Przedstawiciele "S" u Prezydenta RP

Zbigniew Kuszlewicz Zbigniew Kuszlewicz

Z inicjatywy Krajowego Sekretariatu Zasobów Naturalnych Ochrony 艢rodowiska i Le艣nictwa NSZZ „Solidarno艣膰” odby艂o si臋 spotkanie prezydenta Andrzeja Dudy ze zwi膮zkowcami reprezentuj膮cymi le艣ników. Rozmowy dotyczy艂y g艂ównie planów przeniesienia Lasów Pa艅stwowych do resortu rolnictwa. Le艣nicy nie chc膮 tego po艂膮czenia. Prezydent w pe艂ni popiera stanowisko zwi膮zkowców w tej sprawie.

Stron臋 zwi膮zkow膮 prezentowali Przewodnicz膮cy KSNO艢iL Zbigniew Kuszlewicz oraz Przewodnicz膮cy KSPL Jacek Cichocki. Ze strony prezydenta w spotkaniu uczestniczyli Minister Piotr 膯wik oraz Doradca prezydent RP ds. ochrony 艣rodowiska Piotr Sa艂ek.

Jak przebieg艂o spotkanie z prezydentem Andrzejem Dud膮?

Przede wszystkim jestem zadowolony z tego, 偶e prezydent znalaz艂 czas aby si臋 spotka膰, pomimo trwaj膮cego zagro偶enia wirusowego COVID-19 oraz lawiny niepokoi spo艂ecznych. Spotkanie by艂o g艂ównie po艣wi臋cone tematowi planu po艂膮czenia lasów z rolnictwem. Prezydent wys艂ucha艂 naszych krytycznych argumentów i zdecydowanie popar艂 nasze dzia艂ania obronne. W naszej argumentacji opierali艣my si臋 g艂ównie na aspektach historycznych i merytorycznych. Dwukrotnie w historii Polski lasy i rolnictwo by艂y nadzorowane przez tego samego ministra. Te okresy nie pozostawi艂y po sobie pozytywnych ocen. Koncepcja ta oparta g艂ównie na pozbawionej krytyki konsumpcji nie sprawdzi艂a si臋!

– mówi portalowi Tysol.pl Przewodnicz膮cy Krajowego Sekretariatu Zasobów Naturalnych Ochrony 艢rodowiska i Le艣nictwa, Zbigniew Kuszlewicz.

Konieczno艣膰 pozostawienia lasów w resorcie 艣rodowiska – od niedawna klimatu i 艣rodowiska -  wynika te偶 z niepodwa偶alnego faktu, i偶 lasy s膮 najwi臋kszym i najwa偶niejszym elementem 艣rodowiska przyrodniczego i klimatycznego. Lasy to 1/3 powierzchni kraju, to najwi臋ksze zielone p艂uca Polski

– t艂umaczy le艣nik.

Argumentem formalnym, który poruszy艂em w trakcie wyst膮pienia by艂 brak konsultacji spo艂ecznych w tak rewolucyjnym planie. Pozbawienie spo艂ecze艅stwa mo偶liwo艣ci wypowiedzenia si臋 w tak wa偶nej dla wielu 艣rodowisk kwestii, odbieram bardzo negatywnie. Przypadek ten nie jest odosobniony. Ostatnio odnosz臋 wra偶enie, i偶 politycy uwa偶aj膮 siebie za najm膮drzejszych i nieomylnych. Poprosi艂em Prezydenta, aby podpisuj膮c ustawy zwróci艂 na to uwag臋

– dodaje lider „S”.

Lasy Pa艅stwowe w ostatnich latach bardzo du偶o zainwestowa艂y w bioró偶norodno艣膰 i ochron臋 艣rodowiska, zmieni艂a si臋 filozofia u偶ytkowania lasów, na pytanie czy wraz z przej艣ciem pod ministerstwo rolnictwa mo偶e to zosta膰 zaprzepaszczone Zbigniew Kuszlewicz odpowiada:

Jestem o tym przekonany. Polityka lasów zawsze b臋dzie spójna z klimatem i ochron膮 艣rodowiska. W momencie, gdy ka偶dy b臋dzie prowadzi艂 swoj膮 polityk臋, b臋dziemy mieli ró偶ne koncepcje w podej艣ciu do ekologii. Pog艂臋bi si臋 trend marginalizowania zdania fachowców, dzi臋ki którym polskie lasy s膮 w czo艂ówce najlepiej utrzymanych na 艣wiecie. Innym zagro偶eniem, które przedstawi艂em Prezydentowi, jest propozycja Komisji Europejskiej wy艂膮czenia 30 proc. lasów z dzia艂alno艣ci gospodarczej. Dla Polski by艂by to cios kolosalny, poniewa偶 wiekowo mamy mocno zaawansowane zasoby le艣ne. Drzewostany powy偶ej 80 lat maj膮 by膰 pozostawione w ramach skansenu. Pozostawiaj膮c naturze starodrzew, w czasach ogromnego zachwiania stabilno艣ci klimatycznej, wywo艂anej g艂ównie dzia艂alno艣ci膮 cz艂owieka, nastawion膮 na maksymalizacj臋 zysku, doprowadzi jedynie do degradacji 艣rodowiska przyrodniczego. W rezultacie starsze drzewostany ulegn膮 wymarciu, a perspektywie kilkudziesi臋ciu lat, w Polsce pozostan膮 m艂ode drzewostany. Jedyn膮 korzy艣ci膮 Brukseli b臋dzie zrównanie poziomu gospodarki le艣nej Polski do krajów zachodniej Europy. A mo偶e o to chodzi, aby艣my nie byli w czym艣 lepsi od uwa偶aj膮cych si臋 za najlepszych! Poza tym, ograniczenie dzia艂alno艣ci w drzewostanach, w przypadku Polski mo偶e osi膮gn膮膰 poziom 50 proc.. B臋dzie si臋 to wi膮za艂o z analogiczn膮 utrat膮 miejsc pracy. W lasach i bran偶ach powi膮zanych z produkcj膮 drewna zatrudnionych jest oko艂o pó艂 miliona pracowników.

Zastanawiaj膮ce jest milczenie 艣rodowisk ekologicznych, które pierwsze powinny bi膰 tutaj na larum.

By膰 mo偶e te 艣rodowiska licz膮, 偶e nasza kampania obronna przyniesie pozytywny skutek.  Zapewne krzyk zostanie podniesiony po fakcie po艂膮czenia lasów z rolnictwem, je艣li do tego dojdzie. Ale b臋dzie to „musztarda po obiedzie”. W dzia艂aniach skrajnych 艣rodowisk przyrodniczych cz臋sto dominuje irracjonalno艣膰, wobec czego i w tym przypadku nie spodziewam si臋 rozs膮dku. By膰 mo偶e nie zabieraj膮 g艂osu, bo na ten moment nie jest to temat chodliwy i medialnie ma艂o newsowy. Prosz臋 zauwa偶y膰, 偶e celem tych 艣rodowisk, jak dotychczas by艂a tylko agresja i bunt.

www.tysol.pl

Powr贸t na g贸r臋