Pora na ratyfikację protokołu wprowadzającego system skarg zbiorowych

• Kategoria: Kraj

NSZZ "Solidarność" zwrócił się do Beaty Szydło, wicepremier i szefowej Komitetu Społecznego Rady Ministrów o podjęcie rzeczowej dyskusji nad ratyfikacją protokołu  skarg zbiorowych.

Protokół, przyjęty przez państwa członkowskie Rady Europy w listopadzie 1995 r., jest załącznikiem do Europejskiej Karty Społecznej, umożliwiającym kierowanie przez  reprezentatywne organizacje związków zawodowych i pracodawców skarg na naruszenia Karty do Europejskiego Komitetu Praw Społecznych.

NSZZ Solidarność wielokrotnie wzywał do ratyfikacji przez Polskę wszystkich zapisów Europejskiej Karty Społecznej, a także ratyfikacji Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej (ZEKS).  Kolejne rządy argumentowały, że wiązałoby się to z trudnymi do udźwignięcia przez państwo zobowiązaniami finansowymi. -W przypadku protokołu takich zagrożeń jednak nie ma, gdyż jego ratyfikacja jest decyzją wyłącznie o charakterze politycznym, niezależnym od poziomu rozwoju społeczno- ekonomicznego kraju –wyjaśnia Barbara Surdykowska z Biura Eksperckiego KK.

W liście skierowanym do pani premier w dniu 25 lipca 2018 r.Bogdan Kubiak, zastępca przewodniczącego KK zwrócił się o pilne podjęcie tego tematu przez Komitet Społeczny Rady Ministrów, podkreślając, że decyzja o ratyfikacji protokołu byłaby dowodem na uznanie przez obecny rząd roli i znaczenia polskich reprezentatywnych  partnerów społecznych w ramach konstytucyjnej zasady  społecznej gospodarki rynkowej.

W tym miejscu można odwołać się do wypowiedzi prof. Romana Wieruszewskiego (PAN) który w 2016 r. -podczas spotkania z okazji 25-lecia członkostwa Polski w Radzie Europy, podkreślił, że z punktu widzenia wiarygodności kraju na arenie międzynarodowej a także dla podkreślenia dbałości i troski o rozwiązywanie problemów ekonomiczno – socjalnych przyjęcie mechanizmu skargi zbiorowej jest pożyteczne.  Podczas tego samego spotkania dr Marcin Wujczyk (UJ) zwrócił uwagę, że procedury skarg zbiorowych pozwalają na ugruntowanie poglądu, że prawa socjalne stanowią prawa człowieka.

-W dniu 17 września br. NSZZ Solidarność oraz Katedra Prawa Pracy i Polityki Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego organizują seminarium dotyczące ZEKS. Będzie to także okazja do pogłębionej dyskusji na temat znaczenia procedury skargowej z punktu widzenia partnerów społecznych. Liczymy na pojawienie się przedstawicieli rządu – komentuje Barbara Surdykowska.

bs

Czytaj całość...

Teraz czekamy aż premier przedstawi nam wnioski. Dla nas mogą być jedne!

Solidarność krytycznie o Funduszu Solidarnościowym. Lepszy byłby trzeci próg podatkowy

Kto ma prawo do emerytury minimalnej?

Sierpniowe obchody naszego święta

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ Solidarność zaprasza 31 sierpnia 2018 roku na obchody 38 rocznicy Sierpnia 1980, podpisania Porozumień sierpniowych i powstania NSZZ Solidarność, 30 rocznicy strajków z maja i sierpnia 1988 roku oraz 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Główne uroczystości

31 sierpnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 13 – uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ Solidarność (m.in. wręczenie odznaczeń oraz stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ Solidarność).

godz. 15 – złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej oraz przemarsz do bazyliki pw. św. Brygidy.

godz. 16 – msza św. w bazylice pw. św. Brygidy, złożenie kwiatów pod pomnikiem Księdza Prałata Henryka Jankowskiego, poświęcenie repliki sztandaru NSZZ Solidarność.

godz. 20, plac koło Sali BHP – koncert „Koniec lata z Solidarnością” (współorganizator: TVP).

