PIP przestrzega przepis贸w prawa

W zamówieniu Pa艅stwowej Inspekcji Pracy Okr臋gowego w Warszawie na us艂ugi czysto艣ci, instytucja 偶膮da zatrudnienia wszystkich pracowników na podstawie umowy o prac臋, informuje Fundacja CentrumCSR. - Przypadek zastosowany przez PIP jest wzorcowy- podkre艣la "Solidarno艣膰".

Na stronie monitoringu zrównowa偶onych zamówie艅 publicznych (TUTAJ) znalaz艂a si臋 informacj膮 o przetargu PIP na na „Us艂ug臋 utrzymania czysto艣ci w siedzibie Okr臋gowego Inspektoratu Pracy w Warszawie” . Inspekcja  偶膮da od wykonawcy "zatrudnienia na podstawie umowy o prac臋 wszystkich osób 艣wiadcz膮cych us艂ug臋 u zamawiaj膮cego w wymiarze czasu pracy nie mniejszym ni偶 wynikaj膮cymi z ilo艣ci godzin, które dany pracownik przepracuje u zamawiaj膮cego”. Jednocze艣nie PIP wymaga by do wykonywania zada艅 stosowa膰 "profesjonalne, atestowane, ekologiczne i wysokiej jako艣ci 艣rodki do sprz膮tania”.

Eksperci podkre艣laj膮, 偶e to pierwsze tego rodzaju post臋powanie, w którym uniemo偶liwia si臋 firmom stosowanie fikcyjnych etatów poprzez warunek dostosowania wymiaru umowy do realnie przepracowanych godzin.

- Wreszcie instytucje publiczne zaczynaj膮 dostrzega膰 wag臋 klauzul spo艂ecznych w zamówieniach publicznych - komentuje Sylwia Szczepa艅ska z Biura Eksperckiego  "Solidarno艣ci" -  Dzi臋ki promocji klauzul oraz pi臋tnowaniu ra偶膮cych przypadków stosowanie rozwi膮za艅 prospo艂ecznych w zamówieniach publicznych wzros艂o do niemal 19%, jak wskazuj膮 ostanie wyniki monitoringu zrównowa偶onych zamówie艅 publicznych. Przypadek zastosowany przez PIP jest wr臋cz wzorcowy i z ca艂膮 pewno艣ci膮 godny na艣ladowania - wyja艣nia ekspertka.

red.hd
Powr贸t na g贸r臋