Obchody 37. rocznicy tragedii w kopalni Wujek

Górnicy, którzy wtedy strajkowali, mieli 艣wiadomo艣膰 tego, 偶e staj膮 w obliczu czo艂gów i pojazdów opancerzonych. Ich bohaterstwu zawdzi臋czamy to, 偶e droga do wolno艣ci by艂a kontynuowana, mimo nocy stanu wojennego – powiedzia艂 premier Mateusz Morawiecki podczas obchodów 37. rocznicy pacyfikacji kopalni Wujek. 16 grudnia 1981 roku w tej katowickiej kopalni od milicyjnych kul zgin臋艂o 9 górników, a kilkudziesi臋ciu zosta艂o rannych.

W uroczysto艣ciach pod Pomnikiem Krzy偶em przed kopalni膮 Wujek wzi臋艂y udzia艂 rodziny pomordowanych górników, przedstawiciele w艂adz pa艅stwowych i samorz膮dowych oraz reprezentanci krajowych i regionalnych struktur NSZZ Solidarno艣膰.

Premier Mateusz Morawiecki podkre艣li艂 w swoim przemówieniu, 偶e w latach 80-tych ofiara górników z Wujka by艂a dla niego „wielk膮 latarni膮 wolno艣ci”. Szef rz膮du wspomnia艂 s艂owa b艂. ksi臋dza Jerzego Popie艂uszki o tym, 偶e niektóre systemy polityczne, zniewalaj膮 bardziej ni偶 fizyczne wi臋zienia. – Górnicy z kopalni Wujek i inni, którzy stawili wtedy opór w latach stanu wojennego, wyrywali z臋by krat tamtym oprawcom, tamtemu zniewalaj膮cemu re偶imowi. Chcia艂em z艂o偶y膰 ho艂d wszystkim wielkim dzia艂aczom, bohaterom Solidarno艣ci, którzy wywalczyli dla nas wolno艣膰, niepodleg艂o艣膰 i prawd臋 – powiedzia艂 Mateusz Morawiecki.

– Jeste艣my tutaj, aby mówi膰: pami臋tamy, dzi臋kujemy i nie zapomnimy – podkre艣li艂 pod Pomnikiem Krzy偶em Piotr Duda, przewodnicz膮cy Komisji Krajowej NSZZ Solidarno艣膰. W swoim wyst膮pieniu odniós艂 si臋 m.in. do niedawnej decyzji s膮du administracyjnego i w艂adz samorz膮dowych Warszawy o przywróceniu poprzednich nazw przesz艂o 40 ulicom, którym w ramach dekomunizacji zmieniono patronów.  W ten sposób m. in. nie b臋dzie w mie艣cie sto艂ecznym ul. Bohaterów z kopalni Wujek, lecz ul. Wincentego Pstrowskiego, ul. Jacka Kaczmarskiego na powrót b臋dzie nosi艂a imi臋 Zygmunta Modzelewskiego,  a zamiast ul. Komitetu Obrony Robotników b臋dzie ul. 17 stycznia. - Ha艅b膮 i wstydem jest dla w艂odarzy Warszawy, 偶e dla bohaterów z Wujka nie ma miejsca w przestrzeni publicznej w naszej ukochanej stolicy – powiedzia艂 Piotr Duda. - Ale najwa偶niejsze, 偶e to miejsce zawsze by艂o, jest i b臋dzie dla górników z Wujka w naszych sercach. Niezale偶nie od tego jakie b臋d膮 wyroki s膮dów, jakie b臋d膮 uchwa艂y radnych, jakie b臋d膮 decyzje w艂odarzy miast – zaznaczy艂 przewodnicz膮cy.

Obchody 37. rocznicy pacyfikacji kopalni patronatem narodowym obj膮艂 prezydent RP Andrzej Duda. List prezydenta skierowany do uczestników uroczysto艣ci przed Pomnikiem Krzy偶em odczyta艂 Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP Andrzej Dera. Prezydent Andrzej Duda wskaza艂 w li艣cie, 偶e stan wojenny by艂 w rzeczywisto艣ci wojn膮 wydan膮 narodowi przez komunistyczny re偶im. – Z najwy偶szym uznaniem my艣l臋 o Pa艅stwa postawie, zarówno w dramatycznych pierwszych dniach stanu wojennego, jak te偶 przez d艂ugie lata i dekady, jakie min臋艂y od owych czasów. Chc臋 dzisiaj z serca podzi臋kowa膰 za to, 偶e wbrew szykanom, zastraszaniu, prze艣ladowaniom, pó藕niej za艣 niestety tak偶e oboj臋tno艣ci i zapomnieniu, trwali i wci膮偶 trwaj膮 pa艅stwo razem jako 艣l膮ska, górnicza wspólnota, wierna najwy偶szym warto艣ciom patriotycznym i chrze艣cija艅skim – napisa艂 prezydent RP

Obchody zako艅czy艂 apel pami臋ci i z艂o偶enie kwiatów pod pomnikiem upami臋tniaj膮cym poleg艂ych górników.

Uroczysto艣ci pod Krzy偶em-Pomnikiem poprzedzi艂a msza 艣wi臋ta koncelebrowana pod przewodnictwem metropolity katowickiego abp. Wiktora Skworca, która zosta艂a odprawiona w ko艣ciele pw. Podwy偶szenia Krzy偶a 艢wi臋tego w Katowicach nieopodal katowickiej kopalnie. Homili臋 podczas nabo偶e艅stwa wyg艂osi艂 biskup pomocniczy archidiecezji katowickiej Grzegorz Olszowski. Bp Olszowski zaznaczy艂 potrzeb臋 ci膮g艂ego troszczenia si臋 o niepodleg艂o艣膰 i wolno艣膰. - By nie straci膰 wolno艣ci zewn臋trznej, potrzeba wolno艣ci wewn臋trznej. By nie zdarza艂y si臋 wydarzenia takie jak tamto, sprzed 37 lat, potrzeba, by Polacy byli wewn臋trznie wolni, nie zniewoleni przez z艂o – doda艂 bp Grzegorz Olszowski.

www.solidarnosckatowice.pl / aga, 艂k, ny

Powr贸t na g贸r臋