Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

***Video not found*** (Connection Error)
Connection Error

Komunikat ze spotkania związków zawodowych z Ministrem Edukacji Narodowej.

Opublikowano: 05 grudnia 2019

W dniu 4 grudnia 2019 r. w Warszawie odbyło się spotkanie w sprawie projektu rozporządzenia MEN zmieniającego tzw. „rozporządzenie płacowe”. Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność” reprezentowali w nim Monika Ćwiklińska i Jerzy Ewertowski.

Minister Dariusz Piontkowski poinformował, że rozporządzenie ma charakter techniczny i służy dostosowaniu minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli do ogłoszonego przez rząd minimalnego wynagrodzenia od stycznia 2020 roku wynoszącego 2600 zł. Zapowiedział również podwyżkę wynagrodzeń nauczycieli o 6% od września 2020 r.

Jerzy Ewertowski krytycznie ocenił wysokości stawek minimalnego wynagrodzenia nauczycieli z najwyższymi kwalifikacjami wskazując na ich niewłaściwą relację w stosunku do wynagrodzenia minimalnego w kraju. Pozytywnie natomiast przyjął zapowiedź ministra edukacji dotyczącą zmiany kwoty bazowej w ustawie Karta nauczyciela we wrześniu 2020 r. oraz jego gotowość do rozpoczęcia prac nad nowym systemem wynagradzania połączonych ze zmianą sposobu finansowania oświaty.

KSOiW nie akceptuje propozycji MEN podwyżki o 6% od września 2020 r. postulując waloryzację płac nauczycieli o 15% od stycznia 2020 r.

Monika Ćwiklińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Inne media:

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.