Pozytywy ograniczenia handlu w niedziel臋!

Po roku funkcjonowania przepisów ograniczaj膮cych handel w niedziel臋 firma Quality Watch, na zlecenie BIG InfoMonitor, przeprowadzi艂a badania na grupie prawie 1300 osób, pytaj膮c ich o wp艂yw wolnych od handlu niedziel na bud偶et domowy. Wyniki s膮 zaskakuj膮ce.

Okazuje si臋, 偶e a偶 w 16  proc. gospodarstw domowych, g艂ównie w艣ród respondentów pomi臋dzy 18 a 44 rokiem 偶ycia uda艂o si臋 obni偶y膰 wydatki, tym samym zaoszcz臋dzi膰 艣rodki na realizowanie marze艅. Tylko 6 proc. respondentów wydaje wi臋cej, bo zamiast do sklepu chodzi na koncerty, teatru lub wyje偶d偶a na wycieczki.

Najwi臋ksze oszcz臋dno艣ci odnotowano u osób  m艂odych w przedziale wiekowym 18-24 lat, g艂ównie studentów, którzy zamiast w臋drowa膰 po galeriach spotykaj膮 si臋 ze znajomymi, chodz膮 do restauracji, a zakupy, o ile s膮 konieczne, robi膮 przez internet. A偶 35 proc. badanych w przedziale wiekowym 25-54 lat zacz臋艂o przedk艂ada膰 spotkania towarzyskie nad wizyt膮 w sklepie. 47 proc. respondentów przyzna艂o, 偶e korzysta g艂ównie z e-handlu, a w typowym sklepie kupuje jedynie najpotrzebniejsze artyku艂y codziennego u偶ytku.

Ciekawostk膮 jest te偶 fakt, 偶e starsze pokolenie, czyli seniorzy, dla których teoretycznie wyj艣cie do sklepu powinno by膰 atrakcj膮, w ogóle nie odczu艂o w swoim bud偶ecie zmian po wprowadzeniu wolnych niedziel od handlu. Seniorzy, nawet po 64 roku 偶ycia coraz cz臋艣ciej zagl膮daj膮 do sklepów w sieci.

Spora, bo ponad trzydziestoprocentowa grupa respondentów, co prawda wydaje wi臋cej ni偶 czyni艂a to odwiedzaj膮c galerie handlowe, ale pieni膮dze te przeznacza na imprezy kulturalne.  I tak osoby w wieku 25 – 54 lat cz臋艣ciej chodz膮 do kina, teatru i na koncerty. Zarówno m艂odzi, jak i starzy wybieraj膮 restauracje.

ARC Rynek i Opinia, zajmuj膮ca si臋 badaniami marketingowymi i badaniami rynku przeanalizowa艂a kondycj臋 sklepów i centrów handlowych po roku od wprowadzenia wolnych od handlu niedziel. Na podstawie uzyskanych wyników wiadomo, 偶e najwi臋cej na wolnych niedzielach zarobi艂y stacje benzynowe, gdy偶 ich obroty podnios艂y si臋 o 13 proc. Wygra艂y te偶 te dyskonty, którym uda艂o si臋 namówi膰 klientów do odwiedzania ich sieci w inne dni tygodnia, np. w poniedzia艂ek, czy we wtorek. Znaczne dochody odnotowa艂y sklepy w sieci. Za to przegra艂y ma艂e sklepy, g艂ównie te usytuowane w galeriach handlowych. Chocia偶 analitycy upatruj膮 inn膮 tego przyczyn臋 ni偶 ograniczenie handlu w niedziel臋. Ich zdaniem zmieni艂a si臋 mentalno艣膰 m艂odego pokolenia,  które cz臋sto nie jest zainteresowane kontynuowaniem rodzinnego biznesu, a przede wszystkim nie anga偶uje si臋 osobi艣cie w prac臋 lecz wykorzystuje do tego pracowników.

www.solidarnosc.gda.pl / (mig)

Powr贸t na g贸r臋