Komisja Krajowa skieruje wniosek do Ministra Sprawiedliwości w sprawie krakowskiego Genpact

• Kategoria: Kraj

Komisja Krajowa zwróci się do Ministra Sprawiedliwości, Prokuratora Generalnego o nadzór nad sprawami dot. bezprawnego dyscyplinarnego zwolnienia trzech liderów „Solidarności” w krakowskim Genpact PL Sp. z o.o. W swoim stanowisku nazywa działania zarządu Genpact antyzwiązkowymi.

Krakowski Genpact PL Sp. z o.o. to oddział potężnej międzynarodowej korporacji zajmującej się globalnymi usługami biznesowymi. W zeszłym tygodniu dyscyplinarnie zwolnił trzech liderów działającego tam związku NSZZ „Solidarność”. Oficjalnym powodem zwolnienia było rzekome naruszenie dobrego imienia pracodawcy, którego mieli się dopuścić udzielając wywiadu Dziennikowi Polskiemu.

Zwolnieni to Zbigniew Zysek przewodniczący, Karol Dwornik sekretarz organizacji, zakładowy SIP i przewodniczący Rady Pracowników oraz Krusztian Kovacs przewodniczący Komisji Krewizyjnej i członek Rady Pracowników. Wszyscy z racji pełnionych funkcji objęci są szczególną ochroną. Takie prawo daje dopiero prawomocny wyrok sądu.

Zarząd Regionu Małopolska NSZZ „Solidarność” w imieniu zwolnionych skierował skargi do Głównego Inspektora Pracy, do prokuratury i oczywiście do sądu pracy. Wsparcia udzieli też Komisja Krajowa, która dzisiaj podczas posiedzenia w Jarnołtówku przyjęła stanowisko.

- Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” wyraża głębokie zaniepokojenie antyzwiązkowymi dziłaniami pracodawcy w Genpact PL Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie – czytamy w stanowisku.

Jednocześnie wspierając Region i zwolnionych liderów skieruje wnioski o nadzór do Ministra Sprawiedliwości.

- NSZZ „Solidarność” zwraca się do Ministra Sprawiedliwości i Prokuratora Generalnego o nadzór nad wszystkimi działaniami jakie będą prowadzone w związku z naruszeniem praw w/w pracowników i kierowanej przez nich organizacji związkowej – czytamy w konkluzji stanowiska.

Jak czytamy ze strony Genpact, korporacja jest liderem globalizacji usług i technologii oraz pionierem w zakresie zarządzania procesami biznesowymi dla firm na całym świecie. Zatrudnia ponad 77 000 osób w ponad 20 krajach, z kluczowymi biurami w Nowym Jorku, Palo Alto, Londynie i Delhi.

Organizacja „Solidarności” w krakowskim oddziale powstała w sierpniu 2015 r.

Czytaj całość...

PKW podał rozkład mandatów w Sejmie

Monitorowanie zmian prawa przez NSZZ "Solidarność"

Piotr Duda apeluje o udział w wyborach!

Ruszyły zapisy na Lubelski Bieg Niepodległości. Limit 555 uczestników!

Uruchomiliśmy zapisy do czwartej edycji imprezy. Poprzednia, która odbyła się 11 listopada ubiegłego roku to jak zwykle rekord na trzy piątki. Do mety przed Trybunałem Koronnym na Starym Mieście dotarli wszyscy. Organizator zapowiada, że w tym roku na mecie biegacze otrzymają wyjątkowy medal.

Ogromne zainteresowanie uczestników ubiegłoroczną imprezą z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości to także zdobycie niepowtarzalnego w skali kraju medalu złożonego z trzech części lubelskiej biegowej triady pamięci. Jego grafika była oparta na godłach państwa Polskiego. Wierzymy, że to trofeum mistrza niepodległości zainspirowało was do poznania pięknej historii naszej Ojczyzny. W tym roku zdecydowaliśmy się pójść za ciosem i znów stawiamy na oryginalną sportową pamiątkę.

Bieg odbędzie się na dystansie 1609 metrów. Trasa po kostce brukowej i granitowej. Ulice, jakimi pobiegniecie: START - plac Litewski, deptak Krak. Przedmieście, Brama Krakowska, Jezuicka, Archidiakońska, plac Po Farze, Grodzka, Brama Rybna, Rybna, plac Rybny, Noworybna, Olejna, Rynek, META - Trybunał Koronny. Start, podobnie jak w ubiegłym roku rozpoczniemy uroczystą zbiórką o godz. 16:30. Wspólne odśpiewanie hymnu, rozgrzewka i ostre starty: godz. 17:00 szkoły podstawowe, 17:15 szkoły ponadpodstawowe i OPEN. Biuro biegu w budynku szkoły III LO im. Unii Lubelskiej plac Wolności 4, czynne w dniu biegu od godz. 15:00. Obowiązuje limit zawodników 555 osób.

Nasz bieg to połączenie młodości i doświadczenia. Z jednej linii startu biegną zawodnicy od 4 klasy szkoły podstawowej po ostatnie klasy szkół średnich. Obok nich rodzice i nauczyciele, są też w peletonie dyrektorzy szkół i zawodnicy OPEN. Jest to swoista rodzina biegowa Lublina. Warto z nami być 11 listopada.

