Zmiany: 10.01.2020 r.; godz. 19.00.- dodano załącznik.

Warszawa, 09.01.2020 r.

W związku z przedstawieniem autopoprawki rządu do projektu ustawy budżetowej na 2020 rok, Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przypomina, iż nie akceptuje terminu i wysokości podwyżek nauczycieli proponowanych przez rząd RP.

Rząd w projekcie ustawy budżetowej nie przewiduje skutków finansowych wzrostu płac nauczycieli w przyszłym roku budżetowym, wynikających z Porozumienia  między stroną rządową i stroną związkową, reprezentowaną przez przedstawicieli KSOiW NSZZ „Solidarność", zawartego 7 kwietnia 2019 r. w przededniu strajku w szkołach

i placówkach oświatowych. Wówczas, podczas burzliwych negocjacji, postulatem NSZZ „Solidarność" związanym z płacami nauczycieli był wzrost wynagrodzeń o 15%

z wyrównaniem od 1 stycznia 2019 oraz zmiana systemu wynagradzania nauczycieli

po uzgodnieniu ze związkami zawodowymi w ten sposób, by nowy model kształtowania płac tej grupy zawodowej mógł być wdrożony od 1 stycznia 2020 roku i uwzględniał 15% podwyżkę. NSZZ „Solidarność” domaga się zwiększenia w ustawie budżetowej środków finansowych gwarantujących 15 % wzrost płac.

Monika Ćwiklińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (komunikat100120.pdf)komunikat100120.pdf[ ]766 kB
Download this file (opinia20.pdf)opinia20.pdf[ ]671 kB

Oferta specjalna

10% zniżki

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.