Uroczystości 37. rocznicy podpisania porozumień sierpniowych odbędą się z udziałem Prezydenta RP w Lubinie

• Kategoria: Kraj

W 35. rocznicę tragicznych wydarzeń lubińskich, tegoroczne obchody podpisania porozumień sierpniowych odbędą się w Lubinie. 30. sierpnia odbędzie się posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, 31. sierpnia z udziałem Prezydenta RP Andrzeja Dudy odbędą się uroczystości pod pomnikiem Pamięci Ofiar Lubina 1982 r.

Posiedzenie KK rozpocznie się 30. sierpnia o godz. 14.00 w sali konferencyjnej Hotelu Europa (ul. Miroszowicka 1). Uroczystości rocznicowe 31. sierpnia rozpoczną się od złożenia kwiatów na cmentarzu komunalnym (ul. Cmentarna 1) o godz. 10.00. O godz. 11.00 w kościele pw. Matki Boskiej Częstochowskiej (ul. Hugo Kołłątaja 4) odprawiona zostanie uroczysta msza święta, po której uczestnicy przejdą pod pomnik Pamięci Ofiar Lubina 1982 r. (Wzgórze Zamkowe), gdzie o godz. 13.00 planowany jest apel poległych. W dalszej części wręczone zostaną odznaczenia państwowe. O 13.45 planowane jest wystąpienie Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Po przemówieniach nastąpi składanie kwiatów.

31 sierpnia 1982 r. władza komunistyczna dopuściła się w Lubinie zbrodni. W wyniku działań milicji i ZOMO tłumiących manifestację z okazji drugiej rocznicy podpisania porozumień sierpniowych od kul zginęły 3 osoby (Michał Adamowicz, Andrzej Trajkowski i Mieczysław Poźniak), a kilkadziesiąt zostało rannych.

Tegoroczne centralne obchody 37. rocznicy podpisania podpisania porozumień sierpniowych, a także święta państwowego „Dnia Solidarności i Wolności” z racji okrągłej rocznicy wydarzeń lubińskich odbędą się właśnie w Lubinie.

ml

Pierwsza debata konstytucyjna w Gdańsku

Prezydent podpisał dwie ważne ustawy dla pracowników

Ministerstwo proponuje korektę w górę pensji minimalnej – ciągle poniżej oczekiwań NSZZ „S”

Uroczystość rocznicowa na gdańskich Siedlcach

Zachęcamy do udziału w uroczystościach rocznicowych, które odbędą się w niedzielę 13 sierpnia 2017 w kościele p.w. Św. Franciszka z Asyżu, o godz. 13 (Gdańsk-Siedlce, ul. Kartuska 186).

Poczty sztandarowe naszego Związku będą mile widziane. W koncelebrowanej mszy świętej będzie uczestniczył i homilię wygłosi ks. prałat dr Henryk Jankowski, przyjaciel bł. ks. Jerzego Popiełuszki, ten sam, który 19 października 1984 roku, wraz z bł. ks. Jerzym, patronem naszego Związku, odprawiał mszę świętą w Bydgoszczy.

Po tamtym nabożeństwie, wieczorem 19 października 1984 r,. funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa, przebrani w mundury milicjantów z „drogówki”, zatrzymali fiata, którym powracał z bydgoskiej parafii Świętych Polskich Braci Męczenników do Warszawy ks. Jerzy.

Bł. ks. Jerzy Popiełuszko zapłacił cenę życia za głoszenie prawdy.

www.solidarnosc.gda.pl

Oddaj krew w sierpniu!

Kolejne porozumienie w ZUS

W Gdańsku nie wypłacono ponad pięciu milionów

Porozumienie w Hucie Łaziska i Re Alloys

Od 1 września płace zasadnicze pracowników fizycznych Huty Łaziska oraz spółki Re Alloys wzrosną od 200 do 300 zł brutto. Z kolei pracownicy umysłowi w obu firmach dostaną podwyżkę w wysokości od 100 do 200 zł – to najważniejsze punkty porozumienia płacowego podpisanego 3 sierpnia przez związki zawodowe i zarządy obu firm.

- Udało się wypracować kompromis, z którego jesteśmy zadowoleni. To porozumienie wypełnia zdecydowaną większość postulatów zgłoszonych w sporze zbiorowym – mówi Danuta Danielczyk, przewodnicząca międzyzakładowej organizacji związkowej NSZZ Solidarność w Hucie Łaziska, która zasięgiem swojego działania obejmuje również spółkę Re Alloys. Dodaje, że zgodnie z zapisami porozumienia, pracownicy którzy w okresie trwania sporu zbiorowego otrzymali  indywidualne podwyżki w mniejszej wysokości, niż ta wynikająca z dokumentu podpisanego 3 sierpnia, dostaną odpowiednie wyrównanie.

