Akcja wsparcia dla Solidarno艣ci w Castoramie

Trwa ogólnopolska akcja wspieraj膮ca Zwi膮zek Solidarno艣膰 w sieci sklepów Castorama i pot臋piaj膮ca zarazem antysolidarno艣ciowe poczynania pracodawcy. Chodzi w niej o wystawianie opinii na stronach opiniuj膮cych korporacj臋 i wpisanie w komentarzach has艂a "WSPIERAM SOLIDARNO艢膯 w CASTORAMIE". O komentarz w tej sprawie poprosili艣my przewodnicz膮cego NSZZ "Solidarno艣膰" w Castorama Polska, Wojciecha Kasprzyka.

– Akcji zrodzi艂a si臋 na forum CASTODRAMAT, gdzie pracownicy od lat mog膮 bez cenzury wypowiada膰 si臋 na ró偶ne tematy. Nas ogromnie cieszy fakt wsparcia dla naszej Organizacji, gdy偶 sprawa traktowania nas przez pracodawc臋 by艂a ostatnimi czasy omawiana na Komisji Krajowej i Zarz膮dzie Regionu Jeleniogórskiego „S” gdzie jeste艣my zarejestrowani.

Od powstania „S” w Castoramie w 2014 r. wspó艂praca by艂a trudna, ale by艂a! Wszystko diametralnie si臋 pogorszy艂o ponad dwa lata temu wraz ze zmian膮 na stanowisku dyrektora HRu, a od roku zaczyna przekracza膰 dopuszczalne granice. Zacz臋艂o si臋 od wypowiedzenia nam pomieszczenia zwi膮zkowego pod pretekstem remontu. Pomieszczenie jest praktycznie w stanie niezmienionym a偶 po dzie艅 dzisiejszy. Wskazali艣my inne pomieszczenie, na co pracodawca nie raczy艂 odpowiedzie膰. Zreszt膮 mamy wra偶enie, 偶e celowo jest opó藕niana odpowied藕 na nasz膮 korespondencj臋, czekamy nieraz po kilka tygodni, a nawet miesi臋cy na odpowied藕 w ró偶nych sprawach

– opowiada portalowi Tysol.pl Wojciech Kasprzyk. Jak wskazuje, powsta艂 w firmie drugi zwi膮zek zawodowy; patrz膮c na jego post臋powanie i na osob臋 przewodnicz膮cej (miesi膮c przed za艂o偶eniem drugiego zwi膮zku przewodnicz膮ca zasiada艂a na spotkaniach po stronie pracodawcy) nie powo艂ano go w celu obrony praw pracowników, ale by blokowa膰 dzia艂ania Solidarno艣ci w Castoramie.

Dla nas to zagranie jest bardzo jasne i czytelne

– t艂umaczy zwi膮zkowiec. W jego ocenie pracodawca nie tylko nie wykazuje 偶adnej ch臋ci wspó艂pracy ze zwi膮zkowcami z Solidarno艣ci, ale próbuje narzuca膰 swoj膮 wol臋; a je艣li si臋 na ni膮 nie godz膮, to utrudnia funkcjonowanie zwi膮zku.

Od lutego by艂a mocna próba dzia艂ania antyzwi膮zkowego. Mojego zast臋pc臋 próbowano przekupi膰, 偶eby si臋 zwolni艂 z pracy. Takie dzia艂anie jest praktycznie niespotykane, oferowano mu du偶e pieni膮dze – ponad 100 tysi臋cy z艂otych – za porozumienie stron. On nie poszed艂 na ten uk艂ad, wi臋c pracodawca przeniós艂 go na trzy miesi膮ce do wykonywania innej czynno艣ci, co w naszej ocenie mia艂o na celu zdyskredytowanie i upokorzenie jego osoby, bo z kierownika zdegradowano go do stanowiska zwyk艂ego doradcy. Ostatecznie sprawa wyl膮dowa艂a w s膮dzie po tym jak pracodawca pomimo naszego sprzeciwy jednostronnie zmieni艂 mu warunki pracy i p艂acy

– opowiada Wojciech Kasprzyk i podkre艣la, 偶e sam niejednokrotnie do艣wiadczy艂 i do艣wiadcza tak偶e prób dyskredytowania jego osoby.

Do艣wiadczy艂em standardowej polityki czy procedury jak膮 si臋 podejmuje w celu niszczenia organizacji czy osoby. Oczernianie, podawanie nie do ko艅ca prawdziwych informacji pod moim adresem, tego typu rzeczy mia艂y miejsce. Nawet próbowano podwa偶a膰 mój autorytet u pozosta艂ych cz艂onków komisji zak艂adowej. Ponadto próbuje si臋 nas kara膰 naganami lub uderza膰 w nasze finanse, co nas jednak nie z艂amie. Jednak bardzo ubolewamy nad tym, 偶e przez zmian臋 jednej osoby w pionie HR nasze stosunki z pracodawc膮 a偶 tak si臋 pogorszy艂y, szkoda 偶e Castorama zamiast wspó艂pracowa膰 chce narzuca膰, a jak si臋 nie da to niszczy swoich pracowników przez co cierpi jej wizerunek

– wskazuje zwi膮zkowiec.

Wi臋cej na temat akcji wsparcia na oficjalnym profilu NSZZ Solidarno艣膰 w Castorama Polska. Zach臋camy do wzi臋cia udzia艂u w akcji wsparcia.

www.tysol.pl / raw

Powr贸t na g贸r臋