Kwota wolna od podatku projektowana na nowo

Kwota wolna od podatku projektowana na nowo fot. W.Obremski
Na zmianach w wysoko艣ci kwoty wolnej od podatku zyska oko艂o 3 mln Polaków, informuje "Dziennik Gazeta Prawna".  To dobra informacja, bo w ich kieszeniach zostanie 1,3 mld z艂. Ale dopiero wiosn膮 2018 r.

Maksymalnie kwota wolna ma wynie艣膰 rocznie 6,6 tys. z艂 (taka suma b臋dzie zwolniona z podatku, czyli nie zap艂acimy go wcale, je艣li tyle zarobimy w ci膮gu roku; b臋dzie to nas dotyczy艂o, je艣li pobieramy do艣膰 skromne uposa偶enie w wysoko艣ci 550 z艂 miesi臋cznie). Kwota b臋dzie stopniowo male膰 wraz ze wzrostem dochodów podatnika. Przy dochodzie 11 tys. z艂 rocznie ma by膰 taka jak dzi艣, czyli wynosi膰 3091 z艂. Z tej wysoko艣ci b臋d膮 korzysta膰 podatnicy zarabiaj膮cy mi臋dzy 11 a 85,5 tys. z艂 przez rok. Po tym progu kwota znów b臋dzie spada膰 – finalnie a偶 do zera przy dochodzie rocznym 127 tys. z艂.

Najwi臋cej pieni臋dzy zostanie w portfelach tych podatników, którzy maj膮 roczny dochód na poziomie maksymalnej kwoty wolnej, czyli 6,6 tys. z艂. Nie odprowadz膮 1188 z艂 podatku, który by艂by nale偶ny, gdyby kwota wolna nie istnia艂a. Ale poniewa偶 korzy艣膰 podatkowa w postaci nieodprowadzonej daniny od kwoty wolnej, dzisiaj wyznaczonej na 3091 z艂, to 556 z艂, to osoby te zarobi膮 na zmianie na czysto 632 z艂 rocznie.

Dla osób, które zarabiaj膮 mi臋dzy 6,6 tys. z艂 a 11 tys. z艂 rocznie (od 550 z艂 do ok. 916 z艂 miesi臋cznie), korzy艣膰 z nowego rozwi膮zania b臋dzie stopniowo male膰. I np. dla osi膮gaj膮cych 8 tys. z艂 rocznie (ok. 666 z艂 miesi臋cznie) zysk w porównaniu z dzisiejszym systemem wyniesie 430 z艂, dla zarabiaj膮cych 9 tys. z艂 (750 z艂 miesi臋cznie) – 230 z艂, a przy dochodach 10 tys. z艂 rocznie (ok. 830 z艂 miesi臋cznie) b臋dzie to ju偶 tylko 143 z艂 (oczywi艣cie wszystko w skali roku). Dla tych, których dochód jest wy偶szy od wymienionego, ale mie艣ci si臋 w pierwszym progu podatkowym (do 85 tys. z艂 rocznie), wysoko艣膰 kwoty wolnej nie zmieni si臋 – wyniesie rocznie 3091 z艂, co da oszcz臋dno艣ci na dzisiejszym poziomie 556 z艂.

Ca艂y artyku艂 czytaj TUTAJ
Powr贸t na g贸r臋