nauczycielki, dyrektorki przedszkola w Gdańsku,

uczestniczki strajku okupacyjnego w listopadzie 1980 roku w Gdańsku, który doprowadził do poważnych zmian w polskiej edukacji,

współzałożycielki struktur „S” oświatowej w Gdańsku,

delegatki na pierwszy, historyczny Zjazd NSZZ „S” w hali „Olivia”,

organizatorki wsparcia w Paryżu dla osób więzionych w stanie wojennym,

odznaczonej m. in. Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Osoby prawej, oddanej Polsce, służącej pomocą drugiemu człowiekowi.

Spoczywaj w pokoju.

Koleżanki i Koledzy z Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność” w Gdańsku

Informacja z Facebooka Krystyna J. Cybula

Danuta Nowakowska.

Ur. 18. 04.1932 r. w Warszawie, gdzie przeżyła wojnę, w Powstaniu Warszawskim była listonoszką powstańczej poczty. Ukończyła Instytut Kształcenia Nauczycieli w Warszawie. Pracowała jako nauczycielka w szkole w Gdańsku-Oliwie, następnie była kierowniczką przedszkola.

W sierpniu 1980 aktywna od samego początku: uczestniczka strajku w Stoczni im. Lenina w Gdańsku jako przedstawicielka oświaty, założycielka Komitetu Strajkowego Pracowników Oświaty w Gdańsku, delegatka do Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego, a następnie założycielka „Solidarności” Nauczycieli i Pracowników Oświatowych. Po strajku okupacyjnym w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku sygnatariuszka porozumienia z komisją rządową. Wiceprzewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania „S”. Delegatka na I Krajowy Zjazd „Solidarności” w lipcu 1981 r. Wybrana na Przewodniczącą Komisji Mandatowo-Wyborczej, wspólnie z wówczas młodym prawnikiem, Wiceprzewodniczącym tejże komisji – Lechem Kaczyńskim, nadzorowali wybory przewodniczącego „Solidarności”.

Stan wojenny zastał ją w Paryżu, gdzie przebywała na zaproszenie francuskich związków zawodowych, przez co uniknęła internowania 13 grudnia 1981 r. Od samego początku aktywnie działała na rzecz zawieszonego związku. Zainicjowała m.in. powstanie Biura Koordynacyjnego „S” za Granicą i rozpoczęła pracę w Paryskim Komitecie „Solidarności”: mobilizowała opinię publiczną, organizowała pomoc dla represjonowanych w Kraju oraz dla tysięcy uchodźców przyjeżdżających z Polski do Francji, współpracowała z Radiem Wolna Europa, mobilizowała w wielu krajach świata opinię publiczną na rzecz pomocy Polsce. Była na tym posterunku, wspólnie z ostatnim szefem Biura, Piotrem Chruszczyńskim, aż do ostatecznego zamknięcia Biura po 1989 roku.

Po przejściu na emeryturę nadal bardzo aktywna: uczestniczka transportów humanitarnych na Białoruś, Ukrainę i Litwę z pomocą humanitarną dla tamtejszych Polaków, założycielka Klubu Myśli Patriotycznej w Paryżu organizującego spotkania z ważnymi osobistościami z Kraju, współpracowniczka polonijnego prawicowego periodyku „Nowy Tygodnik”, założonego przez red. Bogdana Dobosza. Uczestniczka filmu dokumentalnego o znanym francuskim działaczu pomagającym „Solidarności” Jacky'm Challot, bohaterka francuskiego komiksu wydanego przez stowarzyszenie „Paroles d'hommes et des femmes” w 2010 r. Zarówno w Polsce jak i we Francji autorka niezliczonych wykładów dla młodzieży o historii Polski i „Solidarności”. Współtwórczyni tzw. „Księgi Pokoju” dla której uzyskała wpis Jana Pawła II. Organizatorka pomocy dla Radia Maryja. Aktywna działaczka i długoletni członek zarządu Stowarzyszenia Polskich Kombatantów, Koła Paryż oraz Klubu Gazety Polskiej, zawsze obecna na wszelkich uroczystościach i manifestacjach patriotycznych. Aktywna działaczka kościoła polskiego we Francji, zwłaszcza przy parafii p.w. NMP w Paryżu, w której przez lata przygotowywała i odczytywała motywowane miłością do Ojczyzny Modlitwy Wiernych. Zawsze otwarta i pomocna setkom ludzi.

Mama trójki dzieci, od września 2019 zamieszkiwała w Polsce, odeszła od nas 6 lutego 2020 r. w Kwidzyniu.

Odznaczenia:

Krzyż Kawalerski Orderu Zasługi RP, prezydent Lech Kaczyński, Warszawa 2010

Krzyż Oficerski Orderu Zasługi RP, prezydent Andrzej Duda, Paryż 2015

Opr. Krystyna J. Cybula, 2020

Strajk 1980 - R. Lewtak i ... Sarzyński
Strajk 1980 - podpisanie
strajk 1980 - Grupa S
Strajk 1980 - negocjacje
Strajk 1980 - zdjecie tablicy i cytaty inne
Strajk 1980 - podsumowanie
Strajk 1980 - Zdjęcie tablicy
Strajk 1980
Zdjęcie: "Strajk 1980 - grupa s"
Członkowie Komitetu Strajkowego z listopada 1980
I rząd. od lewej: Krystyna Pieńkowska, Roman Lewtak, Jerzy Roman, Regina Dutkowska, Krystyna Węgrzynowska (z PBW w Gdańsku – Panie z PBW przyszły odwiedzić strajkujących, II rząd, od lewej: Danuta Nowakowska, Antoni Mucha, Wiesław Wcisło, Justyna Rogińska, Andrzej Zieliński, Maria Geleta (z PBW)

Oferta specjalna

10% zniżki

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.