B臋dzie referendum strajkowe w rybnickim szpitalu

9 kwietnia w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 3 w Rybniku rozpocznie si臋 referendum strajkowe. G艂osowanie b臋dzie kolejnym etapem trwaj膮cego w placówce sporu zbiorowego. Zwi膮zki zawodowe, w tym Solidarno艣膰, walcz膮 o podwy偶szenie wynagrodze艅 zasadniczych wszystkich pracowników o 800 z艂 brutto.

Jak informuje Piotr Rajman, przewodnicz膮cy Solidarno艣ci w szpitalu dotychczasowe rozmowy p艂acowe mi臋dzy stron膮 zwi膮zkow膮 i pracodawc膮 zako艅czy艂y si臋 fiaskiem. - Jak dot膮d dyrekcja nie przedstawi艂a 偶adnych nowych propozycji. Pracownicy s膮 coraz bardziej zniecierpliwieni i domagaj膮 si臋 zdecydowanych dzia艂a艅, dlatego postanowili艣my zorganizowa膰 referendum strajkowe. Terminy kolejnych rozmów p艂acowych pracodawca wyznaczy艂 dopiero po tym, jak poinformowali艣my o g艂osowaniu – mówi szef „S” w WSS nr 3 w Rybniku.

Spór zbiorowy w WSS nr 3 w Rybniku rozpocz膮艂 si臋 w maju 2018 roku. Uczestnicz膮 w nim wszystkie organizacje zwi膮zkowe z wyj膮tkiem Zwi膮zku Zawodowego Piel臋gniarek i Po艂o偶nych. 24 pa藕dziernika zesz艂ego roku strona zwi膮zkowa podpisa艂a z pracodawc膮 porozumienie p艂acowe, które gwarantowa艂o spe艂nienie cz臋艣ci postulatów. Uzgodniono wtedy, 偶e p艂ace zasadnicze wzrosn膮 o 400 z艂 brutto.

Do  kompromisu dosz艂o dzi臋ki determinacji pracowników,  którzy 18 pa藕dziernika rozpocz臋li akcj臋 strajkow膮. Wcze艣niej przed szpitalem zorganizowana zosta艂a demonstracja, w której wzi臋艂o udzia艂 kilkaset osób. Problemami placówki zaj臋艂a si臋 tak偶e Wojewódzka Rada Dialogu Spo艂ecznego w Katowicach. – W wyniku tych dzia艂a艅 24 pa藕dziernika uda艂o si臋 podpisa膰 porozumienie. Równocze艣nie zako艅czyli艣my strajk i zawiesili艣my spór zbiorowy do 28 lutego. Wówczas domagali艣my si臋 podwy偶ek wynosz膮cych 1200 z艂 brutto. Teraz walczymy o pozosta艂e 800 z艂 – dodaje Piotr Rajman.

Jak zaznacza przewodnicz膮cy, wcze艣niej w szpitalu zbiorowych podwy偶ek nie by艂o od 10 lat. W tym czasie p艂aca minimalna wzros艂a o blisko 90 proc. Dlatego jeden z postulatów przedstawionych przez stron臋 zwi膮zkow膮 dotyczy zmian w systemie wynagradzania. Organizacje zwi膮zkowe domagaj膮 si臋, by p艂ace w szpitalu ros艂y proporcjonalnie do 艣redniego wynagrodzenia w gospodarce. Piotr Rajman podkre艣la, 偶e w 2008 roku fizjoterapeuta zatrudniony w rybnickim szpitalu zarabia艂 2400 z艂 brutto, a p艂aca minimalna wynosi艂a 1126 z艂 brutto. W 2018 roku zarobek fizjoterapeuty w dalszym ci膮gu wynosi艂 2400 z艂 brutto, ale p艂aca minimalna wzros艂a do 2100 z艂.

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 3 w Rybniku na umowach o prac臋 zatrudnionych jest blisko 1300 osób.

www.solidarnosckatowice.pl / aga

Powr贸t na g贸r臋