Biuletyn KSOiW "Prometheus"

ZAPRASZAMY DO SKŁADANIA OFERT W RAMACH KONKURSU OFERT, PROWADZONEGO ZGODNIE Z ZASADĄ KONKURENCYJNOŚCI NA WYŁONIENIE TRENERÓW REGIONALNYCH I LOKALNYCH TIK.

Szkolenia dla nauczycieli w województwach: opolskim, śląskim, mazowieckim, zachodniopomorskim, podlaskim oraz lubuskim.

Szkolenia będą odbywały się zdalnie: nabór trenerów z terenu całej Polski.

A A A

Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” otrzymuje informacje od naszych członków – pracowników oświaty, którzy natrafiają na wiele problemów próbując dostosować swoją pracę do trudnej sytuacji, w której wszyscy się znaleźliśmy.

Naszym głównym zadaniem w obliczu epidemii jest dbałość o zdrowie własne i rodziny, a także naszych uczniów. Zapewnia nam to jako grupie zawodowej możliwość pozostania w domu i zdalnego świadczenia pracy. Życie i zdrowie jest wartością najcenniejszą, dlatego przyjęliśmy takie rozwiązanie ze zrozumieniem i zadowoleniem. Szkoła, przedszkole czy inna placówka oświatowa to miejsce stwarzające duże zagrożenie epidemiologiczne.

Do tak szczególnej sytuacji nikt nie był przygotowany: MEN, organy prowadzące placówki, szkoły, pracownicy oświaty. Nauczyciele jednak, nie czekając na uregulowania prawne w tym zakresie, od pierwszych dni podjęli się trudnego zadania pracy z dziećmi i młodzieżą w formie tzw. zdalnego nauczania. Na bieżąco dostosowują metody pracy do możliwości dzieci i młodzieży, samodzielnie się dokształcają, tworzą materiały dla uczniów, wykorzystują zasoby Internetu. Pracują posługując się najczęściej prywatnym sprzętem komputerowym i własnymi środkami łączności. Po raz kolejny okazało się, jak aktualny jest wieloletni postulat „Solidarności” o konieczności określenia standardów pracy w oświacie, w tym wyposażenia nauczyciela w stosowne narzędzia i pomoce. Do tego m.in. postulatu wrócimy, jak tylko sytuacja się unormuje.

Tymczasem apelujemy do dyrektorów placówek oświatowych i jednostek samorządu terytorialnego o wsparcie dla nauczycieli i pracowników oświaty. Zwracamy się również do naszych Koleżanek i Kolegów o spokój i rozsądek w realizacji naszych zadań i obowiązków.

W tych szczególnych warunkach bądźmy solidarni!

Monika Ćwiklińska

Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 25.03.20 (5).pdf)Komunikat 25.03.20 (5).pdf[ ]206 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.