Złoty Krzyż Zasługi dla śp. mec. Bogumiła Soczyńskiego.

Opublikowano: 23 listopada  2021

Złoty Krzyż Zasługi dla śp. mec. Bogumiła Soczyńskiego.

W dniu 19 listopada 2021 r. w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej, podczas Walnego Zebrania Delegatów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Złoty Krzyż Zasługi odebrała Pani Barbara Soczyńska, w imieniu śp. męża Bogumiła Soczyńskiego. O odznaczenie wystąpiła Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku, przy wsparciu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

We wniosku pisaliśmy m. in.:

„Śp. Bogumił Soczyński (zmarł 7 lipca 2020 r.) - od 1990 r. był radcą prawnym zatrudnionym przez Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” a także przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność”. Udzielał również porad prawnych w Regionie Gdańskim NSZZ „Solidarność”. Mec. B. Soczyński jako wybitny specjalista w dziedzinie prawa oświatowego przez dziesięciolecia wspierał oświatową „Solidarność” na różnych szczeblach, udzielając pomocy prawnej,  pisząc pisma procesowe i opinie prawne. Wniósł szereg ważnych uwag do projektów zmian prawa oświatowego – ustawy Karta nauczyciela, ustawy o systemie oświaty, ustawy Prawo oświatowe, wielu projektów rozporządzeń Ministerstwa Edukacji Narodowej. Bezkompromisowy w walce o obronę praw pracowniczych, wielki autorytet nie tylko dla członków „Solidarności”. Mec. B. Soczyński był też szanowany za stałość poglądów, przywiązanie do patriotyzmu”.

Możemy powiedzieć, że zadanie, a właściwie moralne zobowiązanie, wykonaliśmy.

Podziękowania za pomoc w doprowadzeniu do przyznania Odznaczenia, a były wcześniejsze zapowiedzi wystąpienia, przewodniczącemu ZRG Krzysztofowi Dośli oraz Bożenie Brauer i Annie Kocik („S” oświatowa w Gdańsku).

W imieniu Rady Sekcji,

Wojciech Książek

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.