Portret Anny Walentynowicz na najnowszym znaczku Poczty Polskiej

Portret Anny Walentynowicz na najnowszym znaczku Poczty Polskiej fot.R.W膮sik

Portret Anny Walentynowicz widnieje na najnowszym znaczku Poczty Polskiej, który trafi艂 do obiegu 24 czerwca br. W historycznej Sali BHP z udzia艂em rodziny dawnej opozycjonistki, a tak偶e przedstawicieli rz膮du, IPN-u i Poczty Polskiej odby艂a si臋 dzi艣 uroczysta prezentacja. Rok 2019 - zgodnie z decyzj膮 Sejmu - jest rokiem Anny Walentynowicz.

Znaczek obiegowy z wizerunkiem Anny Walentynowicz, która zosta艂a przedstawiona na tle stoczniowych d藕wigów zosta艂 wprowadzony do obiegu w nak艂adzie 1 mln sztuk. Jego autorem jest Maciej J臋drysik.

Dzisiaj Poczta Polska wprowadza do obiegu znaczek z wizerunkiem Anny Walentynowicz. To wyraz uznania dla tej wybitnej postaci. Nazwisko Anny Walentynowicz ma swoje godne miejsce w historii polskiego ruchu robotniczego i w historii Polski. Emituj膮c ten znaczek Poczta Polska wype艂ni艂a niezwykle wa偶n膮 misj臋 edukacyjn膮

- powiedzia艂 minister infrastruktury Andrzej Adamczyk podczas uroczysto艣ci.

Nie ulega w膮tpliwo艣ci, 偶e to jedna z najwa偶niejszych postaci w najnowszej historii Polski. Odegra艂a kluczow膮 rol臋 w latach 80. i 90., kiedy na pocz膮tku sierpnia 1980, na pi臋膰 miesi臋cy przed odej艣ciem na emerytur臋, rozwi膮zano z ni膮 umow臋 o prac臋, robotnicy Stoczni za偶膮dali natychmiastowego przywrócenia jej do grona zatrudnionych. W艂a艣nie to 偶膮danie sta艂o si臋 pierwszym postulatem strajku, który rozpocz膮艂 si臋 14 sierpnia w Stoczni Gda艅skiej

- mówi艂 Przemys艂aw Sypniewski, prezes zarz膮du Poczty Polskiej.

Powr贸t na g贸r臋