Wielkie rozczarowanie zamiast wielkiego kontraktu

Ministerstwo Obrony Narodowej wycofa艂o si臋 z planów gruntownej modernizacji czo艂gów T-72. Dla Zak艂adów Mechanicznych Bumar-艁ab臋dy kontrakt od MON mia艂 by膰 szans膮 na odbudow臋 potencja艂u technologicznego i przerwanie trwaj膮cej od lat stagnacji. Niestety, nadziej臋 na rozwój zast膮pi艂 niepokój o przysz艂o艣膰 miejsc pracy.

– Je艣li nic si臋 nie zmieni, zostaniemy zmuszeni do podj臋cia bardzo zdecydowanych kroków, 偶eby si臋 ratowa膰. Tak w艂a艣nie wygl膮da rozwój polskiego przemys艂u. A偶 trudno uwierzy膰, 偶e ten rz膮d tak post臋puje – mówi Zdzis艂aw Goliszewski, przewodnicz膮cy Solidarno艣ci w Zak艂adach Mechanicznych Bumar-艁ab臋dy w Gliwicach.

Jeszcze pó藕n膮 jesieni膮 ubieg艂ego roku wydawa艂o si臋, 偶e rozmowy pomi臋dzy MON i Bumarem-艁ab臋dy dotycz膮ce kontraktu na modernizacj臋 ponad 300 czo艂gów z rodziny T-72 s膮 na ostatniej prostej, a polityczna decyzja w tej sprawie ju偶 zapad艂a. Do uzgodnienia pozostawa艂 tylko zakres prac, których g艂ównym wykonawc膮 mia艂 by膰 w艂a艣nie zak艂ad z Gliwic. W najbardziej zaawansowanym spo艣ród negocjowanych wariantów modernizacja mia艂a obejmowa膰 m.in. wprowadzenie technologii cyfrowych do systemów obserwacji, 艂膮czno艣ci i kierowania ogniem, zaawansowanych systemów ochrony przeciwminowej i balistycznej, czy wymian臋 armat na bardziej nowoczesne. Tak gruntowna modernizacja zapewni艂aby Bumarowi-艁ab臋dy nie tylko przychody i stabiln膮 prac臋 na lata, ale przede wszystkim odtworzenie kompetencji technologicznych.

Bumar-艁ab臋dy od dawna czeka艂 na taki kontrakt. Od wielu lat zak艂ad wykonywa艂 jedynie bie偶膮ce remonty dla wojska, które pozwala艂y firmie przetrwa膰, ale nie dawa艂y szans na jakikolwiek rozwój. – Kontrakt na T-72 mia艂 umo偶liwi膰 nam skok technologiczny. Dzi臋ki niemu uda艂oby nam si臋 równie偶 odbudowa膰 pozycj臋 eksportera. Armie wielu krajów na 艣wiecie wci膮偶 maj膮 w swoich zasobach czo艂gi T-72 – podkre艣la Goliszewski.

Ju偶 w styczniu zwi膮zkowcy z Solidarno艣ci z Bumaru-艁ab臋dy dowiedzieli si臋 nieoficjalnie, 偶e program gruntownej przebudowy i unowocze艣nienia czo艂gów T-72 zostanie wstrzymany przez MON, a nowy plan resortu ma zak艂ada膰 jedynie remont tych jednostek. To jednak nie by艂 koniec z艂ych wiadomo艣ci. 12 lutego okaza艂o si臋, 偶e umow臋 na wykonanie remontu czo艂gów podpisano nie bezpo艣rednio z 艁ab臋dami, ale z Polsk膮 Grup膮 Zbrojeniow膮, do której nale偶y gliwicki zak艂ad. – To oznacza najprawdopodobniej, 偶e remonty, których g艂ównym wykonawc膮 zawsze by艂a nasza firma, zostan膮 podzielone te偶 pomi臋dzy inne zak艂ady. Je艣li nasze obawy si臋 potwierdz膮, trudno b臋dzie odebra膰 to post臋powanie inaczej, ni偶 jako celowe dzia艂anie na szkod臋 naszego zak艂adu – zaznacza Goliszewski.

Gliwicki Bumar-艁ab臋dy jest jedynym przedsi臋biorstwem w polskiej bran偶y zbrojeniowej maj膮cym do艣wiadczenie w produkcji, remontach i modernizacji czo艂gów. Jeszcze 10 lat temu zak艂ad zatrudnia艂 oko艂o 3 tys. osób. Dzisiaj jego za艂oga liczy nieco ponad 850 pracowników.

www.solidarnosckatowice.pl

Powr贸t na g贸r臋