Biuletyn KSOiW "Prometheus"

ZAPRASZAMY DO SKŁADANIA OFERT W RAMACH KONKURSU OFERT, PROWADZONEGO ZGODNIE Z ZASADĄ KONKURENCYJNOŚCI NA WYŁONIENIE TRENERÓW REGIONALNYCH I LOKALNYCH TIK.

Szkolenia dla nauczycieli w województwach: opolskim, śląskim, mazowieckim, zachodniopomorskim, podlaskim oraz lubuskim.

Szkolenia będą odbywały się zdalnie: nabór trenerów z terenu całej Polski.

A A A

od 1990 roku radcy prawnego zatrudnionego przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” i Komisję Krajową NSZZ „Solidarność”. Udzielał także porad prawnych w Regionie Gdańskim NSZZ „Solidarność” a wcześniej w Urzędzie Miasta Gdańsk.

Mec. B. Soczyński jako wybitny specjalista w dziedzinie prawa oświatowego przez dziesięciolecia wspierał „Solidarność” oświatową na różnych szczeblach, udzielając porad prawnych, pisząc pisma procesowe i opinie prawne (wiele z nich było publikowanych w dwutygodniku „Przegląd Oświatowy”). Wniósł szereg ważnych uwag do projektów zmian prawa oświatowego – ustawy Karta nauczyciela, ustawy o systemie oświaty, ustawy Prawo oświatowe, wielu projektów rozporządzeń Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Bezkompromisowy w walce o obronę praw pracowniczych, wielki autorytet nie tylko dla członków „Solidarności”. Symbolem jego zaangażowania, konsekwencji jest fakt, iż do ostatnich chwil życia pracował nad sprawą związaną z nieprawidłowościami ws. powierzenia przez Miasto Gdańsk prowadzenia szkoły w Gdańsku-Kokoszkach spółce z o.o.

Mec. Bogumił Soczyński był też szanowany za stałość poglądów, przywiązanie do patriotyzmu, polskości. Kochał wędrówki po górach, rozmowy o historii, szczególnie o okresie II Rzeczpospolitej. Przez wiele lat współpracował ze zmarłym w ub. roku przewodniczącym Stefanem Kubowiczem, z którym teraz spotkali się w swej ostatniej podróży.

Będzie nam Go bardzo brakowało. Spoczywaj w Pokoju, Panie Mecenasie,

Członkowie „Solidarności” oświatowej w Regionie Gdańskim

*****

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się 11 lipca 2020 r. w kościele pw. Bożego Ciała w Gdańsku (Morena), ul. Piecewska 9, o godz. 10.00 – wystawienie trumny i modlitwa różańcowa, Msza Święta za duszę Zmarłego rozpocznie się o godz. 10.30. O godz. 12.00 spod bramy Cmentarza Srebrzysko w Gdańsku wyrusza na miejsce wiecznego spoczynku kondukt żałobny.

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.