Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność: Abp Marek Jędraszewski

• Kategoria: Kraj

Na początku roku Tygodnik Solidarność wybrał osobistość roku 2017, którą został abp Marek Jędraszewski. Ci, którzy osobiście znają ks. arcybiskupa podkreślają, że potrafi dotrzeć swoją nauką zarówno do uczonych, jak i do prostych ludzi. Często staje w obronie podstawowych wartości chrześcijańskich. Za to szanują go ludzie. I za to ceni go Solidarność. Dzisiaj nadszedł czas na uroczyste uhonorowanie tytułem Jego ekscelencję.

Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski, metropolita krakowski urodził się dnia 24 lipca 1949 r. w Poznaniu. W rodzinie Melanii i Aurelego Jędraszewskich.

W latach 1967-1973 studiował w Arcybiskupim Seminarium Duchownym w Poznaniu oraz na Papieskim Wydziale Teologicznym w Poznaniu. Święcenia kapłańskie przyjął 24 maja 1973 r. z rąk ks. abp. Antoniego Baraniaka, metropolity poznańskiego. W 1977 r. uzyskał licencjat z filozofii na Wydziale Filozofii Papieskiego Uniwersytetu Gregoriańskiego w Rzymie. Dwa lata później, w 1979 r., zdobył tytuł doktora. Habilitował się na Wydziale Filozoficznym Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie. W 1996 r. mianowany visiting professor Papieskiego Uniwersytetu Laterańskiego w Rzymie. 2 stycznia 2002 r. otrzymał tytuł naukowy profesora nauk teologicznych.

Sakrę biskupią otrzymał 29 czerwca 1997 r. Jego dewizą biskupią są słowa „Scire Christum”, co oznacza „Znać Chrystusa”. Od 2014 r. jest wiceprzewodniczącym Konferencji Episkopatu Polski. 8 grudnia 2016 r. papież Franciszek mianował arcybiskupa Marka Jędraszewskiego metropolitą krakowskim.

„Głęboko wierzę w ludzką solidarność, która w 1980 roku pokazała swoje piękno i była wielką inspiracją nie tylko dla Polaków. Solidarność, która, jak ufam, zatriumfuje w zbiorowym proteście przeciwko temu wszystkiemu, co chciałoby nas pozbawić wolności, osobistej godności, a także tożsamości nakreślonych przez Pana Boga dla kobiety i mężczyzny”.

- Ks. abp Marek Jędraszewski [„Tygodnik Solidarność” nr 8/2018]

raw/k

www.tysol.pl / raw

Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych

Krok w kierunku sprawiedliwego rynku pracy

Nowelizacja ustawy o Radzie Dialogu Społecznego po pierwszym czytaniu

XXIV ORLEN Maraton Solidarności - zapisy

15 sierpnia 2018 r. ulicami Trójmiasta pobiegną maratończycy w XXIV ORLEN Maraton „Solidarności”. Zapisy trwają.

Start w Gdyni przy pomniku Poległych Stoczniowców 1970, a meta na Głównym Mieście w Gdańsku. Po drodze bieg Skwerem Kościuszki i ulicą Świętojańską w Gdyni w kierunku Gdańska przez Sopot. Na tych, którzy ukończą wyjątkowy bieg, na mecie będą czekały piękne medale.

Na medalu (awers) znajdzie się trzymasztowy żaglowiec szkolny „Dar Pomorza”, żaglowiec zakupiony przez społeczeństwo Pomorza w 1929 dla Szkoły Morskiej w Gdyni, statek-muzeum. Na rewersie medalu będzie zaś możliwość wygrawerowania czasu, w jakim zawodnik pokonał dystans maratonu, jednego z ważnych międzynarodowych biegów maratońskich w Polsce. To także najbardziej międzynarodowy maraton w Polsce. Co ósmy z uczestnik rywalizacji w ub.r. to był zagraniczny biegacz.
Na razie jest zarejestrowanych 471 zawodników, w tym 89 kobiet. Do tej pory wśród zgłoszonych 13 zawodników pochodzi z Wielkiej Brytanii, 11 z Litwy, 10 z Niemiec. Są też m.in. zawodnicy ze Szwecji, USA, Rosji.

XXIV ORLEN Maraton „Solidarności” 15 sierpnia odbędzie się na podobnej trasie, jak rok temu. Nadal przebiegać będzie przy licznych trójmiejskich zabytkach oraz historycznych miejscach związanych z Grudniem ’70 i Sierpniem ’80, ale na przykład zamiast męczących podbiegów pojawią się nadmorskie odcinki.

