Szacowana stopa bezrobocia w grudniu ub.r. wzros艂a do 6,2 proc.

Polski rynek pracy, mimo trudnej sytuacji – szczególnie w hotelarstwie, transporcie i gastronomii, trzyma si臋 ca艂kiem nie藕le. Szacowana stopa bezrobocia rejestrowanego wynios艂a w grudniu 2020 r. 6,2 proc., to o 0,1 pkt proc. wi臋cej ni偶 w listopadzie ub.r. – poinformowa艂o Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii.

Od czerwca do listopada ub.r. wska藕nik utrzymywa艂 si臋 na niezmienionym poziomie 6,1 proc.

Ze wst臋pnych danych MRPiT wynika, 偶e liczba bezrobotnych w ko艅cu grudnia 2020 roku wynios艂a 1,046 mln osób. W porównaniu do ko艅ca listopada 2020 r. wzros艂a ona o 21,1 tys. osób, czyli o 2,1 proc. W analogicznym okresie 2019 r. poziom bezrobocia rejestrowanego zwi臋kszy艂 si臋 o 16,7 tys. osób, tj. o 2 proc.

Wzrost stopy bezrobocia w grudniu 2020 roku w porównaniu do stanu z ko艅ca listopada 2020 roku wyst膮pi艂 w 14 województwach. W województwie ma艂opolskim i wielkopolskim wska藕nik pozosta艂 na tym samym poziomie, jak w ko艅cu listopada 2020 r. W 偶adnym województwie wska藕nik bezrobocia nie przekroczy艂 11 proc., cho膰 by艂 silnie zró偶nicowany terytorialnie. Najni偶sz膮 stop臋 bezrobocia rejestrowanego zanotowano w wielkopolskim (3,7 proc.), a najwy偶sz膮 w warmi艅sko-mazurskim (10,1 proc.). W Pomorskiem zarejestrowanych by艂o 56 288 osób bez pracy (5,9 proc. stopa bezrobocia).

Powr贸t na g贸r臋