Impreza LGBT w ECS nas oburza. To pismo jest wyrazem naszego niezadowolenia!

- ECS ani nie informuje nas, nie mówi膮c ju偶 o zapraszaniu na przedsi臋wzi臋cia które organizuje, tych przedsi臋wzi臋膰 jest sporo, a gros z nich jest biegunowo sprzecznych ze statutem Solidarno艣ci, przypomn臋, chrze艣cija艅skiego zwi膮zku zawodowego, którego statut oparty jest o spo艂eczn膮 nauk臋 Ko艣cio艂a. Impreza LGBT jest sprzeczna ze statutem, to nas oburza, to nam si臋 nie podoba i to pismo jest m.in kolejnym wyrazem tego niezadowolenia - mówi艂 Marek Lewandowski, rzecznik prasowy przewodnicz膮cego Komisji Krajowej w rozmowie z reporterem Polsat News.

Konflikt w ECS? Przypomn臋 cho膰by nasz膮 decyzj臋 o wycofaniu przedstawicieli Solidarno艣ci z prac rady ECS-u, którzy w tej chwili tam nie funkcjonuj膮. Ale 偶eby by膰 bardziej precyzyjnym: nie tyle odebrali艣my zgod臋 na logo, bo ECS tej zgody nigdy nie mia艂. Udzielali艣my jej za ka偶dym razem, gdy zwrócono si臋 do nas z takim wnioskiem na konkretne przedsi臋wzi臋cia. W pi艣mie, które przekazali艣my 8 kwietnia informujemy, 偶e takiej zgody poza wystaw膮 sta艂膮 ju偶 od nas nie b臋dzie

- t艂umaczy艂 Marek Lewandowski.

ECS od pocz膮tku prowadzi dzia艂ania samodzielnie, nawet bez informowania Solidarno艣ci o tym, co zamierza zrobi膰. Przypomn臋 wystaw臋 sta艂膮, która nie tylko by艂a tworzona zupe艂nie poza nami, ale nawet nie próbowano si臋 z nami konsultowa膰, czy pyta膰 o opini臋 na jej temat. Powiem wi臋cej: ECS ani nie informuje nas, nie mówi膮c ju偶 o zapraszaniu na przedsi臋wzi臋cia które organizuje, tych przedsi臋wzi臋膰 jest sporo, a gros z nich jest biegunowo sprzecznych ze statutem Solidarno艣ci, przypomn臋, chrze艣cija艅skiego zwi膮zku zawodowego, którego statut oparty jest o spo艂eczn膮 nauk臋 Ko艣cio艂a. Impreza LGBT jest sprzeczna ze statutem, to nas oburza, to nam si臋 nie podoba i to pismo jest m.in kolejnym wyrazem tego niezadowolenia

- doda艂.

Solidarno艣膰 jest jednym z za艂o偶ycieli Europejskiego Centrum Solidarno艣ci, które zosta艂o powo艂ane w celu promowania historii i dzisiejszej Solidarno艣ci, a nie szeroko rozumianych przedsi臋wzi臋膰 zwi膮zanych z trendami, ruchami, czy orientacjami. To nie jest zadanie ECS-u, to jednostka mimo wszystko bud偶etowa, publiczna, która ma 艣ci艣le okre艣lony program dzia艂ania

- t艂umaczy艂 rzecznik KK.