Kolejny holownik dla marynarki Wojennej zwodowany

Kolejny holownik dla marynarki Wojennej zwodowany mieszko Chrzest i wodowanie trzeciego holownika Mieszko. Fot. Krzysztof 呕muda

W Stoczni Remontowa Shipbuilding 8 lipca br. zwodowano trzeciego z serii sze艣ciu holowników typu B860 przeznaczonego dla Marynarki Wojennej RP. Nadano mu imi臋 Mieszko.

Holowniki tego typu przeznaczone s膮 mi臋dzy innymi do zabezpieczenia bojowego oraz wsparcia logistycznego na morzu i w portach, wykonywania dzia艂a艅 zwi膮zanych z ewakuacj膮 techniczn膮, wsparcia akcji ratowniczych, transportu osób i zaopatrzenia, neutralizacji zanieczyszcze艅, podejmowania z wody torped. Holowniki b臋d膮 mog艂y by膰 eksploatowane w trudnych warunkach hydrologicznych, na morzach niearktycznych. Jednostki s膮 zaprojektowane i budowane s膮 pod nadzorem towarzystwa klasyfikacyjnego Polski Rejestr Statków. D艂ugo艣膰 holownika to 29 metrów, a za艂og臋 stanowi 10 osób.

Na uroczysto艣ci obecni byli Krzysztof Do艣la, przewodnicz膮cy ZRG NSZZ „Solidarno艣膰” oraz Roman Kuzimski, zast臋pca przewodnicz膮cego.

www.solidarnosc.gda.pl

Powr贸t na g贸r臋