Pracownicy AMP demonstrowali w obronie miejsc pracy

Ok. tysi膮ca osób demonstrowa艂o w 艣rod臋 24 lipca przed siedzib膮 zarz膮du ArcelorMittal Poland w D膮browie Górniczej. Zwi膮zki zawodowe domagaj膮 si臋 wycofania decyzji o czasowym wy艂膮czeniu cz臋艣ci surowcowej w krakowskiej hucie nale偶膮cej do koncernu.

W prote艣cie pracowników ArcelorMittal Poland wsparli zwi膮zkowcy z innych zak艂adów z bran偶y hutniczej. Uczestnicy demonstracji podkre艣lali, 偶e od 6 maja kiedy zarz膮d AMP og艂osi艂 zamiar czasowego wygaszenia wielkiego pieca i stalowni w krakowskiej hucie, pracownicy tego zak艂adu 偶yj膮 w ci膮g艂ej niepewno艣ci i boj膮 si臋 o swoje miejsca pracy. – Przetrwali艣my kryzys w roku 2009, kiedy produkcj臋 stali w Unii Europejskiej obni偶ono o 30 proc. i wiele hut zlikwidowano. Dwa lata temu zako艅czony zosta艂 generalny remont wielkiego pieca. My艣leli艣my, 偶e to zapewni nam spokojn膮 prac臋 przez co najmniej kilkana艣cie lat. To co sta艂o si臋 6 maja by艂o szokiem dla naszych pracowników – mówi艂 podczas pikiety W艂adys艂aw Kielian, przewodnicz膮cy Solidarno艣ci z krakowskiego oddzia艂u AMP.

Zwi膮zkowcy wskazywali, 偶e wygaszenie cz臋艣ci surowcowej krakowskiej huty jest problemem równie偶 dla innych polskich zak艂adów AMP oraz ca艂ej bran偶y stalowej. Podkre艣lali, 偶e przedsi臋biorstwa z sektora hutniczego dzia艂aj膮ce w naszym kraju, borykaj膮 si臋 z ogromnymi kosztami zwi膮zanymi z unijn膮 polityk膮 klimatyczno-energetyczn膮, a dodatkowo musz膮 mierzy膰 si臋 z ogromnym importem stali z pa艅stw spoza UE. –  Z zadowoleniem przyj臋li艣my przyj臋cie przez Sejm ustawy o rekompensatach dla przemys艂u energoch艂onnego. Jednak to za ma艂o, aby rozwi膮za膰 nasze problemy. W zesz艂ym roku zu偶yto w Polsce 15 mln ton stali, a my wyprodukowali艣my niespe艂na 10 mln ton. Jest kwesti膮 zasadnicz膮, aby Unia Europejska wzorem Stanów Zjednoczonych ob艂o偶y艂a odpowiednim c艂em importowan膮 stal – zaznacza艂 w trakcie akcji protestacyjnej Andrzej Karol, szef Krajowej Sekcji Hutnictwa NSZZ Solidarno艣膰.

Demonstracja w D膮browie Górniczej to reakcja na brak odpowiedzi zarz膮du AMP na stanowisko przyj臋te przez centrale zwi膮zkowe 8 lipca. Zwi膮zkowcy wezwali wówczas prezesa zarz膮du i dyrektora generalnego AMP Geerta Verbeecka, do rezygnacji z planów wy艂膮czenia cz臋艣ci surowcowej krakowskiego zak艂adu. W przyj臋tym stanowisku podkre艣lili równie偶, 偶e pracodawca nie przedstawi艂 stronie spo艂ecznej szczegó艂owych informacji dotycz膮cych tego, jak d艂ugo potrwa przerwa produkcyjna oraz co czasowe wygaszenie wielkiego pieca i stalowni oznacza dla pracowników krakowskiego zak艂adu.

Zamiar zawieszenia cz臋艣ci produkcji krakowskiej huty w艂adze ArcelorMittal Poland zapowiedzia艂y w maju tego roku. Tymczasowe wstrzymanie pracy wielkiego pieca i stalowni ma nast膮pi膰 we wrze艣niu. W cz臋艣ci surowcowej oddzia艂u AMP w Krakowie zatrudnionych jest ok. 1200 pracowników.

W trakcie pikiety w D膮browie Górniczej zwi膮zkowcy zapowiedzieli kolejn膮 akcj臋 protestacyjn膮, która ma si臋 odby膰 22 sierpnia przed Ma艂opolskim Urz臋dem Wojewódzkim w Krakowie.

www.solidarnosc.katowice.pl / 艂k, ny
Powr贸t na g贸r臋