Polacy optymistycznie o rynku pracy. Badanie CBOS

Prawie dwie trzecie Polaków jest przekonanych o mo偶liwo艣ci znalezienia pracy. Odsetek negatywnych opinii o rynku pracy w Polsce spad艂 z 49 do 25 proc. w ci膮gu roku. To najnowsze dane z sonda偶u CBOS.

"Obecne opinie o rynku pracy s膮 najlepsze w historii, co koresponduje z najni偶sz膮 notowan膮 przez GUS rejestrowan膮 stop膮 bezrobocia po 1990 r." - podkre艣la CBOS, przypominaj膮c, 偶e poprzednie takie badanie mia艂o miejsce w marcu 2016.

Od kilku miesi臋cy poczucie zagro偶enia bezrobociem utrzymuje si臋 na sta艂ym poziomie, zaznacza CBOS. 29 proc. pracuj膮cych liczy si臋 z mo偶liwo艣ci膮 utraty pracy, natomiast 68 proc. jest raczej spokojna o swoje zatrudnienie.

Blisko jedna trzecia badanych (32 proc.) dobrze wypowiada si臋 o krajowym rynku pracy. Jako bardzo dobr膮 okre艣laj膮 j膮 tylko nieliczni (2 proc.). W ci膮gu roku o po艂ow臋 zmniejszy艂 si臋 odsetek negatywnych opinii na temat rynku pracy w Polsce (z 49 do 25 proc.), w tym tak偶e zdecydowanie krytycznych (z 11 do 5 proc.). Co trzeci respondent  okre艣la sytuacj臋 na krajowym rynku pracy jako przeci臋tn膮 - ani dobr膮, ani z艂膮.

W stosunku do ubieg艂ego miesi膮ca oceny sytuacji na lokalnych rynkach pracy nieco si臋 poprawi艂y. Obecnie 65 proc. badanych (od lutego wzrost o 5 pkt. proc.) twierdzi, 偶e w ich miejscowo艣ci lub okolicy mo偶na znale藕膰 prac臋. 24 proc. respondentów ocenia, 偶e trudno jest znale藕膰 jak膮kolwiek prac臋, a 6 proc. nie widzi 偶adnych szans na zatrudnienie.

"Uwzgl臋dniaj膮c zró偶nicowania terytorialne mo偶na stwierdzi膰, 偶e obecnie przekonanie o dost臋pno艣ci zatrudnienia cechuje przede wszystkim mieszka艅ców województwa lubuskiego i zachodniopomorskiego, natomiast opinie wskazuj膮ce na znaczne trudno艣ci ze znalezieniem pracy wyra偶aj膮 g艂ównie respondenci z województw 艣wi臋tokrzyskiego i podlaskiego, a w dalszej kolejno艣ci tak偶e lubelskiego i kujawsko-pomorskiego" - wskazuje CBOS.

Relatywnie najrzadziej obawy zwi膮zane z mo偶liwo艣ci膮 utraty pracy odczuwaj膮 rolnicy oraz pracownicy o najwy偶szych dochodach. Z kolei strach przez bezrobociem jest najwi臋kszy w przypadku pracowników niezadowolonych ze swojej sytuacji materialnej i mieszka艅ców miast licz膮cych nie wi臋cej ni偶 100 tys. ludno艣ci, a w grupach zawodowych w艣ród pracowników us艂ug i robotników niewykwalifikowanych.

Sonda偶 przeprowadzono mi臋dzy 2 a 9 marca 2017 r. na licz膮cej 1020 osób reprezentatywnej próbie losowej doros艂ych mieszka艅ców Polski.

hd

Powr贸t na g贸r臋