Uroczystości i imprezy towarzyszące

11–12 sierpnia, Gdańsk Siedlce, Parafia pw. św. Franciszka z Asyżu, ul. Kartuska 186 – uczczenie strajków z 1988 roku, błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, 11 sierpnia, godz. 19: koncert muzyczny „Zło Dobrem Zwyciężaj”, 12 sierpnia, godz. 13: msza św. (organizatorzy: „S” Stoczni Remontowej Shipbuilding i Parafia pw. Franciszka z Asyżu).

12 sierpnia, Strzebielinek, Dom Pomocy Społecznej, godz. 10 – spotkanie Stowarzyszenia Strzebielinek.

14 sierpnia, Gdańsk – trzecie święto Sali BHP.

15 sierpnia, Gdynia – Gdańsk, godz. 10 – XXIV ORLEN Maraton Solidarności.

15 sierpnia – Gdańsk, godz. 9.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego oraz pod pomnikiem Anny Walentynowicz. Godz. 12.00 – msza św. za ojczyznę w bazylice Mariackiej (organizator: Stowarzyszenie Godność).

26 sierpnia – Kościerzyna, godz. 9.30 – msza św. w kościele pw. Świętej Trójcy (organizator: Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie).

30 sierpnia – Gdynia, godz. 18 – złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia ’70 przy rondzie Ofiar Grudnia ’70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia); godz. 18.30 – Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia (ul. Rotterdamska) – uroczysta gala wręczenia odznaczeń „Bohaterom Sierpnia ’80 – Gdynia”.

www.solidarnosc.gda.pl

Podwyżki płac w JSW Koks

Piotr Duda zaprasza na XXXVI Pielgrzymkę Ludzi Pracy

Solidarność złoży do sądu w Poznaniu pozew przeciwko Biedronce

Już za 2 dni Maraton Solidarności!

W środę 15 sierpnia odbędzie XXIV ORLEN Maraton Solidarności. Biegacze z całego świata przyjadą do Trójmiasta, aby biegiem ulicami Gdyni, Sopotu i Gdańska upamiętnić wydarzenia Sierpnia'80.

Bieg nawiązuje do fali sierpniowych strajków z 1980r., które doprowadziły do powstania NSZZ Solidarność - pierwszej w krajach komunistycznych, niezależnej i legalnej organizacji związkowej. Maraton upamiętnia kurierów, którzy w sierpniowych strajkach 1980 roku utrzymywali łączność pomiędzy największymi strajkującymi zakładami Trójmiasta. Przenosili wiadomości, pocztę oraz strajkową bibułę.

Ich wysiłek nie poszedł na marne. Z buntu robotników powstał pierwszy niezależny od władzy ogólnopolski związek zawodowy, podpisano Porozumienia Gdańskie. Dzięki tamtym wydarzeniom dziś żyjemy w prawdziwie wolnej i niepodległej Polsce

- pisze do maratończyków Przewodniczący Komisji Krajowej KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Maraton Solidarności to jedna z największych imprez maratońskich w Polsce i jedyna tak duża impreza biegowa, która odbywa się w środku lata. Przebiegnięcie 42 kilometrów ulicami Trójmiasta w piekącym sierpniowym słońcu stanowi nie lada wyzwanie dla zawodników. W tej chwili na liście startowej znajduje się 860 osób, z czego ponad 100 to członkowie Solidarności. Startują reprezentanci 25 krajów, m.in z USA, Chin, Kanady, Indii, Jordanii, Izraela, Skandynawii, Białorusi, czy Rosji. Prawie 15% startujących to biegacze z zagranicy, co jest najlepszym wynikiem wśród polskich maratonów.

To piękna, wielka impreza. Dla związku zawodowego "S" Maraton Solidarności i Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków to są dwie sztandarowe imprezy. To wspaniała promocja nie tylko sportu, ale też promocja związku Solidarności. Pokazujemy, że związek zawodowy "S" to nie tylko negocjacje, protesty i inne związkowe sprawy, ale także działania na rzecz społeczeństwa, promocja poprzez sport

– powiedział podczas konferencji prasowej Tadeusz Majchrowicz, wiceprzewodniczący Komisji Krajowej.