W tym roku Biuro zawodów w dniach 13 i 14 sierpnia będzie mieściło się w Gdańsku – SALA BHP ul. Doki 1 obok Europejskiego Centrum Solidarności, a 15 sierpnia w Gdyni – Młodzieżowy Dom Kultury obok startu od Al. Marszałka J. Piłsudskiego

13.08.18 r – 11.00 – 19.00

14.08.18 r – 11.00 – 19.00

Gdynia :

15.08.18r – 6.30 – 8.30

Maraton „Solidarności” to nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu poległym stoczniowcom w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Właśnie w nawiązaniu do dziesiątków kurierów, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, bieg prowadzi przez całe Trójmiasto. W tym roku wystartuje już po raz 24. na królewskim dystansie pełnego maratonu – 42 kilometrów i 195 centymetrów. Tradycyjny jest dzień startu – 15 sierpnia. Mogą startować osoby, które ukończyły 18 lat.

Zapisy przyjmowane będą do dnia startu. Jednak warto, by nie czekać na ostatnią chwilę. Czym wcześniejsze zgłoszenie, tym niższa opłata startowa. Do 8 lipca zapłacimy 99 złotych, do 5 sierpnia – 119 zł, a akces uczestnictwa 14 i 15 sierpnia to wydatek 150 zł. Z opłat zwolnieni są członkowie „Solidarności” oraz ci, którzy ukończyli wszystkie poprzednie Maratony „Solidarności”. Osoby +60 lat uiszczają stałą opłatę w kwocie 30 złotych po uprzednim zapisaniu się na listę startową . Zapisy przyjmowane są tylko drogą on-line na stronie XXIV ORLEN Maratonu „Solidarności”

Maraton to tradycja i historia, ale także otwartość na nowe projekty i innowacje. Aby odpowiedzieć na stale rosnące zainteresowanie biegami na tym dystansie przez coraz większe rzesze amatorów, bardziej sprzyjająca będzie trasa na gdańskim odcinku, czyli tam, gdzie prowadzą ostatnie kilometry dystansu. Natomiast bez zmian pozostaje limit czasu. Na pokonanie trasy będzie maksymalnie pięć i pół godziny.

Trasa w tym kształcie otrzymała właśnie atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki (PZLA) i światowej federacji (IAAF) na pięć najbliższych lat.

Bieg rozpocznie się w tradycyjnym miejscu, wstać trzeba będzie o godzinę wcześniej niż to było w poprzednich edycjach. Start honorowy wyznaczono 15 sierpnia już o 9:00 pod pomnik Pamięci Ofiar Grudnia 70’ w Gdyni, a start ostry nastąpi pół godziny później obok Urzędu Miasta przy Al. Piłsudskiego.

Trasa na odcinku gdyńskim i sopockim jest identyczna jak w poprzednim roku. W Gdańsku tak samo pobiegniemy tylko do skrzyżowania Al. Zwycięstwa z u. Hallera przy Operze Bałtyckiej, choć i tutaj będą zmiany.

-  Od granicy Gdańska, czyli od skrzyżowania z ul. Czyżewskiego maratończycy biegną lewym pasem. Prawy pozostawiony będzie dla pojazdów. Tak będzie aż do skrętu w ul. Hallera. Tam biegniemy prawym pasem, następnie lewym pasem ulicami: Czarny Dwór , Dąbrowszczaków, Kołobrzeską, Chłopską, Pomorską, Kapliczną, Piastowską i z powrotem wbiegamy na Czarny Dwór, Hallera, Kliniczną ,Jana z Kolna, Narzędziowców , J. Popiełuszki gdzie zawodnicy przy historycznej Sali BHP zrobią nawrót i przez II Bramę Stoczni Gdańsk skierują się na Długi Targ. Meta będzie w tym samym miejscu, co w latach ubiegłych.

Przypomnijmy, że w sierpniu 1980 roku Sala BHP była centrum wielkiego strajku. Tu podpisano najważniejsze w 1980 roku „Porozumienia Sierpniowe”, dzięki którym narodził się Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.

Więcej na stronie: www.maratongdansk.pl

Pracownicy Tauron Ciepło zarobią więcej

Porozumienie płacowe w JSW

Pierwsza premia od pięciu lat

Solidarność: czas skończyć z „eksperymentami” kadrowymi w Polskiej Miedzi

Liderzy organizacji związkowych zrzeszonych w Krajowej Sekcji Górnictwa Rud Miedzi NSZZ „Solidarność” w petycji skierowanej do premiera rządu wyrazili zaniepokojenie „niekończącą się karuzelą osób we władzach KGHM i spółek zależnych”.

