Miernik biedy: niedogrzany dom

Prawie trzem milionom osób brakowa艂o w ubieg艂ym roku pieni臋dzy na ogrzewanie, informuje forsal.pl. Przed dekad膮 problem dotyczy艂 co trzeciego Polaka.

Z danych Eurostatu wynika, 偶e w ubieg艂ym roku 7,5 proc. osób 偶yj膮cych w gospodarstwach domowych nie by艂o sta膰 na odpowiednie ogrzanie mieszkania. To o 1,5 pkt proc. mniej ni偶 w roku poprzednim. W 2005 r. takich mieszka艅ców naszego kraju by艂o a偶 33,6 proc. (12,8 mln).

Mimo, 偶e poprawa jest gigantyczna, wci膮偶 wiele osób jesieni膮 i zim膮 ma zbyt nisk膮 temperatur臋 w mieszkaniu. Niedogrzany dom jest zjawiskiem równoleg艂ym do biedy. W ubieg艂ym roku w skrajnym ubóstwie 偶y艂o ok. 2,5 mln Polaków – o 0,9 pkt proc. mniej ni偶 w roku poprzednim. Minimum egzystencji (zaspokojenie tylko najbardziej niezb臋dnych do 偶ycia potrzeb) w IV kw. ubieg艂ego roku dla jednoosobowego gospodarstwa domowego wynosi艂o zaledwie 545 z艂. Dla czteroosobowego (dwie osoby doros艂e plus dwoje dzieci do 14 lat) – tylko 1472 z艂. Jest jeszcze kategoria niedostatku. Wed艂ug bada艅 wyst臋puje on w takich gospodarstwach domowych, w których przeci臋tne wydatki s膮 o po艂ow臋 mniejsze od 艣redniej wyliczonej dla  ogó艂u gospodarstw. W ubieg艂ym roku z niedostatkiem boryka艂o si臋 ok. 5,9 mln Polaków. Wiele osób w takiej sytuacji szuka wsparcia w o艣rodkach pomocy spo艂ecznej.

Brak pieni臋dzy na ogrzewanie domów i mieszka艅 to problem ogólnoeuropejski. W ubieg艂ym roku w ca艂ej Unii Europejskiej mia艂o go 艣rednio 9,5 proc. gospodarstw domowych. Pod tym wzgl臋dem w Polsce jest lepiej ni偶 艣rednio we Wspólnocie. Najgorzej jest w Bu艂garii, gdzie ponad 39 proc. gospodarstw domowych nie sta膰 na odpowiednie ogrzewanie pomieszcze艅, i na Litwie (31 proc.). Natomiast najlepiej jest w Szwecji, gdzie odpowiedni wska藕nik wynosi tylko 0,9 proc.

hd
Powr贸t na g贸r臋