Zawieszenie zajęć dydaktyczno - opiekuńczych. Zasiłek opiekuńczy. Prawo pracy.

Opublikowano: 11 marca 2020

Koleżanki i Koledzy,

w związku z rozprzestrzeniającą się epidemią koronawirusa Minister Edukacji Narodowej podjął w dniu dzisiejszym decyzję o zawieszeniu w dniach od 12 do 13 marca 2020 r. zajęć dydaktyczno-wychowawczych w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowych (publicznych i niepublicznych). W tych dniach w przedszkolach i szkołach podstawowych będą odbywały się  jedynie działania opiekuńcze. W tym czasie dyrektorzy szkół są zobowiązani przygotować i poinformować uczniów, rodziców i kadrę pedagogiczną o planowanych działaniach oraz harmonogramie i rodzaju prowadzonych zajęć.

Z kolei od dnia 16 marca do 25 marca 2020 r. nauczyciele przedszkoli i szkół pozostają jedynie w gotowości do pracy. Dyrektorzy szkół powinni w tym zakresie poinformować nauczycieli o miejscu ich przebywania oraz sposobie ich wezwania do świadczenia pracy. Zgodnie z art. 81 §  1 kodeksu pracy pracownikowi za czas niewykonywania pracy, jeżeli był gotów do jej wykonywania, a doznał przeszkód z przyczyn dotyczących pracodawcy, przysługuje wynagrodzenie wynikające z jego osobistego zaszeregowania.

Dyrektorzy szkół mogą także na czas epidemii powierzyć nauczycielom inną odpowiednią pracę, za której wykonanie przysługuje wynagrodzenie przewidziane za tę pracę np. samokształcenie i doskonalenie zawodowe. Obowiązki te zgodnie z prawem oświatowym mogą być realizowane w domu. Apeluję w tym miejscu do pracodawców o zastosowanie tej ostatniej formy świadczenia pracy jako adekwatnej do stanu zagrożenia zdrowia publicznego.

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność"

Link do pełnej informacji MEN ws. koronawirusa

DODATKOWY ZASIŁEK OPIEKUŃCZY

"Specustawa" w art. 4 ust. 1 przewiduje, że w przypadku zamknięcia żłobka, klubu dziecięcego, przedszkola lub szkoły do których uczęszcza dziecko, z powodu COVID-19, ubezpieczonemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem, o którym mowa w art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z 25.6.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 645 ze zm.) przysługuje dodatkowy zasiłek opiekuńczy za okres nie dłuższy niż 14 dni.

Dodatkowe linie tematyczne w Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS.

W Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS  (tel. 22 560 16 00) uruchomione są specjalne linie tematyczne dla osób, które potrzebują informacji na temat:

- zasiłku opiekuńczego i świadczenia z powodu poddania się kwarantannie lub izolacji - po uzyskaniu połączenia z infolinią ZUS – na klawiaturze numerycznej telefonu należy wybrać 0 – połączenie z konsultantem, a następnie 9 - zasiłek opiekuńczy i świadczenia z powodu poddania się kwarantannie lub izolacji.

- ulgi i umorzenia oraz zawieszenia działalności - po uzyskaniu połączenia z infolinią ZUS – na klawiaturze numerycznej telefonu należy wybrać 0 – połączenie z konsultantem, a następnie 7 - ulgi i umorzenia oraz zawieszenie działalności.

- w innych sprawach - tak jak dotychczas – po wybraniu 0 (połączenie z konsultantem), należy wybrać odpowiedni temat rozmowy.

W załączniku druk wniosku o zasiłek opiekuńczy

PRAWO PRACY

Ustawa w sprawie zasad i trybu zapobiegania oraz zwalczania zakażenia koronawirusem i rozprzestrzeniania się choroby zakaźnej u ludzi, w tym zasady podejmowania działań przeciwepidemicznych w celu unieszkodliwienia źródeł zakażenia i przecięcia dróg szerzenia się tej choroby zakaźnej jedynie w dwóch przepisach odnosi się do sytuacji pracowników i pracodawców w przypadku wystąpienia czy też możliwości wystąpienia koronawirusa. W zakresie nieuregulowanym w niniejszej ustawie stosuje się ustawę z 5.12.2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.

WYNAGRODZENIE Z TYTUŁU ZARZĄDZENIA KWARANTANNY

Osobie, która została poddana kwarantannie lub izolacji przysługuje prawo do otrzymania wynagrodzenia z tytułu choroby, wypłacanego przez płatnika składek: pracodawcę lub ZUS. Podstawą do otrzymania świadczeń jest decyzja państwowego inspektora sanitarnego - informuje ZUS w komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej.

Czytaj więcej na stronie ZUS

PRACA ZDALNA

Zgodnie z art. 3 ustawy, w celu przeciwdziałania COVID-19 pracodawca może polecić pracownikowi wykonywanie, przez czas oznaczony, pracy określonej w umowie o pracę, poza miejscem jej stałego wykonywania (praca zdalna). Powyższe jest zgodne z KP, bowiem to pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy (207 § 1 KP), a pracownik w ramach swojego podporządkowana i faktu kierownictwa pracodawcy zakładem pracy, zobowiązany jest do dostosowywania się do wiążących poleceń pracodawcy. Pomimo tego, że praca zdalna czy też telepraca wymaga zgodnego oświadczenia woli stron, pracownika i pracodawcy – na podstawie omawianej ustawy, polecenie takie będzie wiążące. Ustawodawca nie określa jednak przez jaki czas oznaczony może mieć miejsce praca zdalna.

BADANIA LEKARSKIE

Państwowa Inspekcja Pracy w komunikacie dot. koronawirusa podaje, że pracodawca nie jest podmiotem uprawnionym do dokonywania samodzielnej oceny stanu zdrowia pracownika.

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.