"To Sala BHP, a nie ECS jest pomnikiem historii". Oświadczenie ws. oryginalnych tablic z 21. postulatami

• Kategoria: Kraj

- Historyczna Sala BHP Stoczni Gdańskiej jest miejscem, gdzie powinny spocząć oryginalne tablice z 21. sierpniowymi postulatami. W tej sali Międzyzakładowy Komitet Strajkowy podpisał z komunistyczną władzą porozumienie w sierpniu 1980 r. To spuścizna Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. Europejskie Centrum Solidarności oraz wszystkie zainteresowane strony muszą ten fakt uszanować - pisze rzecznik NSZZ Solidarność Marek Lewandowski w specjalnym oświadczeniu, komentując doniesienia mediów o zabraniu z Europejskiego Centrum Solidarności oryginalnych tablic z postulatami Sierpnia '80.

To Sala BHP, a nie ECS, jest pomnikiem historii, i mamy nadzieję, niebawem zostanie wpisana wraz ze Stocznią Gdańską na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO.

W tym kontekście niedopuszczalne jest tworzenie negatywnej atmosfery wokół starań „Solidarności” o przeniesienie tablic do Sali BHP. To kolejna próba kwestionowania naszych praw do własnej historii. Posługiwanie się przy tym kłamstwami, jak np. tym, że Sala BHP została przejęta przez Narodowe Muzeum Morskie w Gdyni (jak twierdzi w tekście „PiS chce zabrać słynne tablice” trójmiejska Gazeta Wyborcza) zasługuje na szczególną krytykę.

Historyczna Sala BHP Stoczni Gdańskiej jest i pozostanie własnością Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Zarówno wystawa, jak i wszystkie zgromadzone tam eksponaty są i zawsze będą bezpłatnie dostępne dla wszystkich zainteresowanych i odwiedzających to miejsce. Tak samo stanie się z tablicami, które jak najszybciej powinny tam trafić. Inaczej niż w ECS, gdzie za oglądanie tablic trzeba płacić.

Jednocześnie informujemy, że na najbliższym posiedzeniu Komisji Krajowej, która odbędzie się w dniach 10-11 grudnia w Gdańsku, zostanie w tej sprawie przyjęte stosowne stanowisko.

Marek Lewandowski
Rzecznik Przew. KK NSZZ „Solidarność”

Czytaj całość...

"Proszę Boga o dary Ducha Świętego dla Was i Członków Waszego Związku". Papież Franciszek do władz "S"

P. Duda po spotkaniu "S" z papieżem: Prosiłem o błogosławieństwo dla ludzi pracy

"To jest hańba, zdrada!". P. Duda ostro o głosowaniu europosłów opozycji w PE

Dwa Grudnie – 1970, 1981 – obchody na Wybrzeżu

Ramowy porządek obchodów w Trójmieście 49 rocznicy Grudnia ’70 oraz 38 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

11 grudnia – do 17 grudnia, Gdańsk-Wrzeszcz, plac przed Radio Gdańsk – Wystawa „586 dni stanu wojennego” (org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku).

11 grudnia – do 20 grudnia, Gdańsk-Wrzeszcz, plac przed IPN (ul. Grunwaldzka 216) Wystawa „Gdy naród do strajku wyruszył bez broni… Grudzień 1970 w Gdańsku” (org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku).

12 grudnia – Gdańsk, Studio Koncertowe Radia Gdańsk, godz. 19.00 – spotkanie upamiętniające Ofiary stanu wojennego w latach 1981-1983. W programie: koncert Bartosza Kurowskiego oraz premiera płyty „GRUDZIEŃ 1981. PAMIĘTAMY!” (Organizatorzy: Radio Gdańsk S.A. oraz Energa S.A. Partnerzy: Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku, Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, Stowarzyszenie Godność). Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc – wstęp za okazaniem zaproszeń.

13 grudnia – Gdańsk, godz. 12.00. Plac Solidarności. Złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod tablicą upamiętniająca Ofiary stanu wojennego na Wybrzeżu. Odsłonięcie wystawy-tablic poświęconych: Antoniemu Browarczykowi, Piotrowi Sadowskiemu, Wacławowi Kamińskiemu, Janowi Samsonowiczowi (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku, Stowarzyszenie Godność).

13 grudnia – Gdynia (Dom Rzemiosła), godz. 16.00 – Debata na temat Grudnia 1970 (org. Pomorska Inicjatywa Historyczna).

