B臋dzie strajk w rybnickim szpitalu?

Blisko 96 proc. pracowników Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 3 w Rybniku, którzy wzi臋li udzia艂 w referendum strajkowym, opowiedzia艂o si臋 za rozpocz臋ciem akcji protestacyjnych. Pracownicy placówki domagaj膮 si臋 podwy偶ek p艂ac zasadniczych o 1200 z艂 brutto.

Referendum w szpitalu trwa艂o od 28 wrze艣nia do 5 pa藕dziernika. Wzi臋艂o w nim udzia艂 60 proc. pracowników placówki. „Tak” na pytanie dotycz膮ce poparcia postulatu p艂acowego zg艂oszonego przez stron臋 zwi膮zkow膮 i rozpocz臋cia akcji protestacyjnych, ze strajkiem w艂膮cznie odpowiedzia艂a zdecydowana wi臋kszo艣膰 g艂osuj膮cych.

Zdaniem Piotra Rajmana, przewodnicz膮cego Solidarno艣ci w szpitalu wynik referendum 艣wiadczy o tym, 偶e pracownicy placówki popieraj膮 dzia艂ania podj臋te przez stron臋 zwi膮zkow膮 i s膮 gotowi przyst膮pi膰 do protestów.

W szpitalu od pocz膮tku maja trwa spór zbiorowy. 18 wrze艣nia, spisaniem protoko艂u rozbie偶no艣ci zako艅czy艂y si臋 rozmowy z udzia艂em mediatora wskazanego przez resort pracy. Podczas mediacji pracodawca zaproponowa艂 jedynie podwy偶ki wynosz膮ce od 100 do 200 z艂 brutto. Na takie rozwi膮zanie zwi膮zkowcy nie wyrazili zgody, argumentuj膮c, 偶e w szpitalu od ponad dekady nie by艂o znacz膮cego wzrostu wynagrodze艅 z wyj膮tkiem niewielkich regulacji p艂acowych wynikaj膮cych m.in. z ustawy o minimalnym wynagrodzeniu w s艂u偶bie zdrowia.

W艣ród postulatów przedstawionych dyrekcji przez stron臋 zwi膮zkow膮 jest te偶 zatrudnienie dodatkowych piel臋gniarek na oddziale intensywnej terapii i bloku operacyjnym. – Obsady piel臋gniarskie na tych oddzia艂ach s膮 zbyt ma艂e, co mo偶e zagra偶a膰 bezpiecze艅stwu pacjentów – mówi Piotr Rajman.

www.solidarnosckatowice.pl / ak

Powr贸t na g贸r臋