W rocznicę porozumień sierpniowych zostanie ogłoszone powstanie Instytutu Dziedzictwa Solidarności

• Kategoria: Kraj

NSZZ "Solidarność" oraz Ministerstwo Kultury powołają do życia Instytut Dziedzictwa Solidarności. To wspólna inicjatywa NSZZ „Solidarność” oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Instytut będzie dbał o pamięć i dorobek Solidarności lat 80-tych i promował jej dziedzictwo – poinformował wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego Jarosław Sellin.

Pomysł utworzenia nowej instytucji szczegółowo zostanie zaprezentowany podczas tegorocznych obchodów Sierpnia 80. 31 sierpnia w sali BHP zostanie podpisana umowa oraz zaprezentowani kandydaci do rady instytutu. Związek wytypuje ich 11, a Ministerstwo Kultury - 10. Siedziba organizacji będzie początkowo mieścić się w budynku Komisji Krajowej "S" przy Wałach Piastowskich w Gdańsku.

Instytucja powstanie w kontrze do ECS; jak powszechnie wiadomo, pomiędzy Komisją Krajową, a Europejskim Centrum Solidarności od dłuższego czasu narasta konflikt. Związek zarzuca ECS-owi upolitycznienie i nie wywiązywanie się z zadań, do których jest powołany. Doszło nawet do tego, że "Solidarność" odebrała ECS-owi prawo do wykorzystywania logo Związku

Zasadniczym celem działalności nowej państwowej instytucji kultury będzie popularyzacja fenomenu i znaczenia Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, ruchu społecznego oraz antykomunistycznej opozycji demokratycznej w Polsce. Instytut Dziedzictwa Solidarności ma także zadbać o upowszechnianie w świadomości polskiego wkładu w obalenie systemu komunistycznego zarówno w kraju, jak i za granicą.

„Bohaterowie Sierpnia 80’ i dekady lat 80-tych, ich dokonania dla naszej wolności, zobowiązują nas do pielęgnowania pamięci o Solidarności. Dziś wielu z dawnych działaczy opozycyjnych pozostaje w zapomnieniu, mimo ogromnego wkładu, który wnieśli w obalenie komunistycznego reżimu. Nadszedł czas aby pokazać, że zwycięstwo, które wówczas odnieśliśmy, było w znacznej mierze ich zasługą”

– podkreśla Jarosław Sellin.

Nie jest tajemnicą, że Prawo i Sprawiedliwość nieszczególnie zadowolone jest z tego, jak działa Europejskie Centrum Solidarności, bo naszym zdaniem skupia się ono na kwestiach bieżącej polityki, a nie na promowaniu historii Solidarności

- skomentował szef klubu radnych PiS Kacper Płażyński dla Radia Gdańsk.

www.tysol.pl

Czytaj całość...

Kombi, Boney’M, Blue Cafe i wiele innych gwiazd w koncercie Dwójki: „Koniec Lata z Solidarnością”

Uroczystości sierpniowe 2019

Dawid Kubacki zwycięzcą XI Pucharu Solidarności

Piotr Duda w Tarnowskich Górach: Impuls wyszedł z "Fazosu"

Pod Dzwonnicą Tarnogórskich Gwarków odbyły się oficjalne uroczystości związane z 39. rocznicą wybuchu strajku w tarnogórskim "Fazosie". - Ten strajk dał impuls pozostałym zakładom tu na Śląsku i w Zagłębiu - powiedział podczas uroczystości Piotr Duda, przewodniczący NSZZ "Solidarność".

Obok postulatów płacowych i socjalnych, zostały wyraźnie wyartykułowane żądania o charakterze ogólnospołecznym i solidarnościowym z zakładami pracy protestującymi na Wybrzeżu.

- 21 sierpnia strajk w tarnogórskim "Fazosie" pokazał, ze można, a nawet trzeba przeciwstawić się władzy komunistycznej i walczyć o podmiotowość człowieka pracy - powiedział Piotr Duda.

Jego zdaniem rozpoczęty 21. sierpnia strajk w "Fazosie" dał impuls innym zakładom pracy na Śląsku i w Zagłębiu do protestu, które zaowocowały porozumieniami sierpniowym.

- W konsekwencji podpisano porozumienia w Szczecinie, Gdańsku, Jastrzębiu Zdroju i spinające klamrą porozumienia Katowickie 11 września 1980 r. - podsumował Piotr Duda.

