Autonomicznie o mobbingu w bibliotekach

Autonomicznie o mobbingu w bibliotekach fot. sxc.hu
Zagadnienie mobbingu w instytucjach kultury by艂o motywem przewodnim spotkania dwustronnego Zespo艂u partnerów spo艂ecznych ds. zagro偶e艅 psychospo艂ecznych, które odby艂o si臋 10 lipca w Warszawie.

Temat zosta艂 podj臋ty na wniosek Krajowej Sekcji Bibliotek NSZZ Solidarno艣膰, która alarmowa艂a, 偶e pracownicy bibliotek s膮 coraz bardziej obci膮偶eni prac膮, gdy偶 ich zadania nie ograniczaj膮 si臋 do zwyk艂ego wypo偶yczania ksi膮偶ek, wi膮偶膮 si臋 np. z animacj膮 wydarze艅 edukacyjnych i kulturalnych. Niestety dzieje si臋 to coraz cz臋艣ciej kosztem ich dobrostanu psychicznego.

- Wi臋ksza intensyfikacja pracy i nie zawsze dobre relacji pomi臋dzy prze艂o偶onym a podw艂adnymi w tak ma艂ych jednostkach jakimi s膮 biblioteki skutkuj膮 narastaj膮cymi problemami z mobbingiem, czasem nieu艣wiadomionym – mówi wprost Miros艂aw Koper, przewodnicz膮cy Krajowej Sekcji Bibliotek NSZZ Solidarno艣膰 – Potrzeba nam wi臋cej szkole艅 które pozwol膮 na radzenie sobie z tym zagro偶eniem - dodaje. Partnerzy spo艂eczni reprezentowani w Zespole postanowili, 偶e wspólnie zwróc膮 si臋 do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego o zainicjowanie dialogu dotycz膮cego problematyki mobbingu w instytucjach kultury.

- Stres zwi膮zany z prac膮, mobbing czy generalnie zagro偶enia psychospo艂eczne w miejscu pracy zwi膮zane  s膮 w du偶ej mierze z prac膮 w us艂ugach. St膮d te偶 partnerzy spo艂eczni we wszelkich bran偶ach us艂ugowych takich jak przyk艂adowo handel, transport, ale i dzia艂alno艣膰 kulturalna powinni stara膰 si臋 wypracowa膰 adekwatne dla potrzeb rozwi膮zania z zakresu zarz膮dzania zagro偶eniami psychospo艂ecznymi -wskazuje Barbara Surdykowska, która w Zespole reprezentuje NSZZ Solidarno艣膰. - W odniesieniu do bibliotek istnieje ewidentnie potrzeba zaanga偶owania organizatorów instytucji kultury w postaci najcz臋艣ciej w艂adz samorz膮du terytorialnego – dodaje ekspertka.

Zespó艂 ds. zagro偶e艅 psychospo艂ecznych zosta艂 utworzony w 2014 r. przez partnerów spo艂ecznych (NSZZ Solidarno艣膰, OPZZ, FZZ, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP i ZRP) w efekcie negocjacji na wdro偶eniem europejskich porozumie艅 dotycz膮cych stresu zwi膮zanego z prac膮 oraz przemocy i n臋kania w miejscu pracy. Jego g艂ównym celem jest promowanie dzia艂a艅 prewencyjnych w tym obszarze.

bs
Powr贸t na g贸r臋