13 grudnia – Gdynia, godz. 18.00: Msza Św. w kościele oo. Redemptorystów w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (org.: Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni i Urząd Miasta w Gdyni).

13 grudnia – Gdańsk, godz. 18.30: Msza Św. w Kościele p.w. Św. Brygidy w Gdańsku w intencji Ofiar stanu wojennego, przed Mszą – zapalanie zniczy pod tablicą Ofiar stanu wojennego na Placu Solidarności, po Mszy – zapalenie zniczy pod pomnikiem upamiętniającym śmierć Antoniego Browarczyka (org. Federacja Młodzieży Walczącej, Stowarzyszenie Godność).

16 grudnia – Gdańsk, godz. 10.00: Plac Solidarności, zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców m.in. przez czynnych i emerytowanych pracowników Stoczni Gdańsk SA oraz delegacje szkół (Organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”. oraz Komisja Zakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej).

16 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 13.00 – wręczenie odznaczeń państwowych przez prezesa IPN Jarosława Szarka (Org.: Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku),

16 grudnia – Gdańsk, Cmentarz Łostowicki, ok. godz. 15.30. Złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod odnowionym przez IPN grobem Antoniego Browarczyka (org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku).

16 grudnia – Gdańsk, godz. 16.15: zapalenie zniczy pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR oraz pod pomnikiem Antoniego Browarczyka (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”)

16 grudnia – Gdańsk, godz. 17.00: uroczysta Msza Święta w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku, przemarsz pod Pomnik Poległych Stoczniowców, Apel Poległych; złożenie wieńców, kwiatów, zniczy, spotkanie w sali „Akwen” (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”).

17 grudnia – Gdynia, godz. 6.00: Gdynia Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970. Apel Poległych, modlitwa, wystąpienia, składanie wieńców i kwiatów.

17 grudnia – Gdynia, godz. 16.30: uroczysta Msza Św. w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa, przemarsz pod pomnik na Placu Wolnej Polski (przy Urzędzie Miasta), Apel Poległych i salwa honorowa, modlitwa, wystąpienia, złożenie wieńców i kwiatów. (Przed mszą św. – montaż słowno-muzyczny w wykonaniu uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 40 w Gdyni, godz. 15.50).
(Uwaga: Organizatorem uroczystości w Gdyni jest Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z Miastem Gdynia).

18 grudnia – Łęgowo, godz. 11.00: uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. Bohaterów Grudnia 1970 połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”. (Organizator: Dyrekcja Szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”).

22 grudnia, Kościerzyna – 9.30 – Msza Św. za Ofiary Grudnia 1970 i pokój na świecie – w kościele p.w. Św. Trójcy – Plac Jana Pawła II (org. Oddział ZRG NSZZ „S” w Kościerzynie).

www.solidarnosc.gda.pl

Czytaj całość...

Podwyżki płac pracowników pyrzowickiego lotniska

„Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. PIP i NSZZ Solidarność wyróżnili dobrych pracodawców

Uczniowie z całej Polski po raz siódmy biorą udział w Olimpiadzie Solidarności

Związkowcy z Poczty Polskiej przekażą spór zbiorowy do arbitrażu sądowego

– Nowością związkową jest decyzja Komisji, by temat sporu zbiorowego przekazać do arbitrażu sądowego. Myśleliśmy, że jest to ustalona praktyka, która w naszym kraju funkcjonuje, ale okazało się, że nie. My będziemy tymi przecierającymi szlak. Mam nadzieje, że w sądzie znajdziemy zrozumienie większe niż do tej pory u pracodawcy i właściciela – mówi Bogumił Nowicki, przewodniczący Międzyzakładowej Komisji Pracowników Poczty Polskiej NSZZ Solidarność, w rozmowie z Marcinem Koziestańskim.

– W ostatnim czasie, ze strony pracodawcy doszło do dużego ataku na Solidarność. Wykorzystano tutaj istotny segment firmy – dział informatyczny. Restrykcje w postaci oddelegowania z dotychczasowych stanowisk pracy objęły osiem osób – członków naszego związku. Kodeks pracy przewiduje, że pracodawca może to uczynić, ale powinien to uzasadnić. A pracodawca do tej pory nie był w stanie przedstawić żadnych powodów
– relacjonuje Bogumił Nowicki.

– Podzielam zdanie związkowców, że to jest spisek skierowany przeciwko Solidarności i ma związek z prowadzonym przez nas sporem zbiorowym. Inne związki podpisały bowiem z zarządem porozumienie zawieszające spór, a jedynym związkiem, który nadal prowadzi spór zbiorowy jesteśmy my – mówi przewodniczący.

