Pierwsze spotkanie negocjacyjne w MEN

Pierwsze spotkanie negocjacyjne w MEN fot.W.Obremski
Rada Krajowej Sekcji O艣wiaty i Wychowania przedstawi艂a postulaty, w szczególno艣ci w zakresie zmian w prawie o艣wiatowym, siatki godzin, koniecznych dzia艂a艅 maj膮cych na celu obron臋 miejsc pracy oraz niezgodnego z prawem wykorzystywania zapisów zmienionego art.42 Karty Nauczyciela. 30 wrze艣nia odby艂o si臋 w MEN pierwsze z planowanych spotka艅 negocjacyjnych w temacie zmian w systemie szkolnictwa.

Zwi膮zek zaproponowa艂 dzia艂ania w celu obrony miejsc pracy niezale偶nie od przyczyn ich likwidacji. Kolejne postulaty dotyczy艂y standardów pracy (w tym liczebno艣ci klas i warsztatu pracy nauczyciela), wyd艂u偶enia w okresie przej艣ciowym stanu nieczynnego do 12 mcy, przywrócenia zapisów art. 88 Karty Nauczyciela ws warunków przechodzenia na emerytur臋, likwidacj臋 stanowiska asystenta zatrudnianego na podstawie Kodeksu Pracy.

"Solidarno艣膰" zwraca艂a uwag臋 na konieczno艣膰 zwi臋kszenia kompetencji kuratorów o艣wiaty, zwi膮zków zawodowych m.in. w zakresie opiniowania likwidacji placówek o艣wiatowych i arkuszy organizacji pracy szkó艂.

Podczas spotkania poruszono tak偶e kwesti臋 wynagrodze艅 pracowników administracji i obs艂ugi szkó艂 zdecydowanie ni偶szych ni偶 innych pracowników samorz膮dowych wykonuj膮cych tak膮 sam膮 prac臋, kwesti臋 obj臋cia 艣wiadczeniem kompensacyjnym nauczycieli Centrów Kszta艂cenia Praktycznego, obj臋cia Kart膮 Nauczyciela nauczycieli placówek opieku艅czo-wychowawczych.

Minister Anna Zalewska podkre艣li艂a, 偶e wiele z przedstawionych propozycji wymaga dodatkowych 艣rodków finansowych, co oznacza konieczno艣膰 rozmów i zgody rz膮du na zmiany.

hd
Powr贸t na g贸r臋