- Z punktu widzenia tej organizacji, broni膮cej i reprezentuj膮cej pracowników, interesuj膮ce s膮 kwestie cho膰by ochrony wieku emerytalnego

– powiedzia艂 Prezydent, który w ramach szerokich konsultacji spo艂ecznych zamierza równie偶 uwzgl臋dni膰 g艂os „Solidarno艣ci”.

Lider Solidarno艣ci potwierdza i jednocze艣nie wskazuje, 偶e takie spotkanie mog艂oby si臋 odby膰 formie powa偶nej debaty nad obywatelskim projektem konstytucji autorstwa „Solidarno艣ci” z 1994 r. w historycznej Sali BHP Stoczni Gda艅skiej. Mo偶liwym terminem jest 25 sierpnia. Deklaruje, 偶e Solidarno艣膰 zamierza aktywnie w艂膮czy膰 si臋 w debat臋 konstytucyjn膮 i przypomnie膰 m.in. o obywatelskim projekcie konstytucji swojego autorstwa z 1994 r.

- To bardzo dobry pomys艂

– ocenia zainicjowanie przez Prezydenta debaty referendalnej w sprawie konstytucji Piotr Duda. I dodaje.

- Na tak膮 debat臋 zaprosimy nie tylko Prezydenta, ale te偶 Marsza艂ków i Pani膮 Premier

– mówi Tysolowi przewodnicz膮cy i zwraca uwag臋, 偶e tematów do rozmowy jest du偶o wi臋cej ni偶 wspomniana przez Prezydenta ochrona wieku emerytalnego.

- Cho膰by wzmocnienie uprawnie艅 obywateli w sprawie referendów obywatelskich oraz obywatelskich wniosków ustawodawczych, które s膮 m.in. elementem naszej umowy programowej

– przypomina.

ml