Albicla.com

Warszawa, 26.01.2021 r.

Komunikat Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ze spotkania z panią Marzeną Machałek – Sekretarzem Stanu, Pełnomocnikiem Rządu ds. wspierania wychowawczej funkcji szkoły i placówki, edukacji włączającej oraz kształcenia zawodowego.

Przedstawiciele Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” oraz zaproszeni eksperci spotkali się w dniu 26 stycznia 2021 r. z panią Marzeną Machałek - Sekretarzem Stanu, Pełnomocnikiem Rządu do spraw wspierania wychowawczej funkcji szkoły i placówki, edukacji włączającej oraz kształcenia zawodowego. Tematem rozmów był unijny projekt realizowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki o nazwie „Wspieranie podnoszenia jakości edukacji włączającej w Polsce”.

Pani Minister Marzena Machałek przedstawiła koncepcję kompleksowego działania resortu edukacji, zdrowia i rodziny w celu objęcia opieką wszystkich dzieci z niepełnosprawnością lub zagrożonych niepełnosprawnością od ich urodzenia do końca edukacji. Nie otrzymaliśmy odpowiedzi na szczegółowe pytania dotyczące statusu zawodowego pracowników mających powstać centrów pomocy dziecku i rodzinie, kwestia ta jest nadal dyskutowana i nie została przesądzona. Ministerstwo pracuje nad założeniami do ustawy dotyczącej edukacji włączającej, a jej wdrożenie, poprzedzone działaniem pilotażowym,  zapowiada na wrzesień 2022 roku. Niewiadomą na ten moment jest również wprowadzenie zmian w orzecznictwie, co miałoby wpływ na pracę poradni psychologiczno – pedagogicznych.

Prezydium KSOiW stoi na stanowisku zachowania statusu zawodowego specjalistów pracujących w szkołach ogólnodostępnych, specjalnych i poradniach psychologiczno – pedagogicznych jako nauczycieli. Popieramy ideę kompleksowej pomocy dzieciom, jednak uważamy, że o rodzaju placówki oświatowej, do jakiej należy skierować dziecko, decydować powinni specjaliści.

W rozmowach Krajową Sekcję reprezentowali: wiceprzewodniczący Zbigniew Świerczek, sekretarz Agata Adamek, Ewa Roszyk, Monika Ćwiklińska oraz w roli ekspertów: Hanna Kasztelan, Anna Rdzanek i Sebastian Dec.

Minister M. Machałek zadeklarowała chęć dalszych spotkań i rozmów na temat edukacji włączającej.

Monika Ćwiklińska

rzecznik prasowy

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.