A A A

W dniu 2 czerwca 2020 r. odbył się Międzynarodowy Szczyt Zawodu Nauczyciela (International Summit on the Teaching Profession, ISTP), którego gospodarzem była Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) z siedzibą w Paryżu.

Ideą przewodnią spotkań w ramach ISTP jest stworzenie płaszczyzny debaty ministrów edukacji oraz przedstawicieli nauczycielskich związków zawodowych na temat zawodu nauczyciela. Delegacje krajowe składają się z ministra edukacji danego kraju oraz przedstawicieli reprezentatywnych związków zawodowych. Z uwagi na pandemię SARS CoV-2, tegoroczne wydarzenie miało charakter wirtualny i odbywało się przy pomocy środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość. W czasie szczytu NSZZ „Solidarność” reprezentował przedstawiciel  międzynarodowy Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Tomasz Gryczan.

Uczestnicy dyskusji z ponad 90 krajów debatowali nad obecną sytuacją branży edukacyjnej oraz omawiali nowe wyzwania stojące przed środowiskiem oświatowym w dobie zagrożenia epidemicznego. Wielu panelistów podkreślało fakt, że odwołanie zajęć w szkołach i konieczność zorganizowania uczniom zdalnej nauki, to dla wielu pracowników oświaty spore wyzwanie. W tym kontekście za warunek sine qua non prawidłowego procesu kształcenia uznano dostęp nauczycieli do szerokopasmowego internetu oraz narzędzi instruktażowych pracy online. Ponadto, w trakcie wirtualnej konferencji wielokrotnie podkreślano znaczenie dialogu i współpracy między rządami oraz nauczycielskimi związkami zawodowymi w przedmiocie reorganizacji pracy szkół.

Na zakończenie warto nadmienić, że pierwszy „szczyt” odbył się z inicjatywy Stanów Zjednoczonych w Nowym Jorku w 2011 roku. Kolejne spotkania miały miejsce w Nowym Jorku (2012), Amsterdamie (2013), Wellington (2014), Banff w Kanadzie (2015), Berlinie (2016), Edynburgu (2017), Lizbonie (2018) i Helsinkach (2019). Należy wyrazić przekonanie, że ISTP w 2021 r. odbędzie się już w tradycyjnej, znanej od lat formule bezpośredniej dyskusji i wymiany poglądów.

Monika Ćwiklińska

rzecznik prasowy

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.