Wzrost wynagrodzeń zasadniczych był głównym żądaniem strony związkowej. - Na  ten element kładliśmy największy nacisk podczas rozmów z przedstawicielami pracodawców. Wszelkiego rodzaju premie zawsze są niepewnym składnikiem wynagrodzenia. Pracownik raz może je otrzymać, a innym razem już nie i nie zawsze ma na to wpływ. Natomiast wynagrodzenie zasadnicze jest stałe. Wraz z nim rosną również pochodne – tłumaczy przewodnicząca.

Poza podwyżkami płac strony uzgodniły również zasady systemu premiowego na drugą połowę 2017 roku. Ponadto związkom zawodowym udało się wynegocjować dodatkowy odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych, z którego sfinansowane będą świadczenia dla pracowników z okazji Dnia Hutnika oraz Świąt Bożego Narodzenia. - Uzgodnienie wysokości tych bonusów będzie przedmiotem odrębnych rozmów, których rozpoczęcie zostało zaplanowane na listopad – zaznacza przewodnicząca międzyzakładowej „S”.

Porozumienie podpisane 3 sierpnia kończy spory zbiorowe trwające w Hucie Łaziska i Spółce Re Alloys od września ubiegłego roku. Jak  wskazuje Danuta Danielczyk, przez długi okres stronom nie udawało się dojść do zbliżenia stanowisk. Dopiero rozmowy z udziałem mediatora wyznaczonego przez Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej umożliwiły osiągnięcie kompromisu. – W trakcie negocjacji przekonywaliśmy pracodawców, że podwyżki to jedyny sposób, aby zatrzymać pracowników w firmie. Dobra sytuacja na rynku pracy sprawia, że od jakiegoś czasu ludzie zaczęli się zwalniać i szukać innego, lepiej płatnego zajęcia. Traciliśmy świetnych fachowców, a znalezienie chętnych do pracy z odpowiednimi kwalifikacjami na ich miejsce jest obecnie bardzo trudne – mówi przewodnicząca Solidarności w Hucie Łaziska i Re Alloys. - Negocjacje trwały bardzo długo i pracownicy powoli tracili cierpliwość. Gdyby mediacje w ramach sporów zbiorowych zakończyły się fiaskiem, kolejnym etapem byłyby akcje protestacyjne do strajku włącznie. Na szczęście udało nam się dogadać przy stole negocjacyjnym, co jest najlepszym rozwiązaniem zarówno dla pracowników, jak i dla pracodawców – dodaje Danuta Danielczyk.

Huta Łaziska i spółka Re Alloys specjalizują się w produkcji żelazostopów wykorzystywanych w procesach stalowniczych i odlewniczych. Łącznie obie firmy zatrudniają ponad 400 pracowników.

www.solidarnosckatowice.pl

Czytaj całość...

Spór zbiorowy w DCT po jednostronnej zmianie systemu motywacyjnego

Ostrożnie z outsourcingiem

Apel o reformę wymiaru sprawiedliwości

Młodzi ludzie i luka płacowa

Młodzi ludzie zarabiają poniżej średniej płacy we wszystkich krajach UE. Ale w niektórych krajach luka płacowa jest znacznie większa niż w innych i niepokojąco rośnie. W 2014 r. osoby poniżej 30 roku życia zarabiały średnio 74% przeciętnego wynagrodzenia. Od 2006 r. udział ten zmniejszył się o dwa punkty procentowe lub więcej w 16 krajach UE: w Belgii, Czechach, Estonii, Hiszpanii, Francji, na Cyprze, na Łotwie, na Litwie, w Luksemburgu, Holandii, Austrii, Portugalii, na Słowenii, w Finlandii i Szwecji.

W takich krajach jak Holandia, Belgia, Irlandia, Grecja i Wielka Brytania obowiązują niższe wynagrodzenia minimalne dla młodych ludzi. Pracownicy w Niemczech nie są uprawnieni do płacy minimalnej, dopóki nie ukończą 24 lat.

Aby zaradzić rosnącemu problemowi ubóstwa osób pracujących wśród osób młodych, EKZZ wzywa do podwyższenia wynagrodzeń dla młodych ludzi. Domagamy się:
•  Wszystkie staże i praktyki powinny być odpowiednio wynagradzane.
•  Równe wynagrodzenie za taką samą pracę: młodzi ludzie powinni otrzymywać takie same wynagrodzenie jak osoby starsze, jeśli wykonują taką samą pracę.
•  Zakończenia stosowania niższej płacy minimalnej dla młodych osób, które są zatrudnione na umowie o pracę.

