A A A

Powiązanie wynagrodzeń nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej to jeden z najważniejszych postulatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Nasze trwające od trzech lat działania dotyczące zmiany systemu wynagradzania znalazły odzwierciedlenie w podpisanym 7 kwietnia porozumieniu między KSOiW NSZZ „Solidarność” a rządem.

Punkt VI tego porozumienia brzmi: Zmiana systemu wynagradzania nauczycieli, w uzgodnieniu ze związkami zawodowymi do 2020 r.

Jeszcze przed wyborami parlamentarnymi rozmawialiśmy na ten temat z ministrem edukacji. Przypomnijmy, że celem naszej ogólnopolskiej akcji pod hasłem „Pocztówka do ministra edukacji”, którą przeprowadziliśmy z okazji Dnia Nauczyciela w październiku, było przypomnienie, że stanowczo domagamy się realizacji postulatu zmiany systemu wynagradzania nauczycieli.

Podczas zjazdu delegatów Związku Nauczycielstwa Polskiego, który odbył się w listopadzie, przyjęto uchwałę, że w drodze obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej zgłoszona zostanie propozycja zmian w systemie wynagradzania nauczycieli. ZNP chce, by zarobki nauczycieli zależały bezpośrednio od przeciętnej pensji w kraju i były ustalane procentowo w zależności od stopnia awansu zawodowego.

KSOiW NSZZ „Solidarność” z zadowoleniem przyjęła informację, że ZNP popiera nasz priorytetowy postulat dotyczący zmiany systemu wynagradzania nauczycieli!

Olga Zielińska

Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „S”

Oferta specjalna

10% zniżki

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.

ENCYKLOPEDIA SOLIDARNOŚCI