COVID-19 zatrzyma艂 trzy kopalnie

Po raz pierwszy w historii polskiego górnictwa dosz艂o do sytuacji, 偶eby trzeba by艂o przerwa膰 wydobycie z powodu epidemii w艣ród za艂ogi. W Polskiej Grupie Górniczej z tym problem borykaj膮 si臋 od ko艅ca kwietnia kopalnie Jankowice w Rybniku i  Murcki-Staszic w Katowicach. W tym tygodniu ograniczono  wydobycie w kopalni So艣nica w Gliwicach. Zaka偶enia wykryto te偶 w艣ród pracowników innych spó艂ek w臋glowych.

Najpierw by艂y Jankowice i Murcki-Staszic. Z powodu du偶ej liczby zaka偶e艅, konieczno艣ci obj臋cia kwarantann膮 znacznej cz臋艣ci za艂ogi, a tak偶e ogromnej absencji spowodowanej zwolnieniami lekarskimi, czy opiek膮, 27 kwietnia zapad艂a decyzja o wstrzymaniu wydobycia w tych zak艂adach. Pocz膮tkowo przerwa mia艂a potrwa膰 tydzie艅, ale zosta艂a wyd艂u偶ona do 10 maja. Od 6 maja przerwano produkcj臋 w kopalnia So艣nica w Gliwicach. Dane z 6 maja wskazywa艂y, 偶e przesz艂o 50 pracowników zak艂adu ma pozytywny wynik testu na obecno艣膰 koronawirusa, a na kwarantannie jest przesz艂o stu.

– Pracuj臋 w kopalni od 29 lat. By艂y naprawd臋 ró偶ne sytuacje, ró偶ne zagro偶enia, ale nikt nigdy nawet nie pomy艣la艂, 偶e kopalnia zatrzyma wydobycie z powodu epidemii – mówi Bogus艂aw M膮czka, przewodnicz膮cy „Solidarno艣ci” w kopalni So艣nica. – To jest naprawd臋 trudna sytuacja, bo kopalnia jest specyficznym zak艂adem. Tu nie mo偶na, jak w fabryce na powierzchni, wy艂膮czy膰 maszyny, zgasi膰 艣wiat艂o i na kilka tygodni zamkn膮膰 zak艂ad. Gdyby艣my tak zrobili, to nie by艂oby do czego wraca膰. Mo偶na ograniczy膰 wydobycie, ale ruch zak艂adu trzeba utrzyma膰 – podkre艣la przewodnicz膮cy.

I w Jankowicach, i w kopalni Murcki-Staszic, i w So艣nicy, mimo wstrzymania wydobycia, górnicy wci膮偶 zje偶d偶aj膮 pod ziemi臋. Ca艂y czas trzeba wykonywa膰 prace zwi膮zane m.in. z wentylacj膮, ochron膮 przeciwpo偶arow膮 i odwadnianiem.

– Obawiali艣my, 偶e zaka偶enia pojawi膮 si臋 w艣ród pracowników kopalni, cho膰 mieli艣my nadziej臋, 偶e mimo wszystko jako艣 nas to ominie. Podj臋te 艣rodki bezpiecze艅stwa naprawd臋 mog艂y robi膰 wra偶enie, ale z drugiej strony, ka偶dy, kto pracowa艂 na dole, wie, 偶e pewnych sytuacji nie mo偶na unikn膮膰. To nie jest szpitalna sala operacyjna – podkre艣la Bogus艂aw M膮czka.

Zaznacza, 偶e biuro „Solidarno艣ci” w kopalni jest czynne ca艂y czas. On dy偶uruje na przemian ze swoim zast臋pc膮. – Szczególnie w tak trudnym czasie jak teraz musimy by膰 dyspozycyjni praktycznie ca艂膮 dob臋. Wielu spraw nie mo偶na za艂atwi膰 na telefon. Ludzie maj膮 naprawd臋 ró偶ne sytuacje 偶yciowe. Do tego dochodzi strach o zdrowie, o bezpiecze艅stwo, o byt rodziny. Staramy si臋 trzyma膰 wszyscy razem. Kupili艣my 艣rodki ochrony osobistej, maski, r臋kawice, p艂yn do dezynfekcji i rozdajemy je cz艂onkom naszego zwi膮zku, ale je艣li przychodzi kto艣, kto nie jest z naszej organizacji i prosi o pomoc, to te偶 pomagamy. Wiemy, jak wa偶na jest solidarno艣膰 – dodaje przewodnicz膮cy.

Jak poinformowa艂a PGG, w spó艂ce zintensyfikowano wszystkie dzia艂ania zwi膮zane z profilaktyk膮 i wprowadzono daleko posuni臋te procedury ochronne. – W sposób ci膮g艂y przeprowadzane s膮 testy w艣ród pracowników przebywaj膮cych na kwarantannie. Spó艂ka uruchomi艂a dodatkowe 4 wymazobusy, które s艂u偶膮 do bada艅 pracowników PGG S.A. Systematycznie przeprowadzana jest tak偶e dezynfekcja najbardziej newralgicznych miejsc - 艂a藕ni, lampowni, cechowni i wa偶nych ci膮gów komunikacyjnych. Codziennie odbywa si臋 pomiar temperatury u wchodz膮cych na teren zak艂adu pracowników. W ka偶dym oddziale PGG S.A. powo艂any zosta艂 sztab kryzysowy, który na bie偶膮co koordynuje dzia艂ania zwi膮zane z zapewnieniem pracownikom bezpiecze艅stwa – podkre艣lono w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej PGG.

Wed艂ug stanu na 6 maja w艣ród pracowników kopal艅 i zak艂adów Polskiej Grupy Górniczej stwierdzono w sumie 360 przypadków zaka偶e艅 koronawirusem. Najwi臋cej w rybnickiej kopalni Jankowice, gdzie zaka偶onych jest 197 pracowników i w katowickiej kopalni Murcki-Staszic - 105. W kopalni So艣nica pozytywne wyniki testów maj膮 53 osoby. Pojedyncze przypadki stwierdzono w kopalniach Marcel i Bielszowice oraz w Zak艂adzie Górniczych Robót Inwestycyjnych. W sumie kwarantann膮 obj臋to 1489 pracowników PGG.

Jastrz臋bska Spó艂ka W臋glowa poinformowa艂a, 偶e zaka偶enie stwierdzono u 14 górników z kopalni Pniówek w Paw艂owicach oraz u 4 pracowników firmy 艣wiadcz膮cej us艂ugi dla tego zak艂adu. Tam jednak na razie nie zapad艂a decyzja o wstrzymaniu wydobycia. Obecno艣膰 koronawirusa potwierdzono równie偶 u 23 górników z bytomskiej kopalni Bobrek-Piekary, nale偶膮cej do spó艂ki W臋glokoks Kraj. Ten zak艂ad te偶 pracuje normalnie.

www.solidarnosckatowice.pl / ny
Powr贸t na g贸r臋