A A A

Ministerstwo Edukacji Narodowej odnosząc się do żądań Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie realizacji porozumienia z 7 kwietnia 2019 r. między „Solidarnością” i rządem, a w szczególności naszych pytań w przedmiocie dodatku za wychowawstwo nauczycieli przedszkoli przedstawiło swoje stanowisko w tej sprawie.

W swoim piśmie MEN powołuje się na uchwaloną 13 czerwca br. ustawę nowelizującą Kartę Nauczyciela i stwierdza, że nie ograniczono żadnej grupie nauczycieli prawa do dodatku z tytułu sprawowania funkcji wychowawcy klasy. W ustawie określono natomiast minimalną kwotę tego dodatku. Doprecyzowując przepis w znowelizowanej Karcie Nauczyciela dodano art. 34a: Nauczycielowi, któremu powierzono sprawowanie funkcji wychowawcy klasy, przysługuje dodatek funkcyjny z tytułu sprawowania funkcji wychowawcy klasy. Do czasu nowelizacji Karty Nauczyciela uprawnienie do dodatku za wychowawstwo wynikało z par. 5 pkt 2 lit. a rozporządzenia MEN z 31 stycznia 2005 r. w sprawie minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego (…).  Zdaniem MEN oba przepisy odnoszą się do nauczycieli, którym powierzono sprawowanie funkcji wychowawcy klasy.

Resort edukacji w swoim piśmie dodaje, że w związku z różną interpretacją użytego w przepisie sformułowania „wychowawcy klasy” oraz utrwalonego orzecznictwa sądów, zgodnie z którym określenie „wychowawca klasy” , użyte w par. 5 pkt 2 lit. a rozporządzenia , obejmuje zarówno nauczyciela, któremu powierzono sprawowanie opieki nad oddziałem w szkole (klasą), jak i nauczyciela, któremu powierzono sprawowanie opieki wychowawczej nad oddziałem w przedszkolu, a także biorąc pod uwagę postulaty zgłaszane podczas prac nad projektem ustawy o zmianie ustawy – Karta Nauczyciela oraz niektórych innych ustaw, podjęto decyzję o nowelizacji powyższego rozporządzenia, w zakresie rozszerzenia katalogu podmiotów uprawnionych do dodatku funkcyjnego”.

MEN przywołuje również projekt nowego rozporządzenia z 9 lipca br. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy, w którym wskazano, że dodatek funkcyjny przysługuje również nauczycielom, którym powierzono opiekę nad oddziałem przedszkolnym. Projekt ten został skierowany do konsultacji społecznych. MEN konkluduje, że po wejściu rozporządzenia w życie organy prowadzące przedszkola, będące jednostkami samorządu terytorialnego, określą wysokość dodatku z tego tytułu w trybie określonym w art. 30 ust. 6 ustawy – Karta Nauczyciela, tj. w drodze regulaminu wynagrodzenia.

Przypomnijmy, że KSOiW NSZZ „S” dopominała się o zagwarantowanie wyeliminowania procederu dyskryminowania pracowników oświaty ze względu na sposób finansowania danej placówki. To ponaglenie ze strony Krajowej Sekcji jest reakcją na nieodpowiedzialne i szkodliwe w stosunku do całego środowiska oświaty słowa przedstawicieli kierownictwa Ministerstwa Edukacji Narodowej w przedmiocie dodatku za wychowawstwo nauczycieli przedszkoli. Publiczne twierdzenie, że przyznanie wspomnianego dodatku jest de facto uzależnione od dobrej woli wójta, burmistrza lub prezydenta miasta ze względu na fakt, iż prowadzenie przedszkoli jest „zadaniem własnym gminy” jest w naszej ocenie sprzeczne z zawartym porozumieniem i powszechnie obowiązującym prawem.

Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność”

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.