Polacy niezadowoleni z opieki medycznej. Badanie CBOS Wyr贸偶niony

Polacy niezadowoleni z opieki medycznej. Badanie CBOS fot.W.Obremski
74 proc. Polaków jest niezadowolonych z funkcjonowania opieki zdrowotnej, a tylko 23 proc. wyra偶a zadowolenie - wynika z sonda偶u CBOS. 3 proc. ankietowanych nie ma na ten temat zdania.

CBOS wskazuje, 偶e niezmiennie od 2001 roku zadowoleni z opieki zdrowotnej pozostaj膮 w mniejszo艣ci. W tegorocznym badaniu "zdecydowanie niezadowolonych" z funkcjonowania opieki zdrowotnej jest 35 proc. badanych, a "raczej niezadowolonych" - kolejne 39 proc. (艂膮cznie 74 proc.) Jako "raczej zadowoleni" zadeklarowa艂o si臋 21 proc., a "zdecydowanie zadowoleni" – 2 proc. (razem 23 proc.).

Opinie na temat funkcjonowania opieki zdrowotnej w istotny sposób zwi膮zane s膮 ze sposobem korzystania z niej - podaje CBOS. Zadowoleni ze s艂u偶by zdrowia wyra藕nie cz臋艣ciej rekrutuj膮 si臋 spo艣ród badanych, którzy w ci膮gu ostatnich sze艣ciu miesi臋cy nie korzystali z us艂ug medycznych b膮d藕 korzystali z nich wy艂膮cznie w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego. Rzadziej deklaruj膮 je ci, którzy leczyli si臋 poza systemem powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego. Kolejnym, wa偶nym czynnikiem kszta艂tuj膮cym opinie, s膮 wydatki ponoszone przez ankietowanych na leczenie i badania ogólne. Wed艂ug CBOS, badani niezadowoleni z funkcjonowania opieki zdrowotnej wydawali w ci膮gu trzech miesi臋cy poprzedzaj膮cych sonda偶 – w przeliczeniu na osob臋 w gospodarstwie domowym – prawie dwukrotnie wi臋cej ni偶 zadowoleni z jej funkcjonowania (odpowiednio 59 z艂 i 31 z艂 na osob臋 w ci膮gu ostatnich 3 miesi臋cy). Ponadprzeci臋tnie du偶y krytycyzm w ocenach funkcjonowania opieki zdrowotnej cechuje badanych niezadowolonych z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych (91 proc. ocen negatywnych), absolwentów wy偶szych uczelni (83 proc.) oraz mieszka艅ców miast licz膮cych od 20 tys. do 99,9 tys. mieszka艅ców (81 proc.)

Oceniaj膮c porady i 艣wiadczenia otrzymywane w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego, 67 proc. badanych pozytywnie oceni艂o kompetencje lekarzy, a 65 proc. dost臋pno艣膰 lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Najgorzej oceniono dost臋pno艣膰 wizyt u specjalistów (8 proc. ocen pozytywnych).

Wi臋kszo艣膰 ankietowanych uzna艂a, 偶e w leczeniu w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego wykorzystuje si臋 nowoczesn膮 aparatur臋 medyczn膮 (61 proc.) oraz nowoczesne rozwi膮zania (57 proc.). Badani przewa偶nie pozytywnie oceniaj膮 zaanga偶owanie lekarzy w prac臋 (60 proc.) i to, 偶e nawet w nocy mo偶na liczy膰 na natychmiastow膮 pomoc lekarsk膮 (59 proc.), oraz jako艣膰 informacji na temat opieki lekarskiej (56 proc.).

49 proc. ankietowanych uwa偶a, 偶e pacjenci leczeni w ramach NFZ s膮 traktowani z 偶yczliwo艣ci膮 i trosk膮, a 42 proc. jest zdania, 偶e warunki leczenia s膮 dobre (46 proc.). Mniej wi臋cej dwie pi膮te pozytywnie wypowiada si臋 na temat dost臋pno艣ci pomocy medycznej poza miejscem zamieszkania.

Po艂owa badanych wyrazi艂a zastrze偶enia co do równego traktowania pacjentów i co do sprawno艣ci obs艂ugi administracyjnej. 54 proc. nie zgadza si臋 ze stwierdzeniem, 偶e leczenie w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego jest bezp艂atne.

58 proc. ankietowanych krytycznie wypowiada si臋 na temat lokalizacji zak艂adów opieki zdrowotnej oferuj膮cych us艂ugi lekarzy specjalistów i badania diagnostyczne oraz godzin umawianych wizyt (59 proc.). 70 proc. z nich nich wyra偶a niezadowolenie z powodu d艂ugiego czasu oczekiwania na badania diagnostyczne, a 88 proc. narzeka na dost臋pno艣膰 lekarzy specjalistów.

Z badania CBOS wynika, 偶e wed艂ug 47 proc. badanych, problemy z dost臋pno艣ci膮 i jako艣ci膮 艣wiadcze艅 medycznych wynikaj膮 po cz臋艣ci ze zbyt ma艂ych nak艂adów na s艂u偶b臋 zdrowia, a po cz臋艣ci z tego, 偶e pieni膮dze, które si臋 na ten cel przeznacza, s膮 藕le wykorzystywane. Zdaniem 28 proc. respondentów problemy te wi膮偶膮 si臋 przede wszystkim ze z艂ym wykorzystywaniem funduszy przeznaczanych na ten cel, a 17 proc. wskaza艂o na zbyt ma艂e nak艂ady na opiek臋 zdrowotn膮. 2 proc. badanych deklaruje, 偶e nie widzi problemów z dost臋pno艣ci膮 i jako艣ci膮 艣wiadcze艅 medycznych, w ramach powszechnego ubezpieczenia.

hd
Powr贸t na g贸r臋