Koleżanki i Koledzy, Członkowie NSZZ „Solidarność”,

Zarząd Główny ZNP zwrócił się do członków naszego Związku zatrudnionych w oświacie z apelem o poparcie inicjatywy ustawodawczej polegającej „na powiązaniu zarobków nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce”. W tej sytuacji Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wyjaśnia:

7 kwietnia 2019 roku Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” podpisała z Rządem RP porozumienie, w którym zawarto uzgodnienie o zmianie systemu płac nauczycieli w powiązaniu z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej (postulat zgłoszony ministerstwu edukacji 27 marca 2017 roku).

Uczestniczący w negocjacjach Związek Nauczycielstwa Polskiego odmówił poparcia naszych postulatów i wybrał strajk, który spowodował niepowetowane straty: pozbawił pracowników oświaty niemal miesięcznych wynagrodzeń, zdewastował autorytet zawodu nauczyciela, doprowadził do licznych nieporozumień i konfliktów w szkołach i placówkach oświatowych.

Jesteśmy przekonani, że obecnie Związek Nauczycielstwa Polskiego, zamiast plagiatować postulat NSZZ „Solidarność” sprzed czterech lat, powinien wystąpić do Rządu RP z poparciem dla naszych starań o pełną realizację porozumienia z 7 kwietnia 2019 roku. Na refleksję i choćby częściowe zadośćuczynienie nigdy nie jest za późno, nie zaczyna się współpracy od kłamstwa.

przewodniczący KSOiW

Ryszard Proksa

Warszawa, 26.08.2020 r.

Komunikat z posiedzenia Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

W dniu 26 sierpnia 2020 r. odbyło się posiedzenie Rady KSOiW NSZZ „Solidarność”, które w związku z panującą pandemią zorganizowane zostało po raz pierwszy w formie e-konferencji. Udział w posiedzeniu potwierdziło 34 członków Rady.

Przewodniczący Ryszard Proksa przekazał informacje dotyczące uroczystego posiedzenia Komisji Krajowej w dniu 19 sierpnia w Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Warszawie przy ul. Rakowieckiej. Podczas obrad zwrócił się do Prezydium Komisji Krajowej o podjęcie działań w celu zrealizowania Porozumienia z 7 kwietnia 2019 r. zawartego między NSZZ „Solidarność” a rządem RP.

Przewodniczący poinformował o udziale reprezentacji KSOiW podczas uroczystości 40-lecia NSZZ „Solidarność” w Gdańsku w dniu 31 sierpnia 2020 roku.

Rada KSOiW doceniła i podziękowała wszystkim pracownikom oświaty za ich bardzo dobrą pracę w szczególnych warunkach funkcjonowania przedszkoli, szkół i innych placówek oświatowych od marca tego roku.

W związku z wątpliwościami dotyczącymi wypłacania nauczycielom dodatku za trudne i uciążliwe warunki pracy wyjaśniono, że dotychczasowe stanowisko KSOiW dotyczyło w tym zakresie okresu zawieszenia zajęć edukacyjnych.

Przedstawiciele  Rady KSOiW omówili sytuację związaną z rozpoczęciem roku szkolnego 1 września. Zwrócono uwagę na konieczność przestrzegania rygorów sanitarno-epidemicznych i szczególną ostrożność podczas wykonywania pracy. Podkreślono ważną rolę społecznych inspektorów pracy w czuwaniu nad respektowaniem przepisów BHP.

Monika Ćwiklińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 26.08.20.pdf)Komunikat 26.08.20.pdf[ ]373 kB

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.