Komisja Krajowa solidarna z Bia艂orusinami!!!

Komisja Krajowa solidarna z Bia艂orusinami!!! fot.T.Gutry

Komisja Krajowa obraduje w miejscu szczególnym - w Muzeum 呕o艂nierzy Wykl臋tych i Wi臋藕niów Politycznym PRL w dawnym areszcie 艣ledczym na Rakowieckiej. W 40. rocznic臋 powstania Solidarno艣ci wielu z naszych wschodnich s膮siadów z Bia艂orusi walcz膮c o wolno艣膰 narodu utraci艂o wolno艣膰 osobist膮, nie mog艂o zabrakn膮膰 wi臋c gestów solidarno艣ci z Bia艂orusinami.

Cz艂onkowie Komisji Krajowej i zaproszeni go艣cie wykonali wspólne zdj臋cie z bia艂o-czerwono-bia艂ymi flagami Bia艂orusi.

W trakcie swojego przemówienia do sytuacji Bia艂orusi nawi膮za艂 równie偶 Piotr Duda:

Jeste艣my w okresie sierpnia, ale tak偶e tych wielkich wydarze艅 na Bia艂orusi. Rozmawia艂em z Panem Dyrektorem Paw艂owiczem o tym jak to mo偶e si臋 zako艅czy膰, ja powiedzia艂em jedno – najwa偶niejsze, 偶e jest tam strajk, tak jak w sierpniu 1980 r., 偶e Bia艂orusini zamkn臋li si臋 w zak艂adach pracy, 偶e nie chodz膮 tylko po ulicach, to jest wa偶ne i to by艂 prze艂omowy moment. Wtedy 艁ukaszenka straci艂 nerwy, gdy stan臋艂y zak艂ady pracy, tak jak w 1980 r. To jest symbolika i nawi膮zanie do sierpnia 1980 r. w naszej ukochanej ojczy藕nie.

- mówi艂 szef Solidarno艣ci.

Powr贸t na g贸r臋