Referendum strajkowe w Biedronce trwa mimo utrudnie艅!

Pracownicy sieci sklepów „Biedronka” mog膮 odda膰 g艂os w referendum strajkowym w siedzibie Zarz膮du Regionu Gda艅skiego NSZZ „Solidarno艣膰” przy Wa艂ach Piastowskich 24 oraz w siedzibie oddzia艂u Zarz膮du Regionu w Gdyni przy ul. 艢l膮skiej 52.

By wzi膮膰 udzia艂 w referendum nale偶y przyj艣膰 w godzinach 8-16 i odda膰 g艂os. Uwaga! G艂osy mo偶na oddawa膰 w Gda艅sku tak偶e w sobot臋 i w niedziel臋 przy portierni po wej艣ciu do budynku do godz. 16.

Piotr Adamczak, przewodnicz膮cy „Solidarno艣ci” w Biedronce poinformowa艂 nas, 偶e nadal s膮 utrudnienia w prowadzeniu referendum. Zwi膮zkowcy nie maj膮 mo偶liwo艣ci wej艣cia do placówek tej sieci i zebrania g艂osów. Maj膮 utrudnion膮 mo偶liwo艣膰 przeprowadzenia referendum strajkowego, gdy偶 pracodawca nie chce przekaza膰 listy pracowników zwi膮zkowcom.

W praktyce wi臋c referendum odbywa si臋 poza sklepami, bo zarz膮d Jeronimo Martins Polska (w艂a艣ciciel sieci sklepów Biedronka) utrudnia zwi膮zkowcom procedur臋 g艂osowania. Nie chce te偶 przekaza膰 im imiennej listy pracowników.

Zgodnie z prawem w referendum musi wzi膮膰 udzia艂 przynajmniej po艂owa wszystkich osób zatrudnionych w Biedronce, aby zwi膮zkowcy mogli og艂osi膰 strajk.

Zawiadomienie w sprawie utrudniania dzia艂alno艣ci zwi膮zkowej zosta艂o z艂o偶one do Prokuratury Rejonowej Warszawa Mokotów. Jeronimo Martins Polska S.A. ma bowiem swoje biuro g艂ówne przy ul. Dolnej w Warszawie. Ta prokuratura ju偶 raz umorzy艂a post臋powanie dotycz膮ce sporu zbiorowego. Zwi膮zkowcy wi臋c nosz膮 si臋 z zamiarem z艂o偶enia wniosku o przeniesienie ich zawiadomienia pod post臋powanie prowadzone przez inn膮 prokuratur臋.

– Pracodawca post膮pi艂 niezgodnie z ustaw膮 o rozwi膮zywaniu sporów zbiorowych. Zwrócili艣my si臋 pisemnie o list臋 pracowników w celu przeprowadzenia referendum, a dostali艣my tylko ich numery: bez imienia, nazwiska, lokalizacji placówki, w której pracuj膮 – wyja艣nia Piotr Adamczak, przewodnicz膮cy Komisji Zak艂adowej NSZZ „Solidarno艣膰” w Jeronimo Martins. Adamczak podkre艣la, 偶e zwi膮zkowcy przeszli przez wszystkie etapy sporu zbiorowego, czyli by艂y i rokowania, i mediacje. Niestety, rozmowy z inicjatywy pracodawcy zosta艂y zako艅czone.

– My jako zwi膮zek chcieli艣my dalej prowadzi膰 dialog i szuka膰 porozumienia. Pracodawca mówi: „nie, bo nie”. Nie chce prowadzi膰 z nami rozmów i nie interesuje go rozwi膮zanie problemu 67 tysi臋cy pracowników. A teraz jest zdziwiony, 偶e my realizujemy trzeci etap, 偶e chcemy przeprowadzi膰 referendum strajkowe. „Solidarno艣膰” dzia艂a zgodnie z prawem – dodaje przewodnicz膮cy.

Zwi膮zkowcy walcz膮 o popraw臋 warunków pracy, w szczególno艣ci chc膮 zwi臋kszenia zatrudnienia i zmniejszenia liczby zada艅 przypadaj膮cych na jednego pracownika, zapewnienia ochrony w placówkach handlowych w godzinach wieczornych, poprawy zasad magazynowania towaru, tak aby by艂y zgodne z przepisami BHP. W wielu przypadkach interweniowa艂a stra偶 po偶arna, bo w sklepach nie s膮 przestrzegane przepisy przeciwpo偶arowe i warunki pracy (przyk艂adowo w pomieszczeniach s膮 zbyt wysokie temperatury).

Zwi膮zkowcy domagaj膮 si臋 równie偶 uwzgl臋dnienia sposobu premiowania w regulaminie wynagrodze艅, ustalenia zasad rozliczania delegacji. Chc膮, aby zgodnie z zapisami kodeksu pracy kszta艂t wewn臋trznych przepisów by艂 uzgadniany ze zwi膮zkami zawodowymi. Zale偶y im na skróceniu, wyd艂u偶onego po wprowadzeniu wolnych od handlu godzin pracy w soboty i inne dni poprzedzaj膮ce dni wolne od handlu, a tak偶e aby pracodawca podpisa艂 z nimi porozumienie o dzia艂aniu zwi膮zków zawodowych na terenie zak艂adu. Domagaj膮 si臋 zrównania wynagrodze艅 pracowników niezale偶nie od lokalizacji sklepu. Lista postulatów jest d艂uga. O wszystkich mo偶na by rozmawia膰 z pracodawc膮, ale ten nie jest zainteresowany negocjacjami z pracownikami.

Na terenie Polski funkcjonuje oko艂o 3 tysi臋cy sklepów sieci Biedronka. Pracuje w nich oko艂o 67 tysi臋cy osób. Referendum ma potrwa膰 do 30 kwietnia 2019 r.

W Polsce dzia艂alno艣膰 zwi膮zków zawodowych jest chroniona przez art. 12 i 59 Konstytucji RP. Zwi膮zkowcy nie rezygnuj膮 wi臋c z referendum.

W g艂osowaniu bior膮 udzia艂 wszyscy pracownicy Jeronimo Martins Polska SA. Urny, oprócz Gda艅ska i Gdyni, stoj膮 w kilku miejscach na terenie Wielkopolski (Pozna艅, Pi艂a, Leszno), w Regionie 艁ódzkim. Mo偶na tam g艂osowa膰 od poniedzia艂ku do pi膮tku w godzinach 8 (9) – (15) 16.

www.solidarnosc.gda.pl

Powr贸t na g贸r臋