Komunikat z obrad sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży.

Opublikowano: 15 stycznia 2020

W dniu 15 stycznia 2020 r. odbyło się posiedzenie sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży, w którym brała udział przedstawicielka Prezydium KSOiW – sekretarz Agata Adamek. Celem spotkania było przekazanie przez Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego  informacji na temat planowanych działań - kierunków i priorytetów w zakresie oświaty i wychowania.

Minister zapowiedział, że w ciągu kilku lub kilkunastu miesięcy MEN przedstawi projekt dotyczący nowej pragmatyki zawodowej czyli oceny pracy nauczyciela, awansu zawodowego i systemu wynagradzania związanego ze zmianą sposobu finansowania oświaty. Podkreślił fakt podniesienia wynagrodzeń nauczycieli w 2019 r. o 15% oraz oświadczył, że zabiega o dalsze podwyżki dla tej grupy zawodowej. Dużo uwagi podczas spotkania poświęcono szkolnictwu zawodowemu, o którym mówiła wiceminister Marzena Machałek.

Omawiano również kwestię związaną z nauczaniem włączającym i problemami dotyczącymi uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Zostaną przeznaczone znaczne środki prowadzące do zwiększenia efektywności pomocy dla takich dzieci. Przekazano informację o spotkaniu w MEN w dniu 29 stycznia 2020 r. dotyczącym odpowiedzialności dyscyplinarnej nauczycieli.

Wspomniano o zróżnicowaniu braków kadry nauczycielskiej między dużymi ośrodkami miejskimi i pozostałą częścią kraju. Przypomniano również o możliwościach zwiększenia wynagrodzenia dla nauczycieli zawodu. Minister edukacji stwierdził, że nie ma potrzeby wprowadzania nowego przedmiotu dotyczącego klimatu, gdyż treści dotyczące tego zagadnienia zawarte są w postawach programowych i mogą być realizowane przez nauczycieli. Minister Piontkowski stwierdził, że status zawodowy nauczycieli powinien być określony w dokumencie, jakim jest Karta nauczyciela.

Monika Ćwiklińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 15.01.20.pdf)Komunikat 15.01.20.pdf[ ]376 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.