XIX Pielgrzymka do Lichenia

• Kategoria: Kraj

„Maryjo składamy Ci stukrotne dzięki za 100-lecie odzyskania niepodległości Polski” - to hasło XIX Ogólnopolskiej Pielgrzymki do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski, na którą zapraszają do Lichenia Komisja Krajowa oraz Zarząd Regionu Konińskiego NSZZ „Solidarność”.

W sobotę 21 kwietnia o godz. 19.00 ks. Grzegorz Molewski poprowadzi Drogę Krzyżową.

W niedzielę 22 kwietnia o godz. 11.30 zostanie poświęcona tablica Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” – Epitafium bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

O godz. 12.00 - Uroczysta Msza św. w Bazylice Licheńskiej, którą poprzedzi wprowadzenie relikwii bł. ks. Jerzego Popiełuszki, Patrona NSZZ „Solidarność”.

Po Mszy św. o godz. 13.45 nastąpi złożenie kwiatów pod pomnikami św. Jana Pawła II, bł. ks. Jerzego Popiełuszki oraz Powstania „Solidarności”.

Czytaj całość...

P. Duda: Firma "Centrum Dializa" nie zachowuje żadnych standardów, mówimy - dość

KNF: W ubiegłym roku Polacy odłożyli najwięcej w historii trzeciego filaru

A ile żywności Ty marnujesz?

Konferencja w Łodzi - wypadki przy pracy i choroby zawodowe

23 kwietnia w Łodzi odbędzie się konferencja z okazji obchodów Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych w Polsko - Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego.

Program Uroczystości:

godz.11:00 - uroczyste powitanie

Referaty wygłoszą przedstawiciele:

- Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi
mgr Marta Boguszewska
"Wypadki przy pracy w województwie łódzkim na podstawie danych z kontroli przeprowadzonych w 2017 roku przez inspektoratów pracy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi"

- Instytutu Medycyny Pracy im. J.Nofera w Łodzi
dr n.med. Jadwiga Siedlecka
"Zaburzenia snu a ryzyko wypadku"

- Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi
Dariusz Bończak
"Analiza wybranych wypadków przy pracy. Przyczyny i środki zapobiegawcze"

Msza Święta w intencji Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych zostanie odprawiona w Kościele pw. Podwyższenia św. Krzyża w Łodzi przy ul.Sienkiewicza 38, w dniu 13 maja (niedziela) o godz. 10.30

pm

Rozmowy studentów ze strajkującymi

„Młodzi w dialogu – Dialog o młodych”

Kapłan z Okopów na deskach Morcinka w Zabrzu

Będzie strajk w Hucie Pokój

Przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych działających w Hucie Pokój w Rudzie Śląskiej zapowiedzieli, że 7 maja o godz. 6.00 rozpocznie się w tym zakładzie 24-godzinny strajk. Do protestu przystąpią również pracownicy spółek zależnych.

Związkowcy zaznaczyli, że decyzja o strajku nie jest ostateczna. Akcja może zostać zawieszona, jeżeli przed 7 maja pracodawca rozpocznie ze stroną związkową rozmowy dotyczące podwyżek wynagrodzeń i przedstawi nowe propozycje płacowe. Takie, które będą dotyczyły rzeczywistych podwyżek, a nie jedynie zmian w regulaminie wynagradzania.

Za rozpoczęciem akcji strajkowej opowiedziała się większość pracowników Huty Pokój i spółek zależnych: Euroserwisu, Euroblachy i Eurokonstrukcji. Głosowanie w tej sprawie odbyło się w dniach 9-11 kwietnia. Uczestniczyło w nim 73 proc. załogi, z czego na „Tak” odpowiedziało 95 proc. głosujących. – Ten wynik pokazał, że pracownicy popierają postulat płacowy zgłoszony przez organizacje związkowe i są gotowi przystąpić do strajku – zaznacza przewodniczący zakładowej Solidarności.

Spór zbiorowy na tle płacowym trwa w Hucie Pokój i spółkach zależnych od wielu miesięcy. Dotychczasowe negocjacje strony związkowej z pracodawcą zakończyły się fiaskiem. Kompromisu nie udało się osiągnąć także podczas rozmów z udziałem mediatora. Pracodawca był skłonny podnieść płace zasadnicze o 200 zł brutto, ale kosztem niekorzystnych dla pracowników zmian w regulaminie wynagradzania dotyczących m.in. likwidacji dodatku z okazji Dnia Hutnika i nagród jubileuszowych oraz obniżenia dodatku za nadgodziny. Tymczasem związkowcy domagają się podwyżek w wysokości 300 zł netto dla osób, których zarobki są niższe od przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw i nie godzą się na odebranie pracownikom dodatków płacowych. Zaznaczają, że zdecydowana większość pracowników huty i spółek zarabia niewiele więcej niż wynosi płaca minimalna.