Maraton startuje w Gdyni przy Pomniku Poległych Stoczniowców 1970, metę usytuowano na Starówce Gdańska. Organizatorzy podkreślają piękne umiejscowienie trasy: biegacze po drodze mijają dziesiątki zabytków oraz ważnych trójmiejskich obiektów. Dyrektorem Maratonu i jego głównym organizatorem jest Kazimierz Zimny, medalista olimpijski z Rzymu z 1960 roku.

www.tysol.pl

Praca podczas upałów - apel handlowej Solidarności

Społeczna konferencja przed szczytem klimatycznym

Upał w kabinach kierowców

Zrewidowana Europejska Karta Społeczna - Seminarium

NSZZ Solidarność oraz Katedra Prawa Pracy i Polityki Społecznej UJ zapraszają do udziału w seminarium dotyczącym znaczenia Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej i możliwości jej ratyfikacji. Seminarium odbędzie 17 września 2018 r. w Krakowie.

Spotkanie będzie okazją do zastanowienia się nad rolą aktów międzynarodowych w krajowym systemie prawa pracy oraz wpływem Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej na inne systemy prawne. Podjęta zostanie także próba oceny zgodności polskich przepisów ze standardami wyznaczonymi przez postanowienia Karty. Część dyskusji zostanie poświęcona rozważeniu możliwości ratyfikacji prze Polskę systemu skarg zbiorowych i ich znaczeniu dla ochrony praw socjalnych.

Podczas seminarium wystąpią: prof. dr hab. Arkadiusz Sobczyk (UJ), dr hab. Monika Tomaszewska (UG), dr hab. Joanna Unterschütz (Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni), dr hab. Krzysztof Stefański (UŁ), dr Agnieszka Zwolińska (UW), dr Agata Ludera-Ruszel (URz), dr Marcin Wujczyk (UJ), Barbara Surdykowska (Biuro Eksperckie KK NSZZ Solidarność).

W ramach spotkania odbędzie się także panel dyskusyjny reprezentantów polskich organizacji partnerów społecznych, poświęcony kwestii znaczenia ZEKS dla stosunków pracy.

Materiały z pierwszej edycji seminarium dostępne tutaj oraz tutaj.

Udział w seminarium jest bezpłatny. Jednakże ze względów logistycznych organizatorzy proszą o zgłoszenie uczestnictwa do pani Anety Chełminiak - a.chelminiak@solidarnosc.org.pl do dnia 10 września 2018 r. Wszelkich informacji o spotkaniu udziela pani Barbara Surdykowska b.surdykowska@solidarnosc.org.pl

Seminarium 17 września 2018 r.

Czytaj całość...

Trwałe włączenie młodych w prace organizacji

Solidarność skarży do Komisji Europejskiej regulacje ws. parobków

Sytuacja młodych na rynku pracy w Europie nadal trudna, mimo działań rządów państw członkowskich

Szkolenie członków podkarpackiej "Solidarności" w przedmiocie rozwoju Związku

W dniach 13-14 sierpnia br. w siedzibie Regionu Podkarpacie NSZZ "Solidarność" w Krośnie odbyło się szkolenie z tematyki rozwoju Związku, które prowadził Janusz Zabiega - Kierownik Działu Szkoleń i Rozwoju Związku Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność".

Szkolenie, pomimo okresu urlopowego, cieszyło się dużym zainteresowaniem członków podkarpackiej "Solidarności" reprezentujących organizacje zakładowe z obszaru różnych branż m.in budownictwo, przemysł motoryzacyjny, lasy państwowe, przemysł hutniczy, gospodarka komunalna, przemysł gumowy, czy pogotowie ratunkowe.

Prowadzący udzielał wyczerpujących odpowiedzi na zadawane pytania, jak również pomagał znaleźć rozwiązania przedstawionych przez uczestników problemów z jakimi w przestrzeni rozwoju Związku spotykają się w swoich zakładach pracy.

Szkolenie członków podkarpackiej "Solidarności" w przedmiocie rozwoju Związku

Połowa OZ na Podlasiu przeszkolona z rozwoju