– W wyniku tej decyzji pracodawcy doszło do poważnego krachu dotyczącego działania firmy. Informatycy nadzorowali pewne projekty, a przez oddelegowanie ich do innych zadań doszło do zupełnego załamania funkcjonowania Poczty Polskiej. Przez to ponieśliśmy też straty wizerunkowe – dodaje Nowicki.

www.tysol.pl

Sukces „Solidarności” w Tenneco

Piotr Duda: Pomyślności opartej na polskim węglu

PGG: postulat dotyczący czternastek spełniony

Wzywamy do zaprzestania represji w Hongkongu - przywrócenia praw obywatelskich i demokratycznych!

Demonstracje w Hongkongu rozpoczęły się w marcu 2019 r. po ogłoszeniu projektu ustawy, która pozwalałaby na ekstradycję obywateli Hongkongu do Chińskiej Republiki Ludowej. Od czerwca demonstracje przerodziły się w masowe protesty antyrządowe, a na ulicach regularnie dochodzi do starć z policją. Z powodu brutalności policji ucierpiało wiele ludzi, w tym obrońców praw człowieka. Aresztowano prawie 5000 obywateli, w tym pracowników organizacji humanitarnych oraz osoby nieletnie, jest wiele rannych, są również ofiary śmiertelne. Istniejący system polityczny uważany jest przez obywateli Hongkongu za niesprawiedliwy, a rząd za nadużywający swojej władzy i tolerujący niesprawiedliwe egzekwowanie prawa przez policję.

Demonstranci – w przeważającej mierze ludzi młodzi - sprzeciwiają się prawu, które pozbawia ich ochrony zagwarantowanej prawami człowieka, domagają się między innymi demokratycznych wyborów władz regionu i niezależnego śledztwa w sprawie działań policji.

Oto 5 postulatów, o które walczy społeczeństwo Hongkongu:

(1) wycofanie ustawy ekstradycyjnej (została w końcu wycofana) zastąpiono wycofaniem zakazu zasłaniania twarzy podczas demonstracji,

(2) powołanie niezależnej komisji do zbadania przypadków brutalności policji i nadużywania władzy,

(3) zaprzestanie określania protestów jako „zamieszek”, co ma znaczenie dla klasyfikacji prawnej działań uczestników,

(4) powszechna amnestia dla protestujących oraz

(5) wprowadzenie w pełni demokratycznych i powszechnych wyborów zarówno doRady Legislacyjnej, jak i na szefa administracji regionu.

Jednak szefowa administracji Hongkongu Carrie Lam wykluczyła jakiekolwiek ustępstwa. Naruszenia praw człowieka i kryzys humanitarny w Hongkongu znajdują się obecnie w punkcie zwrotnym.

Z godnie z art. 39 Ustawy Zasadniczej i innymi przepisami ustawowymi i wykonawczymi w Hongkongu obowiązuje 15 traktatów ONZ dotyczących prawa człowieka. Oznacza to, że Hongkong jest członkiem międzynarodowego systemu praw człowieka. Siedem z nich wymaga od Hongkongu składania sprawozdań okresowych. W obliczu łamania praw człowieka przez państwo, obywatele Hongkongu nie mogli więc milczeć. Nie mogą też liczyć na bardzo konkretny sprzeciw ze strony rządów krajów demokratycznych ze względu na ich interesy i powiązania polityczno-gospodarcze z rządem chińskim. Między innymi z tego powodu, nieznoszący żadnej krytyki rząd Chin nie respektuje żadnych praw swoich obywateli. Dlatego tak ważne jest okazanie wsparcia obywatelom Hongkongu przez międzynarodową społeczność.

8 grudnia w Hongkongu odbędzie się publiczne zgromadzenie zorganizowane przez Front Praw Człowieka, zachęcające społeczeństwo do większego udziału w walce o prawa człowieka i demokrację. Uczestnicy będą domagać się od rządu wypełniania jego zobowiązań wynikających z Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka i wszystkich traktatów ONZ dotyczących praw człowieka, które obowiązują w Hongkongu oraz obrony wartości humanitarnych i godności ludzkiej.

