ZAPRASZAMY DO SKŁADANIA OFERT W RAMACH KONKURSU OFERT, PROWADZONEGO ZGODNIE Z ZASADĄ KONKURENCYJNOŚCI NA WYŁONIENIE TRENERÓW REGIONALNYCH I LOKALNYCH TIK.

Szkolenia dla nauczycieli w województwach: opolskim, śląskim, mazowieckim, zachodniopomorskim, podlaskim oraz lubuskim.

Szkolenia będą odbywały się zdalnie: nabór trenerów z terenu całej Polski.

Prometheus

Wspomnienie o Mecenasie Bogumile Soczyńskim

Opublikowano: 07 lipca 2020

Nie budzi wątpliwości, że dzień 7 lipca 2020 roku trwale zapisze się w historii środowiska oświatowej „Solidarności”. Tego dnia odszedł do wieczności wybitny prawnik, radca prawny Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, autor niezliczonych opracowań i artykułów z zakresu prawa oświatowego, mentor wielu pokoleń młodych prawników, Mecenas Bogumił Soczyński.

Swą ogromną wiedzę i znakomity warsztat zawodowy Mecenas Soczyński z powodzeniem wykorzystywał w niemal wszystkich instancjach Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. W latach 1990-2020 świadczył on pomoc prawną Regionowi Gdańskiemu NSZZ „Solidarność” oraz Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Będąc ekspertem „Solidarności”, aktywnie uczestniczył w tworzeniu wielu projektów aktów prawnych statuujących ustrój szkolny oraz pragmatykę nauczycielską.

Kunszt Mecenasa Bogumiła Soczyńskiego przejawiał się również w sporządzanych artykułach oraz glosach do orzeczeń sądowych, publikowanych na łamach dwutygodnika „Przegląd Oświatowy”. Mecenas sporządził ponad kilkaset takich analitycznych komentarzy, wnosząc w ten sposób znaczący wkład w rozwój literatury prawa oświatowego. Mecenas potrafił dostrzec nawet najdrobniejsze nieścisłości w systemie orzecznictwa, a swoje spostrzeżenia formułował on w sposób krytyczny i bezkompromisowy.

Mecenas posiadał rozliczne pasje, które rozwijał przez całe życie. Jego zainteresowania ogniskowały się wokół historii i kultury Hiszpanii. Był prawdziwym erudytą. Całymi godzinami potrafił w sposób niezwykle interesujący opowiadać o wrażeniach z licznych podróży na Półwysep Iberyjski. Mecenas Soczyński był wiernym kibicem Realu Madryt i Lechii Gdańsk. Miał w małym palcu wyniki wszystkich najważniejszych europejskich i krajowych rozgrywek pucharowych w piłce nożnej.

Niezwykła charyzma Mec. Bogumiła Soczyńskiego powodowała, że wobec głoszonych przez niego poglądów, żaden z jego słuchaczy nie mógł przejść obojętnie. Chociaż niektóre z nich mogły wzbudzać kontrowersje, bez wątpienia stanowiły one podstawę do pogłębionych refleksji. Co warte podkreślenia, pomimo ogromnego autorytetu i dorobku zawodowego, Mecenas Soczyński nie dystansował się wobec młodszych współpracowników. Z wielkim zainteresowaniem i wyrozumiałością wsłuchiwał się w problemy z jakimi boryka się pokolenie obecnych 20- i 30-latków.

Mecenas Soczyński był człowiekiem ogromnie życzliwym, potrafiącym się cieszyć życiem i zeń korzystać. Pozostanie on na zawsze w pamięci swych bliskich i przyjaciół.

Tomasz Gryczan

Attachments:
Download this file (Nekrolog.pdf)Nekrolog.pdf[ ]155 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.