Emeryci na ulicy

Regionalny Sekretariat Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarno艣膰” Dolny 艢l膮sk na czele ze swoim przewodnicz膮cym Andrzejem Kowalskim, po raz kolejny 25 czerwca br., wychodz膮c na ulice Wroc艂awia, zaprotestowa艂 przeciwko lekcewa偶eniu postulatów tej grupy spo艂ecznej. Protest trwa艂 przez godzin臋. W tym czasie emeryci przechodzili po pasach na ul. Pi艂sudskiego we Wroc艂awiu. Co kilka minut jednak przepuszczali zdenerwowanych kierowców.

Kowalski odczyta艂 list otwarty do premiera Donalda Tuska, w którym wyrazi艂 dezaprobat臋 dla polityki rz膮du. Podkre艣li艂, 偶e obecna polityka doprowadza do degradacji i 偶ycia poni偶ej minimum socjalnego stale rosn膮c膮 grup臋 emerytów i rencistów. Domaga艂 si臋 przedstawienia programu wyj艣cia z kryzysu, walki z bezrobociem i opracowania programu zrównania zasi艂ków 艣wiadcze艅 biorców z emerytami i rencistami.

Emeryci poprali te偶 w innym li艣cie pracowników telewizji regionalnych, domagaj膮c si臋 od w艂adz zatrzymania degradacji Telewizji Polskiej oraz rzetelnego finansowania Oddzia艂ów Terenowych.

W trakcie protestu emeryci g艂o艣no artyku艂owali swoje niezadowolenie, nie dosz艂o do 偶adnych incydentów, policja wzorowo zabezpiecza艂a protestuj膮cych.

Powr贸t na g贸r臋