W ocenie związkowców nieustanne wymiany kadrowe na kluczowych dla kombinatu stanowiskach skutkują nierozwiązywaniem nagromadzonych problemów związanych z nieudanymi inwestycjami zagranicznymi i krajowymi, rosnącym zadłużeniem oraz pogarszającym się warunkami pracy.

NSZZ „Solidarność” zwraca premierowi uwagę, że politycy w odniesieniu do KGHM nie mogą ograniczać się wyłącznie do spraw personalnych, gdyż potrzebny jest program ratunkowy dla kilkudziesięciu tysięcy miejsc pracy. „Dość już eksperymentów z Polską Miedzią i igraniem naszymi miejscami pracy” - apelują związkowcy. Całą petycję można przeczytać TUTAJ.

dbk

Dyskusja o obliczach bezrobocia

Minimalna: resort rodziny i pracy proponuje 2220 zł na 2019 r.

Apel o dialog na rzecz godnych warunków pracy!

O ekonomii pragnienia w Grenadzie

18 czerwca na południu w Hiszpanii, w Granadzie, rozpoczęła się kolejna Międzynarodowa Letnia Szkoła i Konferencja (International Summer School and Conference) “Beyond Secular Faith”. Na zaproszenie Arcybiskupa Granady, Javiera Martineza i Instytutu Filozofii “Edith Stein” w Granadzie, w tym roku Honorowym Współorganizatorem Szkoły Letniej jest Komisja Krajowa NSZZ “Solidarność”.

Z okazji inauguracji szóstej edycji tej prestiżowej Międzynarodowej Letniej Szkoły w imieniu Przewodniczącego NSZZ “Solidarność” Piotra Dudy, wystąpił zastępca Przewodniczącego Bogdan Biś. Sesji inauguracyjnej przewodniczył włoski filozof i polityk chrześcijański Rocco Butiglione. Tematem nad, którym tym razem pracują zaproszeni goście i uczestnicy spotkania jest “Ekonomia pragnienia”. Program składa się z dwóch części: Szkoły Letniej i Konferencji Akademickiej.

Zdając sobie sprawę, ze jest to szeroki, ale niezwykle ważny temat, uczestnicy letniej szkoły i konferencji będą omawiać szereg zagadnień dotyczących współczesnego kapitalizmu i wolnego rynku z perspektywy współczesnej myśli chrześcijańskiej: teologii, filozofii, etyki, ekonomii. Międzynarodowa Letnia Szkoła i Konferencja “Beyond Secular Faith” jest otwarta dla, doktorantów, doktorów i profesorów z całego świata.

Artur Mrówczyński
Instituto de Filosofía "Edith Stein"

Ocena Komisji Europejskiej: jest dobrze, ale brakuje wizji na przyszłość

Sesja plenarna Międzynarodowej Organizacji Pracy

Zaproszenie: dialog wokół Filaru praw socjalnych

Połowa OZ na Podlasiu przeszkolona z rozwoju

Budowanie świadomości wśród członków NSZZ „Solidarność” z zakresu rozwoju zakładowych struktur Związku powinno być niewątpliwie istotnym działaniem prowadzonym przez wszystkie Organizacje Zakładowe.

Szkolenie pn. „Rozwój Związku”, które odbyło się w dniach 15-16 maja 2018 r., umożliwiło kolejnym członkom naszego Regionu poznać propozycję ulepszenia dotychczasowej pracy związkowej w zakładzie pracy. Prowadzący Janusz Zabiega – szef i trener Działu Szkoleń i Rozwoju Związku KK, po raz kolejny zwrócił uwagę na potrzebę prowadzenia działań rozwojowych, opartych na rozmowach indywidulanych, pracy zespołowej i planowaniu długofalowych działań. Zadowalający jest fakt, iż w szkoleniu udział wzięli przedstawiciele Organizacji Zakładowych, których członkowie dotychczas nie uczestniczyli w tego typu spotkaniu. Część z uczestników również po raz pierwszy odwiedziła, po rozbudowie budynku przy ul. Suraskiej 1, odnowioną siedzibę Regionu Podlaskiego NSZZ „Solidarność”. W mijającej kadencji 2014-2018 było to kolejne z kilkunastu szkoleń z zakresu rozwoju Związku, zorganizowanych przez Region Podlaski, cieszące się nieprzerwanie bardzo dużym zainteresowaniem. Łącznie, we wszystkich spotkaniach uczestniczyło blisko 50% Organizacji Zakładowych zarejestrowanych w naszym Regionie.

www.solidarnosc.org.pl/zr.podlaskiego

Starogard stawia na rozwój Związku

"S" w opolskim Polarisie!

Związek to praca zespołowa