Bony dla związkowców.  Dostajesz 200 zł bon na urlop!

Od 1 sierpnia 2020 do 31 lipca 2021 r. każdy członek „Solidarności” otrzyma bon o wartości 200 zł na wypoczynek w ośrodkach wczasowych należących do Domos Sp. z o.o. Bony o łącznej wartości przekraczającej 140 mln zł dystrybuowane będą poprzez regiony i organizacje związkowe NSZZ „Solidarność”. Bony można wykorzystać na nocleg wraz z wyżywieniem oraz zabiegi w Centrach Odnowy Biologicznej: OFERTA

Więcej informacji otrzymają Koleżanki i Koledzy w najbliższych dniach za pośrednictwem Regionów.

DODATKOWO każdy posiadacz legitymacji związkowej ma zniżkę 10% w ośrodkach związkowych.

KOMU PRZYSŁUGUJE RABAT: Rabat 10% otrzymuje właściciel legitymacji. JAKICH USŁUG DOTYCZY RABAT: Rabat przyznawany jest na wszystkie usługi świadczone przez Doms Sp. z o.o.

Rabat łączy się z innymi promocjami i ofertami specjalnymi z wyłączeniem ofert, których regulamin wyklucza możliwość łączenia dodatkowych rabatów. Wykaz ośrodków.

A A A

W dniu 15 stycznia 2020 r. odbyło się posiedzenie sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży, w którym brała udział przedstawicielka Prezydium KSOiW – sekretarz Agata Adamek. Celem spotkania było przekazanie przez Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego  informacji na temat planowanych działań - kierunków i priorytetów w zakresie oświaty i wychowania.

Minister zapowiedział, że w ciągu kilku lub kilkunastu miesięcy MEN przedstawi projekt dotyczący nowej pragmatyki zawodowej czyli oceny pracy nauczyciela, awansu zawodowego i systemu wynagradzania związanego ze zmianą sposobu finansowania oświaty. Podkreślił fakt podniesienia wynagrodzeń nauczycieli w 2019 r. o 15% oraz oświadczył, że zabiega o dalsze podwyżki dla tej grupy zawodowej. Dużo uwagi podczas spotkania poświęcono szkolnictwu zawodowemu, o którym mówiła wiceminister Marzena Machałek.

Omawiano również kwestię związaną z nauczaniem włączającym i problemami dotyczącymi uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Zostaną przeznaczone znaczne środki prowadzące do zwiększenia efektywności pomocy dla takich dzieci. Przekazano informację o spotkaniu w MEN w dniu 29 stycznia 2020 r. dotyczącym odpowiedzialności dyscyplinarnej nauczycieli.

Wspomniano o zróżnicowaniu braków kadry nauczycielskiej między dużymi ośrodkami miejskimi i pozostałą częścią kraju. Przypomniano również o możliwościach zwiększenia wynagrodzenia dla nauczycieli zawodu. Minister edukacji stwierdził, że nie ma potrzeby wprowadzania nowego przedmiotu dotyczącego klimatu, gdyż treści dotyczące tego zagadnienia zawarte są w postawach programowych i mogą być realizowane przez nauczycieli. Minister Piontkowski stwierdził, że status zawodowy nauczycieli powinien być określony w dokumencie, jakim jest Karta nauczyciela.

Monika Ćwiklińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 15.01.20.pdf)Komunikat 15.01.20.pdf[ ]376 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty