A A A

Powiązanie wynagrodzeń nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej to jeden z najważniejszych postulatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Nasze trwające od trzech lat działania dotyczące zmiany systemu wynagradzania znalazły odzwierciedlenie w podpisanym 7 kwietnia porozumieniu między KSOiW NSZZ „Solidarność” a rządem.

Punkt VI tego porozumienia brzmi: Zmiana systemu wynagradzania nauczycieli, w uzgodnieniu ze związkami zawodowymi do 2020 r.

Jeszcze przed wyborami parlamentarnymi rozmawialiśmy na ten temat z ministrem edukacji. Przypomnijmy, że celem naszej ogólnopolskiej akcji pod hasłem „Pocztówka do ministra edukacji”, którą przeprowadziliśmy z okazji Dnia Nauczyciela w październiku, było przypomnienie, że stanowczo domagamy się realizacji postulatu zmiany systemu wynagradzania nauczycieli.

Podczas zjazdu delegatów Związku Nauczycielstwa Polskiego, który odbył się w listopadzie, przyjęto uchwałę, że w drodze obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej zgłoszona zostanie propozycja zmian w systemie wynagradzania nauczycieli. ZNP chce, by zarobki nauczycieli zależały bezpośrednio od przeciętnej pensji w kraju i były ustalane procentowo w zależności od stopnia awansu zawodowego.

KSOiW NSZZ „Solidarność” z zadowoleniem przyjęła informację, że ZNP popiera nasz priorytetowy postulat dotyczący zmiany systemu wynagradzania nauczycieli!

Olga Zielińska

Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „S”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.