Dodatkowe informacje na temat luki płacowej
Młodzi ludzie zarabiali w 2014 roku poniżej średniej płacy we wszystkich krajach UE: około 74% średniej. Mężczyźni zazwyczaj zarabiają więcej niż kobiety, co przyczynia się do tego, że luka jest jeszcze większa. Wynagrodzenie młodych mężczyzn wynosi 68,6% męskiej średniej, a młodych kobiet 81,4% kobiecej średniej.

Co więcej, w większości krajów rośnie luka płacowa. Przeciętne miesięczne zarobki pracowników poniżej 30 roku życia spadły jako odsetek przeciętnego wynagrodzenia wszystkich pracowników w 22 państwach członkowskich UE w latach 2006 i 2014(1). Poniższa tabela przedstawia sytuację w poszczególnych krajach.

Sprawdź najnowsze informacje na stronie młodych

msz

Czytaj całość...

Młodzi ludzie na stażu - "Kampania na rzecz wzrostu płac"

Ukraińcy pracujący w Polsce i żądają wyższych zarobków

Niepewne warunki pracy dla młodych. Europejska kampania na rzecz podwyżek.

Postawili na NSZZ Solidarność

W sosnowieckiej firmie Grammer Interior Components Polska powstała Tymczasowa Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność. W założeniu związku pracownikom firmy pomogła Solidarność z Bitron Poland.

Zorganizowaliśmy się po to, aby uczciwie reprezentować interesy wszystkich pracowników. W naszym zakładzie funkcjonuje już jeden związek zawodowy, ale z jego działalności ludzie nie są zadowoleni. Ta organizacja m.in. nie konsultuje z nimi ważnych decyzji pracodawcy w sprawach pracowniczych. Dlatego postanowiliśmy utworzyć konkurencyjny związek  – wyjaśnia Marta Strączek, przewodnicząca TKZ.

Pracownicy z Grammera postawili na Solidarność. W ich ocenie to nie tylko największa w Polsce, ale również najbardziej profesjonalna organizacja związkowa, z silnym zapleczem prawnym i eksperckim. O merytoryczną pomoc w utworzeniu związku zwrócili się do międzyzakładowej Solidarności ze spółki Bitron Poland, sąsiadującej z ich zakładem. Jej przewodnicząca Izabela Będkowska podczas spotkań informowała ich m.in. o działalności i możliwościach NSZZ Solidarność w zakresie obrony praw pracowniczych.

– Już na pierwszym spotkaniu pracownicy byli bardzo pozytywnie nastawieni do naszego związku. Jak najszybciej chcieli utworzyć Solidarność. Na przykładach z działalności naszej komisji zakładowej, mającej na swoim koncie sporo sukcesów negocjacyjnych, przekonywałam ich, że również mogą je wypracowywać pod warunkiem, że się zorganizują. Podkreślałam też, że jeśli chcą być poważnie traktowani przez pracodawcę muszą mieć silne „wojsko”. Bez niego nawet najlepszy lider nie jest w stanie nic zrobić – zaznacza Izabela Będkowska.

To właśnie rozwój związku jest jednym z najważniejszych wyzwań Solidarności z Grammera. Jak informują związkowcy, do TKZ zarejestrowanej 14 lipca w Zarządzie Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność, zapisało się już ponad 30 osób. – Stawiamy na rozwój, bo wiemy, że duża liczebność będzie naszą siłą. Cieszy, że przyłączają się do nas wciąż nowi ludzie – zapewnia Marta Strączek.

Podkreśla też, że pilną do uregulowania kwestią jest wprowadzenie poprawek do porozumienia o systemie premiowania pracowników. Ta umowa zawarta została pomiędzy pracodawcą a drugim związkiem zawodowym, jeszcze zanim w zakładzie powstała Solidarność. Zdaniem związkowców z Solidarności jej zapisy są dwuznaczne i niesprawiedliwe dla pracowników. Konieczność nawiązania dialogu z zarządem spółki w sprawach pracowniczych związkowcy zasygnalizowali pracodawcy 31 lipca, przy okazji przekazania mu oficjalnej informacji o utworzeniu w zakładzie Solidarności.

Jak podkreśla Izabela Będkowska, pracownicy z Grammera bardzo sprawnie uczą się działalności związkowej – Sądzę, że jeszcze tylko przez jakiś czas będą potrzebowali pomocy, a później już sami będą wiedzieli, co mają robić. Najważniejsze, że zdali sobie sprawę, że silna organizacja związkowa jest im potrzebna. Bardzo im kibicuję – podkreśla Będkowska.

Sosnowiecka spółka Grammer Interior Components Polska zatrudnia ponad 200 pracowników. Produkuje podzespoły dla przemysłu motoryzacyjnego.

www.solidarnosckatowice.pl
Beata Gajdziszewska

Czytaj całość...

Związkowcy z Podlasia, aktywizujcie się!

„S” w Zakładzie Przerobu Drewna Lasów Państwowych w Lęborku

Podlasie ciągle chce się rozwijać