Pracownicy zadowoleni z wolnych niedziel

Badania przeprowadzone przez Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpiecze艅 NSZZ „Solidarno艣膰” w sierpniu 2018 r. w艣ród prawie tysi膮ca pracowników zatrudnionych w sklepach wielkopowierzchniowych wykazuj膮, 偶e ograniczenie handlu w niedziel臋 jest bardzo dobrze przez nich oceniane. Zadowolenie pracowników by艂o g艂ównym celem Zwi膮zku, kiedy walczy艂 o wprowadzenie ustawy o wolnych niedzielach.

Z bada艅 wynika, 偶e 90 proc. kobiet oraz 92 proc. ankietowanych m臋偶czyzn pozytywnie ocenia wprowadzenie ograniczenia handlu w niedziel臋. Ponadto 98 proc. pracowników chce mie膰 woln膮 od pracy niedziel臋. Tylko 2 proc. respondentów uwa偶a, 偶e korzystnym rozwi膮zaniem by艂aby wyp艂ata dodatkowego wynagrodzenia za prac臋 w ten dzie艅.

Grupa 89 proc. badanych m臋偶czyzn i tyle samo badanych kobiety oceni艂a, 偶e jest zadowolona ze skutków tej ustawy. Dla 6 proc. kobiet i 8 proc. m臋偶czyzn nie mia艂o to znaczenia. Jedynie 5 proc. kobiet i 3 proc. m臋偶czyzn nie jest z tego zadowolonych.

Je艣li chodzi o ogólny stopie艅 zm臋czenia zwi膮zany z prac膮 po wprowadzeniu ustawowego ograniczenia handlu w niedziel臋, to ponad po艂owa kobiet (53 proc.) uwa偶a, 偶e zm臋czenie si臋 zmniejszy艂o, 36 proc. nie zaobserwowa艂o 偶adnych zmian, a tylko 11 proc. ankietowanych kobiet czuje si臋 bardziej zm臋czonych. Te bardziej zm臋czone w wi臋kszo艣ci s膮 pracownicami dyskontów, gdzie obserwuje si臋 zwi臋kszony ruch klientów w dni poprzedzaj膮ce wolne niedziele. Je艣li chodzi o m臋偶czyzn, to 59 proc. badanych zaobserwowa艂o zmniejszenie zm臋czenia, 32 proc. nie zauwa偶y艂o zmian, a jedynie 9 proc. odczu艂o zwi臋kszenie zm臋czenia.

Wynik tych bada艅 jest zaskakuj膮cy, gdy偶 oponenci ustawy zak艂adali, 偶e pracownicy sklepów wielkopowierzchniowych b臋d膮 niezadowoleni i bardziej zm臋czeni. Okazuje si臋, 偶e ustawowo wolna niedziela od pracy regeneruje si艂y na tyle, i偶 pracownik nie odczuwa silnie zm臋czenia, maj膮c w perspektywie czas na wypoczynek.

Przebadano równie偶 samopoczucie fizyczne. I tak 61 proc. kobiet oraz 64 proc. m臋偶czyzn oceni艂o popraw臋 samopoczucia fizycznego. Pogorszenie zaobserwowa艂o u siebie tylko 5 proc. kobiet i 7 proc. m臋偶czyzn. Pozostali nie zaobserwowali 偶adnych zmian. Tu mo偶na doda膰, 偶e najwi臋ksz膮 popraw臋 samopoczucia fizycznego obserwuje si臋 w grupie m臋偶czyzn w wieku poni偶ej 50 roku 偶ycia.

Dosy膰 podobnie przedstawia si臋 ocena samopoczucia psychicznego. Jedynie 4 proc. kobiet i 4 proc. m臋偶czyzn stwierdzi艂o, 偶e ich samopoczucie psychiczne si臋 pogorszy艂o.

Bardzo wysoki procent, bo a偶 93 proc. badanych uznaje, 偶e konieczno艣膰 pracy w niedziele jest czynnikiem uci膮偶liwym i stanowi zagro偶enie dla ich bezpiecze艅stwa oraz zdrowia.

mig

Powr贸t na g贸r臋