Od 2018 roku uroczyste obchody związane z kolejną rocznicą odbywają się nie na ulicy Zagórskiej, a w centrum miasta. Pod Dzwonnicą Tarnogórskich Gwarków złożono wiązanki kwiatów i podkreślano wielką wagę wydarzeń sprzed prawie czterech dekad.

W sierpniu 1980 roku narodził się trwający kilkanaście miesięcy okres wolności, a także powstała Solidarność. Już w grudniu 1981 roku wprowadzono stan wojenny, ale pierwsze strajki nie poszły na marne. Robotnicy dla siebie wywalczyli godne płace, a dla swojej ojczyzny wolność. Bo bez sierpniowych wydarzeń i powstania "Solidarności", w 1989 roku nie byłoby upadku komunizmu, a dzisiejsza Polska mogłaby wyglądać zupełnie inaczej.

Barbara Zwalińska / ml

21 x Tak. Uchylone drzwi ku wolności

Udane multisportowe zawody dla dzieci i młodzieży!

Zwycięzcy XXX Ogólnopolskiego Biegu Ulicznego Solidarności

Przyjazny pracodawca. Trwa XII edycja!

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ogłosiło w kwietniu br. rozpoczęcie XII edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. Wnioski nadal można zgłaszać do 30 września 2019 r.

Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Kandydatów zgłaszają podstawowe jednostki organizacyjne „Solidarności”. Wyróżnione firmy szanują prawa pracowników oraz prowadzą u siebie dialog społeczny. Certyfikatem można się posługiwać przez okres trzech lat, od daty przyznania.

Tutaj laureaci wszystkich konkursów "Pracodawca Przyjazny Pracownikom"

pm

Czytaj całość...

Wyższe płace w rybnickich wodociągach dzięki staraniom Solidarności

Srebrny maraton pod patronatem Prezydenta RP

Szczęść Boże Energetykom

Czas na ZEKS

21 października 2019 r.  KK NSZZ Solidarność oraz Katedra Prawa Pracy i Polityki Społecznej UJ organizują III edycję seminarium: Strategia Ratyfikacji Europejskiej Karty Społecznej - błyskawiczna operacja czy długi marsz. Jest to inicjatywa wpisująca się w działania naszego związku mające na celu doprowadzenie do ratyfikowania podpisanej przez Polskę prawie 12 lat temu Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej (ZEKS) oraz protokołu dodatkowego z 1995 r. wprowadzającego do systemu kontrolnego Karty instytucję skarg zbiorowych.

– Polska otrzymuje liczne konkluzje negatywne związane z przestrzeganiem przyjętych już na siebie zobowiązań wynikających z Europejskiej Karty Społecznej, przykładowo w obszarze prawa do wypoczynku – komentuje Barbara Surdykowska z Biura Eksperckiego KK NSZZ Solidarność. – Co gorsza, nie widać żadnego strategicznego planu dojścia do ratyfikacji karty w wersji po jej rewizji (a więc ZEKS). W tej sytuacji związki zawodowe muszą zintensyfikować nacisk w tej sprawie – dodaje ekspertka.

Spotkanie odbędzie się w Krakowie na Uniwersytecie Jagiellońskim. Adres: Wydział Prawa i Administracji UJ, ul. Krupnicza 33a, Kraków.

Podczas seminarium planowane są trzy panele dotyczące różnych aspektów prawnych i ekonomicznych związanych z ZEKS .

Panel ekonomiczny: wezmą w nim udział: Dr Bartłomiej Biga (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), dr Rafał Mizerski (Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie), oraz Barbara Surdykowska (Biuro Eksperckie Solidarność); panel poprowadzi Mateusz Szymański (Biuro Eksperckie Solidarność). Kolejny panel będzie dotyczył kwestii ubezpieczeniowych wezmą w nim udział: dr hab. Dorota Dzienisiuk (Uniwersytet Warszawski), Dr Maciej Zieliński (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu) oraz dr Marek Benio Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), panel poprowadzi dr Justyna Czerniak – Swędzioł (Uniwersytet Jagielloński).  Trzeci panel dotyczyć będzie zakresu podmiotowego ZEKS wezmą w nim udział: dr Marcin Wujczyk (Uniwersytet Jagielloński), dr Marta Otto (Uniwersytet Łódzki) oraz dr Izabela Florczak (Uniwersytet Łódzki) a panel poprowadzi  Agnieszka Zwolińska (Uniwersytet Warszawski).

