A A A

Z inicjatywy Solidarności i nauczycieli Liceum Ogólnokształcącego im. Piotra Skargi w Pułtusku powstał projekt „Tych dni historia nie zapomni”, mający na celu przybliżenie faktów z dziejów narodu polskiego ze szczególnym uwzględnieniem historii lokalnej w latach okupacji niemieckiej i sowieckiej.  Narodził się z potrzeby upamiętnienie 80 rocznicy wybuchu II wojny światowej w sposób wyjątkowy. Taki, który pozwoli młodzieży poprzez własne poszukiwania i działania dotrzeć do historycznej prawdy tamtego czasu, zdobyć wiedzę nie tylko z kart podręczników i opracowań, ale przede wszystkim za sprawą świadków tych tragicznych wydarzeń.

Stąd tak ważnym elementem projektu był konkurs filmowy „Mój region w czasie okupacji – relacje i wspomnienia świadków”. Odnalezienie wśród rodziny, znajomych,sąsiadów tych, którzy przeżyli, pamiętają i chcą podzielić się swoją wiedzą z młodym pokoleniem, ku pamięci i ku przestrodze, spotkania z nimi, rozmowy, wysłuchanie i wspólne przeżywanie okupacyjnych dni było z pewnością trudnym wyzwaniem dla młodzieży. Ale też wspaniałym, bogatym doświadczeniem pokoleniowej łączności, włączeniem się w budowie tradycji i upamiętnianie historii naszych małych ojczyzn.

Podczas sesji popularnonaukowej, która stanowi kolejny element naszego projektu, usłyszycie państwo referaty, poświęcone zwłaszcza stratom materialnym i demograficznym, poniesionym przez  naród polski podczas II wojny światowej. Uzupełniają one  wystawę „Rzeczpospolita utracona” o tej samej tematyce, przygotowaną przez IPN a prezentowaną w holu przed wejściem do sali.

Trzecim elementem naszego projektu jest spektakl literacko-muzyczny, przygotowany przez nauczycieli i uczniów naszej szkoły. Za jego sprawą przeniesiemy się w czasie – do okupowanej Polski, by poznać  różne aspekty i formy walki z okupantem. A prowadzić nas będzie poezja i muzyka tamtych dramatycznych dni.

Image0008

10% zniżki

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.

ENCYKLOPEDIA SOLIDARNOŚCI