Ruszy艂o referendum strajkowe w rybnickim szpitalu

9 kwietnia w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 3 w Rybniku rozpocz臋艂o si臋 referendum strajkowe. Zwi膮zki zawodowe, w tym Solidarno艣膰, walcz膮 o podwy偶szenie wynagrodze艅 zasadniczych wszystkich pracowników o 800 z艂 brutto.

–  Frekwencja jest du偶a. W ci膮gu pierwszych trzech godzin od wystawienia urn g艂osowa艂o 150 osób – mówi Piotr Rajman, przewodnicz膮cy Solidarno艣ci w szpitalu. Referendum potrwa przesz艂o tydzie艅, do czwartku 18 kwietnia.

Spór zbiorowy w rybnickim szpitalu trwa od maja zesz艂ego roku. Jeden z najwa偶niejszych postulatów zg艂oszonych wówczas przez stron臋 zwi膮zkow膮 dotyczy艂 podwy偶ek p艂ac zasadniczych wszystkich pracowników placówki o 1200 z艂 brutto. 24 pa藕dziernika przedstawicielom zwi膮zków uda艂o si臋 podpisa膰 porozumienie p艂acowe z pracodawc膮, dzi臋ki któremu wynagrodzenia wzros艂y o 400 z艂 brutto. Spór zbiorowy zosta艂 zawieszony do 28 lutego 2019 roku. Po up艂ywie tego terminu negocjacje w placówce zosta艂y wznowione, ale jak dot膮d nie przynios艂y porozumienia. Organizacje zwi膮zkowe domagaj膮 si臋 realizacji postulatów przedstawionych w maju zesz艂ego roku, czyli m.in. podwy偶ek p艂ac zasadniczych o 800 z艂 brutto.

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 3 w Rybniku na umowach o prac臋 zatrudnionych jest blisko 1300 osób.

www.solidarnosckatowice.pl / ak
Powr贸t na g贸r臋