A A A

Projekt rozporządzenia MEN w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli.

Opublikowano: 15 listopada 2019

Koleżanki i Koledzy,

w załączeniu przekazuję przedłożony nam do konsultacji projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę.

Bardzo proszę o przesyłanie uwag i opinii na adres KSOiW najpóźniej do dnia 29 listopada br.

Komentarz Ryszarda Proksy przewodniczącego KSOiW NSZZ ,,Solidarność":

To jedynie kosmetyczny zabieg, dopasowujący siatkę wynagrodzenia nauczycieli do wysokości minimalnego wynagrodzenia, które będzie obowiązywało od stycznia przyszłego roku. Wynagrodzenie zasadnicze nauczyciela stażysty z tytułem licencjata wzrośnie zaledwie o 150 zł brutto, a nauczyciela stażysty z tytułem zawodowym magistra bez przygotowania pedagogicznego jedynie o 151 zł brutto. Wynagrodzenie zasadnicze nauczyciela stażysty z tytułem zawodowym magistra z przygotowaniem pedagogicznym nie zmieni się i wyniesie 2782 zł. Te zmiany doprowadzą do jeszcze większego spłaszczenia wynagrodzeń nauczycieli. Tzn. nauczyciele z wyższymi kwalifikacjami i ci z niższymi będą mieli podobną wysokość pensji.

Stanowczo podkreślam, że oczekujemy kontynuacji rozmów z ministrem edukacji nt. zmiany systemu wynagradzania i wywiązania się tym samym z zobowiązań wynikających z podpisanego Porozumienia między KSOiW NSZZ "Solidarność" a rządem 7 kwietnia 2019 r. Z aprobatą natomiast przyjęliśmy zapowiedź premiera Mateusza Morawickiego, że nowy rząd będzie kontynuował politykę poprzedniego. Mamy nadzieję, że minister edukacji Dariusz Piontkowski wznowi rozmowy na temat nowego systemu wynagradzania nauczycieli.

***************************

Artykuły powiązane:

Nakłady na oświatę- wyjaśnienia Ministra Edukacji.

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.