Biuletyn KSOiW "Prometheus"

Warszawa, 01.12.2020 r.

Komunikat Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

W dniu 1 grudnia 2020 r. przedstawiciele Prezydium KSOiW: wiceprzewodniczący Zbigniew Świerczek, sekretarz Agata Adamek i Monika Ćwiklińska wzięli udział w warsztatach eksperckich projektu partnerskiego „Schematy Dialogu Społecznego dla Godnej Pracy w sektorze publicznym na poziomie samorządów”, którego celem jest wzmocnienie dialogu pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego a związkami zawodowymi reprezentującymi pracowników, dla których samorząd jest pracodawcą „pośrednim”. Projekt ten realizowany jest przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” we współpracy ze Związkiem Miast Polskich, Norweskim Związkiem Pracowników Komunalnych i Powszechnych FAGFORBUNDET oraz Norweskim Związkiem Pracodawców Lokalnych i Regionalnych KS.

Podczas dyskusji Z. Świerczek zwrócił uwagę na problem spłaszczenia płac pracowników oświaty – niepedagogicznych i nauczycieli oraz ich związku z wynagrodzeniem minimalnym w kraju. Wyraził potrzebę zmian prawnych, które uregulują kwestię określenia pracodawcy dla pracowników jednostek oświatowych. Stwierdził również, że prowadzony dotychczas dialog społeczny w kwestiach oświatowych na różnych szczeblach jest niewystarczający i wymaga rozwoju.

Monika Ćwiklińska

rzecznik prasowy

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 01.12.20.pdf)Komunikat 01.12.20.pdf[ ]284 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.