Szczegółowy program oraz informacje o seminarium pojawią się na stronie internetowej NSZZ Solidarność w połowie września. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt - Barbara Surdykowska (b.surdykowska@solidarność.org.pl).

Osoby zainteresowane uczestnictwem prosimy o zgłoszenie takiej informacji nie później niż do 14 października 2019 r do kol. Anety Chełminiak - a.chelminiak@solidarnosc.org.pl

Organizatorzy nie przewidują zwrotu kosztów dojazdu na seminarium.

Czytaj całość...

Związek zawodowy nowej generacji!

Grupa Marie Brizard Wine and Spirits. Chcą utworzenia Europejskiej Rady Zakładowej

„Deklaracja z okazji stulecia MOP na rzecz przyszłości pracy”

W Amazon w Sosnowcu działa Solidarność

W Amazonie w Sosnowcu powstała komisja oddziałowa NSZZ Solidarność. – Założyliśmy związek zawodowy, bo głos pojedynczego pracownika w tak dużej firmie znaczy niewiele. Wiedzieliśmy, że Solidarność działa w centrum Amazona pod Wrocławiem. Skontaktowaliśmy się z przewodniczącym Grzegorzem Cisoniem, który pomógł nam założyć komisję w Sosnowcu – mówi Mirosław Klamka, przewodniczący komisji oddziałowej NSZZ Solidarność w Amazon Fulfillment Poland w Sosnowcu.

Solidarność działa w obu częściach sosnowieckiego Amazona. W centrum logistycznym KTW1 oraz w części KTW4 zajmującej się produkcją nadruków na t-shirty. Jak wskazują związkowcy, jednym z największych problemów w Amazonie jest ogromna rotacja pracowników. – Z grupy osób, z którymi się przyjmowałem, dzisiaj nadal pracuje tylko kilka procent. W naszej ocenie duża część pracowników, którzy tracą pracę, zupełnie na to nie zasłużyła. Ta stała niepewność odbija się na wszystkich – mówi Jacek Golda z Solidarności w sosnowieckim Amazonie.

Jak tłumaczy Grzegorz Cisoń, szef Solidarności w polskim Amazonie, jedną z wielu korzyści płynących z przynależności do związku zawodowego, jest ochrona przed niesłusznym zwolnieniem z pracy. – Członek Solidarności, któremu przytrafi się coś takiego jest w dużo lepszej sytuacji niż osoba nie należąca do związku zawodowego. Związek ma bezpośredni dostęp do pracodawcy, ma do dyspozycji związkowych prawników i ekspertów. Wiele osób pracuje dotąd w Amazonie tylko dlatego, że zapisało się do związku i przyszło do nas po pomoc – wskazuje Cisoń. Dodaje, że każdy członek NSZZ Solidarność w Amazon ma możliwość skorzystania z całodobowej, bezpłatnej pomocy prawnej.

Pracownicy Amazona skarżą się również na wyśrubowane do granic możliwości normy pracy. Ich zawieszenie, obok żądania podwyżek wynagrodzeń, jest jednym z głównych postulatów Solidarności w trwającym w Amazonie sporze zbiorowym z pracodawcą. 2 lipca odbyła się kolejna runda negocjacji między pracodawcą i związkami zawodowymi z udziałem zewnętrznego mediatora. – To czym spór zbiorowy sie zakończy, zależy w dużej mierze od samych pracowników. Im więcej z nich zapisze się do związku zawodowego, tym silniejszy będzie nasz głos w negocjacjach. Jeśli ktoś woli stać z boku i w nic się nie angażować, niech nie oczekuje, że coś zmieni się na lepsze – podkreśla Grzegorz Cisoń.

W Niemczech do związków zawodowych działających w Amazonie należy ok. jednej trzeciej wszystkich pracowników firmy. To znacznie więcej niż w Polsce. Dzięki temu warunki pracy są tam nieporównywalnie lepsze, a wynagrodzenie szeregowego pracownika ok. 3 razy wyższe, niż w naszym kraju.

www.solidarnosckatowice.pl

Czytaj całość...

Sukces elbląskiej Solidarności, zarejestrowano pierwszy zakładowy związek wśród pracowników Media Expert

Przychodzą do związku, bo widzą, że działa