Zapraszamy kibiców z flagami biało-czerwonymi, utwórzmy wspólnie flagową trasę biegową. Czekamy na was 11 listopada o 16:30.

Region Środkowo-Wschodni NSZZ Solidarność

Podwyżki płac w Adient Seating Poland w Siemianowicach Śląskich

Zmiany w ZUZP korzystne dla pracowników

Wyższa płaca minimalna to efekt ciężkiej pracy „Solidarności”

KK w Jarnołtówku: nowa strategia rozwoju, wyniki wyborów i najbliższe działania

Od dyskusji o strategii rozwoju Związku rozpoczęło się dwudniowe posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w Jarnołtówku. W tym również w kontekście tworzenia nowych organizacji w służbach mundurowych.

Po raz pierwszy w domu wczasowym „Ziemowit” w Jarnołtówku, w Regionie Śląsk Opolski, 15 i 16 października spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Oprócz wspomnianej już strategii rozwoju, głównymi punktami obrad są informacje z prac Prezydium, zespołów KK, Rady Dialogu Społecznego i Rady Ochrony Pracy oraz regionów i branż.

W dalszej części również dyskusja o wynikach wyborów parlamentarnych i dalszych działaniach „Solidarności”.

Piotr Duda z okazji Dnia Nauczyciela: Życzę Wam nowego systemu wynagrodzeń

Solidarność wysyła pocztówki do ministra edukacji!

Pierwsze takie podwyżki dla muzealników. Solidarność podpisała porozumienie!

Pozytywny wpływ dialogu - „Solidarność” uczestniczy w „Together at Work”

NSZZ „Solidarność” włączy się w kampanię EKZZ – „Razem w Pracy”, która ma na celu zwiększenie roli układów zbiorowych, wzmocnienia możliwości negocjowania i zagwarantowania dobrych płac i warunków pracy, dzięki czemu możliwe będzie budowanie bardziej sprawiedliwego społeczeństwa. Założenia kampanii prezentował podczas obrad Komisji Krajowej w Jarnołtówku Mirosław Miara, szef Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ „Solidarność”.

„Together at Work” (Razem w Pracy), to hasło kampanii, którą we wrześniu rozpoczęła konfederacja europejskich związków zawodowych IndustriALL European. Konfederacja skupia ponad  8 milionów członków z  europejskich organizacji związkowych z branży chemicznej, górniczej, metalowej, energetycznej oraz przemysłu lekkiego (odzieżowy, obuwniczy). Członkami IndustriALL European są Krajowe Sekretariaty: Górnictwa i Energetyki, Metalowców oraz Chemii  NSZZ Solidarność.

Głównym celem kampanii jest wykazanie pozytywnego wpływu negocjacji zbiorowych, wspieranych przez silne związki zawodowe, dla  polepszenia  życia pracowników. Właśnie ruszył pierwszy etap kampanii.

Więcej o kampanii można przeczytać tutaj, tutaj, tutaj >>>

Czas na ZEKS

Unijni związkowcy o pracy w międzynarodowych korporacjach: mimo wielu działań sytuacja się pogarsza

Mocniejsze Europejskie Rady Zakładowe dla większej demokracji w miejscu pracy

Zwiększenie liczby członków Związku przynosi efekty

Organizacja zakładowa NSZZ „Solidarność” w Scania Produsction Słupsk S.A. w ostatnim czasie zwiększyła liczbę członków związku zawodowego o ponad 50 proc. Zaplanowane w tym zakresie działania Komisji Zakładowej pod przewodnictwem Kolegi Mirosława Okuniewskiego przyniosły oczekiwane skutki.

Wzmocniona dużą liczbą związkowców organizacja zakładowa podjęła działania zmierzające do poprawy warunków pracy i płacy w zakładzie.  W piątek 13 września związki zawodowe podpisały z pracodawcą porozumienie. Efektem tego porozumienia jest wzrost wynagrodzenia o prawie 700 złotych.

Początkowo pracodawca, jak to zwykle bywa, nie był skłonny, aby przystać na wnioskowane przez Związek podwyżki i proponował wzrost płac na znacznie niższym poziomie. Po trudnych  negocjacjach, liczebnie duża, organizacja związkowa postanowiła wejść z pracodawcą w  spór zbiorowy. Przeprowadzona w ramach sporu przed dyrekcją firmy „masówka”, w której wzięła udział bardzo duża liczba związkowców „zmiękczyła serce” pracodawcy.

Związkowcom udało się też uzyskać: wypłatę części podwyżek już od 1 lipca br. i zwiększyć dodatek stażowy. Zwiększenie uzwiązkowienia o 50 proc. przyniosło takie rezultaty. Gdyby liczba związkowców wzrosła o 100 proc.? Z zapewnień Przewodniczącego Komisji Zakładowej wynika, że nadal będą pracowali nad tym, zeby do związku zawodowego przystąpiło jeszcze więcej pracowników SCANIA Production w Słupsku SA.

Region Słupski

Czytaj całość...

W tarnogórskim magistracie znów działa Solidarność

W Amazon w Sosnowcu działa Solidarność