W tym samym dniu, tj. 8 grudnia między godz. 12.00 a 16.00 przy Kolumnie Zygmunta obywatele Hongkongu mieszkający w Polsce zorganizują wiec, chcąc uczcić walczących o wolność obywateli Hongkongu oraz nagłośnić prześladowania, jakie codziennie ich spotykają. Więcej informacji na www.hongkongers.pl

Zwycięstwo Hongkongu mogłoby stać się początkiem większych zmian w samych Chinach i być może przyczynić się do zakończenia prześladowań i aktów przemocy, których winna jest KPCh.

Organizatorzy wiecu apelują: Dołączcie do nas! NSZZ „Solidarność” łączy się więc w geście solidarności z protestującymi i walczącymi o demokrację i prawa człowieka obywatelami Hongkongu. Nikt, kto poznał wolność nie jest w stanie zgodzić się na jej utratę. Nikt, kto odbiera wolność nie jest godzien szacunku – rząd ChRL powinien dołożyć wszelkich starań żeby na ten szacunek zasłużyć.

aw

Czytaj całość...

Członkowie władz „Solidarności” spotkają się na prywatnej audiencji z papieżem Franciszkiem

Trudne negocjacje dotyczące digitalizacji w świecie pracy

10 grudnia – Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka

Wymierne korzyści dla członków „Solidarności”

Negocjowanie podwyżek płac i premii, ochrona przed zwolnieniem, lepsze warunki pracy i dbanie o przestrzeganie przepisów BHP to podstawowe zadania związku zawodowego. – To jest fundament działalności NSZZ „Solidarność”, ale wymagania członków wobec organizacji związkowej rosną. Ludzie już nie traktują przynależności do NSZZ „Solidarność” wyłącznie jako ubezpieczenia od utraty pracy i gwarancji poprawy zarobków, a bezpłatną profesjonalną pomoc prawną, która wyróżnia nasz związek spośród innych organizacji traktują jako coś oczywistego i oczekują też innych korzyści, wymiernych i systematycznych – mówi Justyna Latos, wiceprzewodnicząca Zarządu Regionu Śląsku-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność”.

– W ślad za tymi oczekiwaniami postanowiliśmy uruchomić program zniżek dla członków naszego związku. Nie jest to łatwe zadanie, ale już pierwsze reakcje ludzi są bardzo pozytwne i to pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku – podkreśla wiceprzewodnicząca

Pierwsze próby wprowadzenia takich programow specjalnych zniżek dla członków NSZZ „Solidarność” były już czynione od dłuższego czasu, lecz ich skala nie była wielka. Projekty, które dobrze sprawdzały się w skali lokalnej, z różnych względów nie miały szans rozwinąć się w skali regionalnej czy ogólnopolskiej. Dzięki wprowadzeniu elektronicznej legitymacji związkowej program benefitowy zaczął nabierać rumieńców.

– Takim pierwszym naprawdę szeroko zakrojonym programem stała się karta rabatowa sieci stacji paliw Lotos, którą może otrzymać każdy członek związku posiadający legitymację elektroniczną NSZZ „Solidarność” Pilotaż był prowadzony właśnie u nas w Regionie Śląsko-Dąbrowskim i na Podbeskidziu. Teraz jest już w całej Polsce. Zainteresowanie było i ciągle jest bardzo duże, co świadczy o tym, że trafiliśmy w oczekiwania naszych członków – zaznacza Justyna Latos. Kolejny program to 10-proc. zniżki dla członków związku w ramach programu Klub PZU Pomoc dla członków „NSZZ „Solidarność”.

Śląsko-dąbrowska „Solidarność” stara się pozyskać różnych partnerów programu benefitowego z różnych dziedzin. Są zniżki na zakup biletów na koncerty na platformie eBilet.pl i do Aquaparku w Tarnowskich Górach. Są specjalne rabaty na wczasy i wakacje, zniżki na bilety do parków rozrywki czy do Sztolni Królowa Luiza. – Część ofert jest sezonowa, reszta funkcjonuje cały rok. Do części jest wymagane posiadanie legitymacji elektronicznej, do niektórych takiego wymagania nie ma. Cały czas poszukujemy kolejnych partnerów i liczymy, że ich liczba będzie się systematycznie zwiększać – podkreśla Justyna Latos.

Z aktualną, szczegółową ofertą programu benefitowego można się zapoznać na stronie internetowej śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” w zakładce „Benefity”, która jest aktualizowana w miarę pojawiania się kolejnych partnerów programu i kolejnych ofert.

www.solidarnosckatowice.pl / ny

Czytaj całość...

Zwiększenie liczby członków Związku przynosi efekty

W tarnogórskim magistracie znów działa Solidarność