Koleżanki i Koledzy, Członkowie NSZZ „Solidarność”,

Zarząd Główny ZNP zwrócił się do członków naszego Związku zatrudnionych w oświacie z apelem o poparcie inicjatywy ustawodawczej polegającej „na powiązaniu zarobków nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce”. W tej sytuacji Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wyjaśnia:

7 kwietnia 2019 roku Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” podpisała z Rządem RP porozumienie, w którym zawarto uzgodnienie o zmianie systemu płac nauczycieli w powiązaniu z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej (postulat zgłoszony ministerstwu edukacji 27 marca 2017 roku).

Uczestniczący w negocjacjach Związek Nauczycielstwa Polskiego odmówił poparcia naszych postulatów i wybrał strajk, który spowodował niepowetowane straty: pozbawił pracowników oświaty niemal miesięcznych wynagrodzeń, zdewastował autorytet zawodu nauczyciela, doprowadził do licznych nieporozumień i konfliktów w szkołach i placówkach oświatowych.

Jesteśmy przekonani, że obecnie Związek Nauczycielstwa Polskiego, zamiast plagiatować postulat NSZZ „Solidarność” sprzed czterech lat, powinien wystąpić do Rządu RP z poparciem dla naszych starań o pełną realizację porozumienia z 7 kwietnia 2019 roku. Na refleksję i choćby częściowe zadośćuczynienie nigdy nie jest za późno, nie zaczyna się współpracy od kłamstwa.

przewodniczący KSOiW

Ryszard Proksa

Warszawa, 24.11.2020 r.

Stanowisko Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, kierując się zobowiązaniami wynikającymi z art. 6 ustawy Karta Nauczyciela, stanowczo sprzeciwia się promowaniu przez organizatorów protestów agresywnych zachowań w przestrzeni publicznej, mających demoralizujący wpływ na dzieci i młodzież.

Szerzenie nienawiści przez niszczenie mienia, fizyczne atakowanie i znieważanie osób, używanie wulgarnych słów, umieszczanie nieprzyzwoitych napisów i rysunków w miejscach publicznych, bezczeszczenie miejsc kultu i dewastowanie pomników naszej historii to nie tylko działanie  niezgodne z prawem i podlegające odpowiedzialności karnej, ale również rujnujące relacje międzyludzkie oraz dorobek kulturowy wielu pokoleń Polaków.

Nawoływanie uczniów do udziału w organizowanych obecnie marszach i protestach uznajemy za wyraz skrajnej nieodpowiedzialności i działalności społecznie szkodliwej.

Ryszard Proksa

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Stanowisko KSOiW 24.11.20.pdf)Stanowisko KSOiW 24.11.20.pdf[ ]277 kB

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.