Trudna sytuacja w Tauron Wydobycie

Spó艂ka Tauron Wydobycie (d. Po艂udniowy Koncern W臋glowy) rozwa偶a ograniczenie produkcji w臋gla. -  Nasz w臋giel l膮duje na zwa艂ach, bo elektrownie Grupy Tauron nie odbieraj膮 od nas surowca - mówi Waldemar Sopata, przewodnicz膮cy Solidarno艣ci w Tauronie Wydobycie. - Wed艂ug naszych informacji przyczyn膮 tego stanu rzeczy jest decyzja kierownictwa Grupy Tauron, aby sprowadza膰 energi臋 i surowiec spoza podmiotów nale偶膮cych do grupy i z importu. To jest jaka艣 absurdalna sytuacja - dodaje przewodnicz膮cy.

Sopata przypomina, 偶e ide膮 powstania ca艂ej tej grupy energetyczno-w臋glowej by艂a stworzenie sprawnego organizmu gospodarczego, sk艂adaj膮cego si臋 z kopal艅, elektrowni w臋glowych i sieci przesy艂owych. - Za艂o偶enie by艂o takie, 偶e kopalnie Tauronu dostarczaj膮 surowiec elektrowniom Tauronu, a wyprodukowana energia za po艣rednictwem sieci przesy艂owych Tauronu trafia do odbiorców. Docelowo nasze kopalnie mia艂y produkowa膰 od 70 do 90 proc. potrzebnego surowca. Pozosta艂a cz臋艣膰 mia艂a by膰 kupowana od innych polskich spó艂ek w臋glowych. Tymczasem wed艂ug tegorocznego planu mamy dostarczy膰 raptem ok. 35 procent w臋gla potrzebnego elektrowniom i elektrociep艂owniom Grupy - podkre艣la Waldemar Sopata.

Jak szacuj膮 zwi膮zkowcy, w Tauronie Wydobycie na zwa艂ach  zalega ju偶 oko艂o 600 tys. ton w臋gla, czyli blisko 15 proc, rocznej produkcji spó艂ek. -  W tym roku min臋艂o 15 lat od po艂膮czenia energetyki z górnictwem i po pierwszy raz dosz艂o do takiej sytuacji, 偶e w臋giel przesypuje si臋 za ogrodzenie. Rosn膮 zwa艂y, a spó艂ka traci p艂ynno艣膰. Gdyby艣my byli samodzieln膮 firm膮, to ju偶 by trzeba zg艂asza膰 upad艂o艣膰. Za艂oga boi si臋 o przysz艂o艣膰. Ograniczenie wydobycia oznacza spadek zarobków, a co najgorsze, obawiamy si臋, 偶e wkrótce kierownictwo firmy mo偶e og艂osi膰 konieczno艣膰 redukcji zatrudnienia w naszych kopalniach - alarmuje Sopata.

Powr贸t na g贸r臋