Duszpasterze ludzi pracy w Szczyrku

Duszpasterze ludzi pracy w Szczyrku fot. A.Kasprzykowski
Ponad dwudziestu kap艂anów z ca艂ej Polski uczestniczy w trzydniowym modlitewnym spotkaniu duszpasterzy ludzi pracy w Szczyrku. Rozpocz臋艂o si臋 ono w 艣rod臋, 26 kwietnia, od mszy 艣wi臋tej, któr膮 w szczyrkowskim sanktuarium Matki Bo偶ej Królowej Polski koncelebrowali wszyscy kap艂ani pod przewodnictwem arcybiskupa Józefa Kupnego, krajowego duszpasterza ludzi pracy.

Organizatorem spotkania jest podbeskidzka „Solidarno艣膰” i duszpasterz ludzi pracy diecezji bielsko-偶ywieckiej, ks. pra艂at Józef Oleszko. – W tym roku nasz region jest g艂ównym organizatorem XXXV Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasn膮 Gór臋 i dlatego to spotkanie organizujemy na naszym terenie. Ma ono g艂ównie charakter formacyjny, ale jest to te偶 okazja do lepszego poznania si臋 i do poruszenia spraw organizacyjnych, zwi膮zanych z nasz膮 pielgrzymk膮 – mówi przewodnicz膮cy podbeskidzkiej „Solidarno艣ci”, Marek Bogusz.

Msz臋 艣wi臋t膮, inauguruj膮c膮 spotkanie, koncelebrowali wszyscy duszpasterze. Wzi臋li w niej udzia艂 tak偶e przewodnicz膮cy Komisji Krajowej NSZZ „Solidarno艣膰” Piotr Duda oraz reprezentanci regionów Podbeskidzie i Cz臋stochowa. W homilii abp Józef Kupny zach臋ca艂 kap艂anów, by nie tylko byli 艣wiadkami wiary, ale te偶 wiar臋 t臋 nie艣li do 艣rodowisk ludzi pracy. – Jest to szczególnie wa偶ne w dzisiejszych czasach, gdy wiar臋 ruguje si臋 z przestrzeni publicznej i spycha do zakrystii. W imi臋 rzekomej tolerancji d膮偶y si臋 do radykalnego oddzielenia sacrum od profanum. Tym bardziej musimy by膰 pot臋偶nym wsparciem dla ludzi, którzy odwa偶nie wyznaj膮 swa wiar臋, nie wstydz膮 si臋 o niej 艣wiadczy膰 w swych 艣rodowiskach – mówi艂 krajowy duszpasterz ludzi pracy podkre艣laj膮c, 偶e „Solidarno艣膰” jest jedynym zwi膮zkiem zawodowym, który jednoznacznie opowiada si臋 po stronie warto艣ci religijnych, który ma swoich kapelanów i swego patrona w niebie – b艂ogos艂awionego ksi臋dza Jerzego Popie艂uszk臋.

W trakcie spotkania na Podbeskidziu duszpasterze ludzi pracy b臋d膮 mieli okazj臋 zwiedzi膰 bielski zak艂ad fiata – FCA Poland, a tak偶e 偶ywiecki browar. Odwiedz膮 te偶 parafi臋 艣w. Marcina w Radziechowach.

Powr贸t na g贸r臋