6 kwietnia przed hutą zorganizowana została pikieta, w której wzięło udział ok. 350 osób. Przedstawiciele organizacji związkowych nie wykluczają kolejnych akcji protestacyjnych przed siedzibą zakładu.

Huta Pokój Grupa Kapitałowa Węglokoks zajmuje się produkcją m.in. kształtowników, profili zimnowalcowanych i konstrukcji stalowych. Łącznie w hucie i spółkach zależnych zatrudnionych jest ponad 900 osób.

www.solidarnosckatowice.pl / aga

Powstał Sztab Protestacyjno-Strajkowy w PGG

Nie ma porozumienia w PGG

Zespół ds. przemyslu stoczniowego o warunkach konkurencyjności

Podwyżki płacy byłyby 4 razy wyższe gdyby dorównywały wzrostowi produktywności

Nowe dane z Europejskiego Instytutu Związkowego (ETUI) i Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych (EKZZ) wskazują, że wzrosty płac w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 16 lat byłyby 4 RAZY wyższe gdyby w pełni odzwierciedlały wzrost produktywności.

Jest ekonomicznym standardem, że wzrost płac powinien następować po wzroście produktywności. Ale w Europie produktywność rosła szybciej niż płace.

Między 2000 a 2016 produktywność wzrosła 3 razy więcej niż płace w Niemczech i Chorwacji, i dwukrotnie więcej w Polsce i Belgii.

W Austrii produktywność wzrosła 65% więcej niż płace, 60% więcej w Hiszpanii, 30% więcej w Holandii.

Na Węgrzech, w Rumunii, Portugalii, Grecji płace realne obniżyły się w ciągu ostatnich 16 lat pomimo wzrostu produktywności.

% wzrost produktywności, 2000-2016

% wzrost płac, 2000-2016

EU 28

2,5

Chorwacja

Niemcy

Belgia

Austria

Hiszpania

Holandia

Węgry

-5

Portugalia

-3

Romunia

-15

Grecja

-10

źródło: baza danych AMECO. Produktywność to realny GDP per capita (zatrudnionych) a płace to realne wynagrodzenie na pracownika.

„Wzrosty płac od lat są pomniejszane” mówi Esther Lynch, Sekretarz Konfederalna EKZZ. „Pracownicy nie dostają sprawiedliwego udziału za wartość ich pracy. Przepaść między produktywnością a wzrostem płac to solidny dowód na potrzebę podwyżek wynagrodzeń dla pracowników w UE. Konieczne są sprawiedliwe rokowania zbiorowe między związkami zawodowymi a pracodawcami w całej Europie aby osiągnąć godne i sensowne podwyżki. Rządy i unijne instytucje powinny dołożyć wszelkich starań aby umożliwić i wzmacniać negocjacje zbiorowe.”

Ostatnim rokiem, za który dostępne są statystyki płacowe jest 2016. Od tego czasu miały miejsce wzrosty płac, w tym pewne istotne wzrosty w Niemczech, ale jasne jest, że w obecnym stuleciu wzrost produktywności jest dużo wyższy niż wzrost płac.

rsz

Czytaj całość...

Zaproszenie: dialog wokół Filaru praw socjalnych

Krótki przewodnik po Europejskim filarze praw socjalnych, punkt 14: dochód minimalny

Raport ETUI: Niepokojący obraz rokowań zbiorowych w UE - Polska w ogonie

"S" w opolskim Polarisie!

Jakiś czas temu opolska „Solidarnośc” powiększyła się o kolejną organizację związkową. Prezydium Śląsk Opolski zarejestrowało Organizację Związkową NSZZ „Solidarność” w Polaris Poland Sp. z o.o. w Opolu.  W zakładzie powstają pojazdy terenowe. Prace nad założeniem związku trwały ponad dwa miesiące, jednak zakończyły się powodzeniem.

Przewodniczącą organizacji została wybrana Zofia Radomska, sekretarzem – Iwona Weklak, a skarbnikiem - Łukasz Figiel. W opinii zastępcy przewodniczącego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Śląska Opolskiego, Grzegorza Adamczyka organizacja zakładowa powstała, aby prowadzić dialog w firmie w celu poprawy warunków pracy i płacy. Do tej pory płace były wprowadzane bez żadnych konsultacji z pracownikami. Są jedynie uregulowane indywidualnie w poszczególnych umowach o pracę. Świeżo upieczeni związkowcy liczą, że w przyszłości te praktyki zmienią się i wszystkie zmiany dotyczące pracowników będą konsultowane z organizacją. Na każdym etapie swojej działalności nowi związkowcy mogą liczyć na prawne wsparcie i pomoc Zarządu Regionu i Komisji Krajowej w rozwijaniu swojej organizacji.

"Solidarność" Śląsk Opolski

Związek to praca zespołowa